TIMISOARA. Planuri mari pentru unul dintre cele mai importante muzee ale Timisoarei, aflat in subordinea Consiliului Judetean Timis.
Dupa o perioada de trei luni de conducere interimara, muzeul are un nou manager. Acesta este conf. dr. Dorel Micle, cadru didactic universitar si cercetator la Universitatea de Vest din Timisoara, director al Centrului de cercetari interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil si imobil „ArheoTim” din cadrul aceleiasi unitati de invatamant superior.
Dorel Micle a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea functiei de manager al Muzeului Satului Banatean Timisoara, cu nota finala 9,44.
Acesta isi propune ca Muzeul Satului Banatean, loc incarcat de traditie, cu un patrimoniu deosebit, sa trezeasca un interes tot mai mare pentru publicul larg, prin deschiderea catre comunitate, cu actiuni culturale atractive si evenimente pentru orice varsta.
„Muzeul poate deveni in urmatoarea perioada un pol de interes pentru marele public, pregatind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole in aer liber, la manifestari stiintifice si culturale specifice. Marea provocare consta in digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului si implicarea in salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este intr-o profunda alterare. Doresc sa realizez un echilibru intre expozitii, simpozioane stiintifice, targuri traditionale, didactica muzeala, spectacole folclorice si parcuri tematice, in incercarea de a contribui la imbunatatirea ofertelor culturale ale Timisoarei, mai ales in perioada Capitalei Europene a Culturii 2023”, spune noul manager Dorel Micle.
Ideea infiintarii unui muzeu etnografic in aer liber a fost formulata pentru prima oara de catre Ioachim Miloia, director al Muzeului Banaţean in perioada 1928-1940, cunoscuta personalitate culturala a Banatului. In 1928, dupa ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, acesta a cerut municipalitatii acordul pentru a infiinta in curtea castelului Huniade un mic muzeu satesc cuprinzand biserici de lemn, cruci „de interes istoric si artistic”, case taranesti etc. Dupa mai multe insistente din partea celor care au urmat lui Ioachim Miloia la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga, Ioan Dihor, in anul 1967 muzeul a primit actuala suprafata de teren pe care s-a dezvoltat muzeul etnografic in aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Pana in anul 2000 el a functionat ca sectie a Muzeului Banatului, dupa care a devenit institutie separata aflata in subordinea Consiliului Judetean Timis.