Noul PUG al Timisoarei este, de fapt, ramas cu 10 ani in urma. Documentul mult asteptat prevede case si imobile mititele cu apartamente in zone unde sunt deja demult construite blocuri cu peste 15 etaje. Foto

TIMISOARA. Asteptat de timisoreni de mai bine de un deceniu, noul Plan Urbanistic General (PUG) urmeaza sa fie aprobat, saptamana viitoare, de catre Consiliul Local. Anuntat ca primul punct pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a CLT de marti, 10 octombrie, proiectul de hotarare privind aprobarea Planului Urbanistic General – Municipiul Timisoara si a Regulamentului Local de Urbanism aferent” a fost retras, de catre primarul Dominic Fritz, la trei minute de la inceperea sedintei, fara nici o explicatie.

Sintagma din motive obiective” invocata de domnul primar nu poate risipi, in nici un caz, penibilul situatiei create. Adica vineri, 6 octombrie, convoci sedinta extraordinara avand drept cap de lista aprobarea PUG-ului, iar marti, 10 octombrie, o scoti brusc din discutie, de parca cine stie ce s-ar fi intamplat in weekend pe subiectul respectiv.

Ulterior, primaria a anuntat ca votarea noului PUG va avea loc marti, 17 octombrie, asta, bineinteles, daca proiectul de HCL nu va fi retras, din nou, in ultimul moment, de pe ordinea de zi.

Indiferent de momentul in care va avea loc, fericitul eveniment tot se va produce, pentru ca timpul nu mai are rabdare cu administratia Fritz. Asa cum se stie deja, dupa mai multe prelungiri, ultimul termen de valabilitate pentru PUG-ul actual (aprobat prin HCL 157/2002) a fost stabilit pentru decembrie 2023, adica in maximum doua luni.

Dezbaterea publica – in 2013, votarea – in 2023

Contractul pentru elaborarea noului PUG a fost semnat de Primaria Timisoara cu o asociere de trei firme – Planwerk (Cluj-Napoca, lider), Vitamin Architects (Timisoara), IHS Romania (Bucuresti) – acum fix 13 ani, in octombrie 2010, adica in timpul administratiei Ciuhandu.

Dupa trei ani, in 3 iunie 2013, documentatia in format tehnic si non-tehnic a noului PUG si a noului Regulament Local de Urbanism a fost afisata pe site-ul oficial al Primariei Municipiului Timisoara, ca parte din etapa de informare si consultare a publicului.

Dupa care, conform raportului informarii si consultarii publicului, datat 24 iulie 2013, in sala Consiliului Local al Municipiului Timisoara s-au desfasurat nu mai putin de patru dezbateri publice la care au participat echipa elaboratoare PUG, Directia Urbanism si cetatenii interesati. Dezbaterile au durat cate trei ore fiecare, desfasurandu-se in patru zile succesive (25, 26, 27 si 28 iunie 2013), pe patru zone separate: Nord-Est (la nord de Canalul Bega si la est de Calea Aradului), Sud-Est (la sud de Canalul Bega si la est de Calea Martirilor), Sud-Vest (la sud de Canalul Bega si la vest de Calea Martirilor) si Nord-Vest (la nord de Canalul Bega si la vest de Calea Aradului).

Pentru ca au trecut zece ani de la acele dezbateri publice din iunie 2013, se ridica, evident, intrebarea: ce a mai ramas valabil astazi din observatiile si sugestiile expuse atunci de cetatenii prezenti la discutiile respective?

O simpla formalitate

Sigur, luna trecuta, in 22 septembrie, adica intr-o zi de vineri, pe site-ul Primariei Timisoara, era publicat anuntul intitulat “Timisorenii sunt invitati la ultima prezentare a Planului Urbanistic General al Timisoarei inainte de aprobare”, evenimentul fiind programat in ziua de miercuri, 27 septembrie.

Doar ca timisorenii nu erau invitati sa-si exprime opiniile cu privire la PUG-ul in sine, ci… in privinta proiectului de hotarare privind aprobarea PUG si a Regulamentului Local de Urbanism aferent. De altfel, in anunt se preciza negru pe alb ca participantii care se inscriu la cuvant isi vor sustine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotarare” si ca “durata limita de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”.

Ca sa intelegeti diferenta de nuanta: a-ti sustine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotarare inseamna ca nu aveai voie sa discuti in intalnirea din 27 septembrie decat despre cele noua puncte ale proiectului de hotarare, nicidecum despre chestiuni concrete si posibil criticabile depistate de cetateni in noul Plan Urbanistic General dupa care se va dezvolta orasul.

Asadar, consultarea publica din 27 septembrie a.c. a fost o simpla formalitate, zarurile fusesera deja aruncate cu zece ani in urma.

Una pe hartie, alta pe teren

Revenind la dezbaterea publica din iunie 2013: dupa desfasurarea acesteia, noul PUG ar fi trebuit sa intre in linie dreapta, adica sa obtina toate avizele necesare si apoi sa fie aprobat de Consiliul Local, intr-o marja de timp rezonabila, de maximum unu-doi ani. Doar ca, dupa cum stim deja, nu s-a intamplat asa, astfel incat Consiliul Local Timisoara se vede pus acum in situatia de a aproba un Plan Urbanistic General croit pe realitatile valabile in urma cu zece ani…

Asa se face ca, in zona de nord a orasului, in Calea Torontalului, in vecinatatea Cimitirului Catolic Mehala, de pe Aleea Viilor, exista un anumit perimetru care apare in Regulamentul Local de Urbanism (RLU) aferent noului PUG ca facand parte din categoria ULi/c: zona de urbanizare – locuinte cu regim redus de inaltime – individuale si colective mici”.

Conform noului RLU, caracterul actual al zonei este de „terenuri cu destinatie agricola – pasuni, fanete, arabil – sau libere situate in intravilanul orasului”, in timp ce caracterul propus este de “zona cu functiune rezidentiala de densitate mica (locuinte unifamiliale de diverse tipuri – izolate, cuplate, insiruite, covor – si locuinte colective mici, grupate tipologic in teritoriu), cu o structura urbana coerenta, rezultat al aplicarii procedurii de urbanizare”.

Iata si regimul de inaltime maxim care va fi admis in zona respectiva, potrivit prevederilor noului PUG: la locuintele individuale – S+P+1+M sau S+P+1+ER (S – subsol, P – parter, M – mansarda, ER – nivel retras), fara a se depasi inaltimea de 9 metri; la locuintele colective mici – S+P+2+M sau S+P+2+ER, fara a se depasi inaltimea de 12 metri.

Doar ca prevederile din noul PUG nu mai coincid de multa vreme cu realitatea de la fata locului, fiindca in perimetrul respectiv au fost ridicate deja cateva blocuri turn, cu peste 15 etaje, din “primul cartier rezidential de turnuri din Timisoara”, asa cum isi prezinta dezvoltatorul imobiliar proiectul XCity Towers.

 

O scapare impardonabila

Si nu numai ca de la elaborarea in anul 2013 a noului PUG pana la acest moment al virtualei sale aprobari au intervenit schimbari majore in zona mentionata mai sus, dar acele schimbari fusesera preconizate cu doi ani inainte de… semnarea contractului pentru elaborarea noului PUG!

In referatul pentru avizarea Planului Urbanistic Zonal „Zona locuinte colective, comert, servicii si functiuni complementare” – Calea Torontalului – Aleea Viilor, anexat HCL 418/30.09.2008, se precizau urmatoarele: Documentatia are drept obiectiv realizarea pe terenul studiat a unui ansamblu de cladiri cu functiune mixta: birouri, servicii si comert in regim maxim de inaltime 2S+P+21E+2Er in U.T.R. 1 si 2S+P+10E+Er in U.T.R. 2 (n.r. – UTR – Unitatea Teritoriala de Referinta)”.

Asadar, daca inca din toamna lui 2008, Consiliul Local Timisoara aprobase un PUZ cu blocuri turn in perimetrul respectiv, cum au reusit proiectantii care au elaborat noul PUG intre octombrie 2010 (momentul semnarii contractului cu PMT) si iunie 2013 (data publicarii pe site-ul primariei a documentatiei tehnice si non-tehnice) sa ignore acea HCL si sa incadreze acea zona ca fiind una rezervata locuintelor individuale si colective mici?!

Toate-s vechi si noua toate

Nesincronizarile, ca sa folosim un eufemism, intre documentatia noului PUG si realitatea din teren sunt mai multe, iar despre acestea s-a discutat si in sedinta din 20 iulie 2023 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism (CTATU) din cadrul Primariei Timisoara. Asa cum se stie, CTATU este alcatuita din reprezentanti ai: Directiei Tehnice a PMT, Directiei Judetene pentru Cultura Timis, Facultatii de Horticultura si Silvicultura a USVT, Facultatii de Constructii a UPT, Facultatii de Arhitectura si Urbanism a UPT, Facultatii de Chimie, Biologie si Geografie a UVT, Biroului Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, Ordinului Arhitectilor Timis, arhitectului-sef al Timisoarei, primarului Timisoarei.

La sedinta din 20 iulie a.c. a CTATU, a carei inregistrare poate fi gasita pe pagina de Facebook a Primariei Timisoara, arhitectul-sef Gabriel Almajan a prezentat auditoriului noul PUG, alaturi de Eugen Panescu, reprezentatul liderului asocierii de firme care a elaborat documentatia (Planwerk, Cluj-Napoca).

Ca un detaliu de culoare, am remarcat ca discutiile, care au durat 2 ore si 22 de minute, au inceput avand pe fundal titlul documentatiei: PLANUL URBANISTIC GENERAL TIMISOARA 2012”…
Sa prezinti ca noutate, in 2023, o documentatie facuta in 2012 reprezinta o performanta greu de egalat, nu-i asa?

Uite podul, nu e podul

Una dintre observatiile interesante facute de participantii la sedinta i-a apartinut Roxanei Patrulescu, sefa Biroului Reabilitare Cartiere Istorice din cadrul Primariei Timisoara: “In plansa de trafic la nivel urban, apare un pod auto intre pasarela pietonală din zona Parcului Regina Maria (fost Parcul Poporului) si podul Decebal, la Baile Neptun, si eram curioasa cum a aparut. Nu stiu daca asta este forma finală, stiu ca proiectul pentru podul de la ISHO este incă in lucru – asta poate sa ne spuna si arhitectul-sef, cred ca incă se lucreaza la proiect acolo, si eram curioasa de unde aceasta vecinatate, aceasta proximitate intre doua poduri auto”.

Cum arhitectul-sef Gabriel Almajan nu s-a grabit sa o lamureasca pe doamna Patrulescu, a intervenit un alt reprezentant al proiectantilor, Paul Buchert (Vitamin Architects), care, dupa ce a expus mai multe detalii tehnice, a admis ca in functie de solutiile gasite de proiectanti, s-ar putea ca acel pod să nu mai fie necesar”.
Pentru a fi convinsa ca a inteles ideea, Roxana Patrulescu a insistat – “
Deci, practic, ar fi fost ca o solutie de backup, care sa completeze podul de la ISHO?” -, iar interlocutorul sau a confirmat. Moment in care a intervenit in discutie Eugen Panescu (Planwerk), care si-a… contrazis colegul proiectant: De fapt, e invers: podul de la ISHO completeaza, deci asta e chestiunea… Se poate face un mic istoric si cred ca ultima forma si cu studiul de trafic a fost chiar în biroul de la Monumente, cu Fabricul, cu Piata Traian, care trata tema aceasta, a podurilor de la Baile Neptun”.

Pana la urma, s-a dovedit ca niciunul dintre cei doi proiectanti nu era la curent cu situatia actuala, asa cum a reiesit din interventia pe subiect a lui Vlad Gaivoronschi, reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala teritoriala Timis: Ceea ce spui tu, Roxana, ține de un proiect făcut de domnul Percec, care imagina, într-adevăr, sensuri unice și s-a renunțat la această soluție pentru că ea afecta spațiul verde de pe splai”. Replica Roxanei Patrulescu – Păi da, că e o adunătură de poduri acolo și de aici întrebarea…” – a fost urmata de raspunsul lamuritor al domnului Gaivoronschi: Da, podul acela, acum zece ani, era considerat viabil, dar ne-am dat seama că se afectează, pe partea de vis a vis de Neptun, toată zona aia verde și, din cauza asta, da… a rămas în PUG, dar el nu mai e considerat o soluție”.

Cu alte cuvinte, nu doar ca noul PUG confectionat in anul 2012 prevede un regim de inaltime redus in zone in care avem deja blocuri turn, dar in documentatie se mentioneaza si aparitia unui pod, la care s-a renuntat deja de o buna bucata de vreme.

Nici o scoala in noul PUG

Si ne-a mai atras atentia inca o observatie facuta de Roxana Patrulescu: Lipsesc (n.r. – din noul PUG) trimiterile catre scoli si gradinite propuse si cred ca ai spus, Eugen (n.r. – Eugen Panescu), ca asta va ramane pentru o actualizare ulterioara, deci nu s-au avut in vedere propuneri acum, inteleg…”. Proiectantul interpelat, Eugen Panescu, a oferit urmatoarea explicatie: Nu am avut teren pentru asta si nu am reusit cu administratia anterioara, cand s-a facut partea asta, sa gasim concret terenul pentru o scoala, pentru ca gradinitele sunt mai putin consumatoare de teren (…) Pentru o scoala e nevoie de un hectar minim”.

Asadar, atat de mica este Timisoara, incat nu s-a gasit acel hectar de teren disponibil pentru a se prevedea in noul PUG macar o scoala, una singura…

Dar poate ca suntem noi carcotasi, poate ca doar cine nu munceste nu greseste, altfel nu stim cum sa interpretam laudele pe care si le-a administrat singur, in finalul sedintei CTATU, acelasi domn Panescu. Astfel, la apelul lansat catre participanti de catre Gabriel Almajan – “Daca mai sunt colegi care ar dori sa adauge observatii sau comentarii sau sa adreseze intrebari…” -, proiectantul de la Planwerk a avut o interventie de mare efect: Sau, pur si simplu, felicitari. Ne bucuram si de ele!”.

Vorba aia, lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura…

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Incalcarea disciplinei in constructii a devenit o stare de normalitate si natura va certifica acest lucru.

  2. Deci toata povestea asta cu PUG-ul realizat de incompetenta conducere USR a primariei Timisoara e doar o noua mascarada…. Cum dracu sa te umfli in pene cu o astfel de mizerie facuta pe genunchi de „specialistii” lu’ Papura Voda? Abia astept postarea Dominicului in care se va lauda cu o noua mare „reusita”. Sunteti de toata pleazna, papagalilor!

  3. Macar apare un nou PUG mai nou, acum trebuie sa vedem daca unde s-a construit, daca s-a facut legal.
    Ca cei dinainte au facut tot felul de smecherii si au eliberat tot felul de autorizatii… dar un PUG nou nu …

  4. si uite asa se duc naibii toate sansele de a deveni o urbe din lumea civilizata …

  5. @fotbal1, esti doar un tampit care fie n-a citit articolul, fie n-a avut cu ce sa-l priceapa, dar isi da cu parerea. Incearca, babaiatule, sa lecturezi tot ca sa intelegi ca documentul este o porcarie, iar aia de l-au intocmit niste dobitoci

  6. Felicitari dle Cristian Dinescu, felicitari Opinia Timisoarei. Excelent materialul, RUSINE Primariei Timisoara si arhitectului sef al orasului!!!!!! Acest plan urbanistic general, chipurile nou, se dovedeste o bataie de joc. Administratia asta trateaza totul cu o superficialitate incredibila, pe toate liniile

  7. Pare-se ca la primaria Timisoara n-au ajuns nici un fel de informatii referitoare la proprietarii terenurilor , activitatile economice pe care le desfasoara, investitiile si numarul de angajati de pe fosta platorma industriala UMT. Altfel nu ar fi scris nici in 2013, dar mai ales in 2023 ca zona trebuie restructurata in zona mixta de banci, servicii institutii publice, gradinite si scoli, in urma incheierii unor contracte de restructurare cu proprietarii terenurilor pentru ca pe platforma exista ” activități de producție și servicii de tip industrial sau cvasiindustrial, depozitare etc., desfășurate în general în condiții improvizate, precare, neadecvate. Unele spații sunt complet neutilizate. Incintele industriale evidențiază o structurare internă mediocră, dezordonată, rezultat al unor dezvoltări în timp nesistematice, zonele de acces / primire (preuzinalele) fiind disfuncționale sau inexistente”. Cei din primarie au uitat sa transmita proiectantilor ca salariile lor sunt achitate in parte de taxele si impozitele incasate pe investitiile de cca 700 milioane eur din zona si ca acel contract de restructurare este o aberatie irealizabila din punct de vedere juridic, pe care primaria Timisoara nu si-o va putea permite niciodata din punct de vedere financiar. Cine stie cate asemenea situatii mai exista in caricatura asta de PUG

  8. USR, din nou o mare mizerie ai facut. Nimeni nu se astepta la o asemenea magarie ! Almajan , demisia ! Fritz, ce mai astepti ? Nu ii ceri demisia lui Almajan ? USR esti aceeasi mizeri e ca orice alt partid. Tot ce ati facut a fost sa faceti voi bani , pacalind oamenii sa va voteze pentru ca o sa veniti voi sa faceti treaba. Ati facut treaba doar pentru voi. Ati facut o mizerie totala in Timisoara.

  9. Important e ca spaga sa fie data la timp.

  10. In concluzie,s-au cheltuit o gramada de bani cu cele 3 firme angajate de Fritz,rezultatul final va fi PUZ-ul intocmit de altii acu 10 ani de zile.Firmele si -au luat banii,Fritz-comisionul,Puz-ul nou,dar de fapt este cel vechi nu va lutea fi implementat ever,ca nu mai pusca cu realitatea de pe teren.Stau si ma intreb-oare cata rabdarea mai avem cu aceasta marioneta de primar,care a dus Timisoara ani in urma.

  11. Mult mai bine era cu veșnic neștiutorul și ultracinstitul el nu se atingea de nimic ,totul era perfect.

  12. Putem fi liniștiți avem un primar nou care nu numai că le știe pe toate dar are și rezolvări deci viitorul orașului este asigurat cu Ionutz primar.

  13. spui Donimic , Labacatau, AlinNimica … și tragi apa ….

  14. Pentru prostul de la ora 13.40:Pana si un copil de gradinita,daca il pui in locul lui Fritz,are cu o performanta in plus fata de catostrafa curenta.Deabia astept curatenia de pe FB cu sute si mii de conturi fake ce vor disparea la anul pe vremea aceasta.De tine nu imi fac griji,nulitatile au viata vesnica.

  15. Bravo Ionutz vezi că se poate te-ai descris perfect nimeni nu putea să o facă mai bine.

  16. Alo, Peneleuuu vedeti ca e totusi ziar asta, nu un blog in care cineva isi da cu parerea. Auzi aici exprimare de jurnalist.

    „Vorba aia, lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura”

    Un jurnalist nu isi da cu părerea niciodată. Dar na e greu cand nu mai exista diferența intre ziar local si fituica pnl

  17. Tot ce este illegal si nonconform sa fie daramat !
    Orice cladire ar trebui sa aiba parcari subterane asigurate pt cel putin 2 masini / apartament, asigurare cai de access pt masini de pompieri si multe altele.
    Iar cei ce au construit de capul lor cu ” aprobarea ” pe sub mana de personal angajat la primarie, etc, si reluat totul de la zero la puricat fiecare detaliu. Cei vinovati sa plateasca nu primaria prin banii cetatenilor.

  18. Mi-e scârbă de această conducere a primăriei Timișoara.

  19. Nu ai reusit sa dai spaga? Legaturile tale sunt printre cei 9 angajati ai primariei la care doamna sefa de la RU le-a scris lucraile de concurs. Binenteles nu cu mana ei, ci cu intermediari. Binenteles nu la vdere ci intr-o camera fara geamuri, numita si agvariu, in care cele doua doamne faceau pe scribii. Asta va placut voua in vechea administratieȘ spaga si furtul cat se poate. Acum ca s-a terminat cu acestea sariti de kur in sus, ba ca nu-i bun PUGul, ba ca nu-i bun primarul. Sa vedem daca PUGul din 2013 s-a respectat? Eu cred ca nu. si atunci cine trage sforile?

  20. acvariu; v-a placut

  21. @Avram, asa-i ca ustura ca iara i-au prins pe incompetentii tai de idoli cu procarii? Nasol, ai? sa vada lumea cum isi fac plinul arhitectii pe mandatul fritzului pe care l-au sustinut ca stiau ca vor capata inapoi cu varf si indesat, iar in privinta orasului…da-l in ma-sa, banu sa iasa

  22. Totul este legal dacă au autorizație de construire ! Bai fraiere cu ciucuri!
    Autorizații care au fost eliberate și de administrația usr-istă!

  23. Jenant!

  24. Daca tu ca om in sinea ta ai respect pentru o comunitate nu cred ca ai nevoie de PUZ / PUG sa alegi sa nu te muti intr-o astfel de cladire. Nu ai parcare, ai prea multe etaje fata de cei din jur, etc…si atunci daca nu e cerere nu e nici oferta in timp 🙂