TIMISOARA. La nicio saptamana de la intrarea in vigoare la 1 aprilie, cu foarte multe neajunsuri si situatii nereglementate, noul regulament de parcare din Timisoara va suferi deja prima modificare. Aceasta dupa ce avocatul Cristian Clipa a anuntat ca hotararea de consiliu prin care a fost aprobat incalca cel putin 10 legi, iar el va depune plangere impotriva ei si cere suspendarea in instanta.
CITESTE SI: Se schimba Regulamentul de parcare in Timisoara. Abonamentul Timpark de rezident devine mai… cuprinzator
Miercuri, fostul viceprimar Dan Diaconu a prezentat o lista cu 18 probleme grave identificate in noul sistem de parcare implementat de administratia Fritz.
„Probleme de principiu:
1. Nu poti taxa suplimentar un serviciu public de calitate mai proasta
In Timisoara, in ultimul an si jumatate, nu s-a construit nici un loc de parcare nou, cu exceptia unor proiecte mici pornite in administratia liberala anterioara. In plus aceste proiecte au fost executate in dispretul avizelor existente si a datelor initiale ale proiectului. Numarul de locuri de parcare executate este mult mai mic decât cel prevazut in proiect, iar un numar de câteva zeci de arbori nu au mai fost plantati desi erau prevazuti in avizele de mediu (vezi parcare Pepinierei si parcare Bucovina).
2. Regulamentul de parcare TIMPARK este un document profund discriminatoriu
Discriminare: inlaturarea… folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
Regulamentul discrimineaza si ingradeste drepturile cetatenilor Timisoarei in baza domiciliului in unele zone ale orasului, in baza localizarii locului de munca, precum si in baza altor criterii.
3. Regulamentul de parcare TIMPARK dezavantajeaza categorii de cetateni, fara a crea un avantaj semnificativ altora
Prin aplicarea sa haotica, pe unele artere, in anumite zone inflexibile, va crea un dezavantaj major unor categorii de cetateni dupa cum voi detalia in punctele urmatoare.
Haosul organizatoric si ineficienta economica:
4. Regulamentul a fost pus in practica fara ca elementele de infrastructura sa fie finalizate
Nici la 3 luni de la intrarea in vigoare a regulamentului nu s-au marcat locurile de parcare destinate rezidentilor. in multe zone de parcare lipsesc inca panourile indicatoare cu explicatii si identificarea zonei.
5. Regulamentul a fost pus in practica fara a se asigura minimele conditii pentru ca oamenii sa poata achizitiona decent abonamentele
Desi au avut la dispozitie luni intregi de pregatire, conditiile pentru achizitionarea abonamentelor sunt execrabile. Pâna in urma cu câteva zile nu se puteau achizitiona online abonamente pentru nici una din zonele de parcare. Abonamentele pentru rezidenti se pot achizitiona exclusiv fizic, cu un numar de ghisee redus, si asta a dus la cozi interminabile la sediul Timpark.
6. Serviciul public TIMPARK inregistreaza deja pierderi semnificative suportate din bugetul local
In lipsa unei perioade de tranzitie institutionala, incasarile din primele 4 luni ale anului sunt infime si duc la pierderi semnificative ale serviciului ce va incheia cel mai probabil anul cu pierderi. Discursul prin care banii incasati vor fi folositi in constructia de noi parcari este in acest caz fals.
7. Serviciul public TIMPARK are o structura mult mai stufoasa decât cea din cadrul SDM, insemnând o crestere a cheltuielilor de operare si salariale facuta pe seama cetatenilor
87 de angajati va avea noul serviciu public, insemnând aproape o dublare fata de cei aprox. 45 de angajati din cadrul SDM. in mod evident acest lucru inseamna o crestere semnificativa a cheltuielilor de personal si de operare si din sumele suplimentare platite de cetateni vor fi platite salarii. Spre comparatie Serviciul Public similar din Cluj Napoca, desi administreaza un sistem mai complex, are 34 de angajati.
(Sub) Dezvoltarea locurilor de parcare:
8. Programul de demolare a garajelor si construire a locurilor noi de parcare, la sol, sau prin parcaje supraetajate a fost practic stopat
Intr-un an si jumatate nu s-a mai demolat nici un garaj, nu mai exista de altfel nici structura care sa actioneze in acest sens. Nu exista nici un proiect cu o minima maturitate pentru constructia de noi locuri de parcare. Amendamentele la buget care priveau noi studii de parcari, incluzând exproprieri au fost respinse.
9. Proiectele de parcari supraetajate sunt inexistente in acest moment
Cu exceptia parcarii de la Spitalul de Copii, care in mare parte va deservi spitalul, proiect lansat si aprobat urbanistic in administratia anterioara nu se intrevad alte proiecte de parcari supraetajate. Proiectul similar de pe Take Ionescu a fost stopat, iar declaratiile oficialilor din primarie, in dezacord cu programul propriu de guvernare locala, prevad lipsa de interes pentru acest subiect.
10. Noul Timpark taxeaza exclusiv infrastructura existenta inainte de octombrie 2020
Toate locurile de parcare taxate suplimentar de noul Timpark sunt realizate in adminsitratiile anterioare. Nici o investitie semnificativa nu a schimbat aceasta situatie si nu se prevad astfel de investitii.
Discrepante, discriminari, preturi uriase:
11. Centrul Timisoarei nu este muzeu, el este locuit si oameni muncesc in centru, iar drepturile lor sunt profund afectate
Numarul de locuitori din centrul Timisoarei este unul semnificativ. Numarul de locuri de parcare pentru care se pot accesa in baza unui abonament de riveran, sau general a fost redus semnificativ. in aceste conditii atât riveranii, cât si cei ce muncesc in centrul Timisoarei sunt discriminati. O masura aberanta, luata fara un studiu specific si fara a lua in calcul multitudinea de situatii existente.
12. Locuri de parcare pentru riverani, insuficiente, pe portiuni limitate ale unor zone ale orasului – afecteaza atât riveranii, cât mai ales pe cei din vecinatatea acestor locatii
Rezervarea de locuri de parcare pentru riverani poate functiona doar pe un areal relativ extins (un cartier, o zona compacta). Multe din aceste zone se afla pe artere principale, iar restul strazilor din jur nu sunt incluse in sistemul de parcare, in nici un fel. in aceste conditii masinile excluse de la parcare pe locuri de riverani vor aglomera si mai mult strazile adiacente, deja sufocate, vor creste numarul de parcari ilegale, pe trotuare, cai de acces, zone verzi. Calitatea vietii pentru un numar important de cetateni ai Timisoarei va scade semnificativ.
13. Riverani sunt si cetatenii Timisoarei care conduc o masina de serviciu si cei ce au autoturisme inregistrate pe PFA, II si doctorii care au autoturisme inregistrate pe cabinete medicale si cei ce au achizitionat o masina in leasing.
Lipsa de logica a regulamentului in raport cu foarte multi cetateni dintre cei enumerati mai sus duce la aberatii in raport cu persoane ce locuiesc in acelasi bloc spre exemplu. Pentru a ilustra de ce noul regulament este aberant iata definitia riveranului din regulamentul similar din Cluj Napoca:
“care deţin in proprietate un autoturism cu inspecţia tehnica periodica in valabilitate sau au in folosinţa un autoturism, respectiv persoanele juridice cu sediul social sau punctul de lucru in Cluj-Napoca cu autoturism in proprietate cu inspecţia tehnica periodica in valabilitate “
14. Pretul unui abonament rezident este foarte mare in raport cu serviciul prestat
Pretul unui abonament rezident este de 15 ori mai mare decât in anii anteriori, fara o crestere semnificativa a serviciului (dunga albastra). El este similar cu abonamentul pentru un loc rezervat dintr-un parking suprateran de cartier din Cluj Napoca (118 lei), similar cu abonamentul pentru un loc rezervat in Brasov spre exemplu: 120 de lei.
15. Pretul pentru parcarea in zona Verde si progresiva orar este mai mare decat 90% din orasele Romaniei
Timisoara: 4-7 lei /h
Brasov: 3 lei / h (zona ultracentrala)
Sibiu: 2 lei /h (zona centrala)
Oradea: parcari supraterane, subterane centrale: 3 lei / h
Constanta: parcari zona 0: 2 lei
Singurul oras cu taxare similara este Cluj Napoca: 4 lei / 30 min
16. Restrângerea facilitatilor pentru autoturisme nepoluante la cele cu propulsie exclusiv electrica
Prin renuntarea la facilitati pentru masinile hybrid si restrângerea facilitatilor doar la autoturismele cu propulsie exclusiv electrica (un numar foarte foarte mic inca) Timisoara face un pas inapoi in incercarea de a imbunatati calitatea parametrilor de calitate a aerului.
17. Numarul de locuri destinat exclusiv parcarii cu plata orara sau progresiva este mult prea mare si va afecta semnificativ centrul orasului
in acest moment, cu tarife inca sensibil mai mici, sute de locuri cu taxare orara in centrul Timisoarei sunt libere. Tarifele prohibitive nu vor face ca incasarile sa creasca, ci dimpotriva, ca in alte cazuri sa alimenteze parcare ilegala. Parcarile private si cele cu bariera din centrul orasului isi vor alinia preturile la limita superioara a parcarii progresive.
18. Extinderea aplicarii sistemului la zilele de sâmbata si a orarului in Centrul Timisoarei va afecta semnificativ viata economica si sociala din Centrul Orasului
Parcarea in centrul orasului devine prohibitiva intr-un interval semnificativ mai mare ceea ce va afecta afacerile din domeniul Horeca din zona, dar si alte tipuri de activitati. Centrul orasului va fi semnificativ mai putin populat, zonele de parcare cu abonament fiind restranse la putinele locuri pentru riverani„, spune consilierul local Dan Diaconu.
Va reamintim, dupa ce a iscat o multime de controverse, pentru ca nu au fost prevazute o serie intreaga de situatii, in special in ceea ce priveste abonamentul de Rezident pentru care oricum timisorenii platesc, dar nu au un loc rezervat, administratia Fritz a decis sa faca o prima modificare a Regulamentului de parcare in Timisoara.
Aceasta vizeaza largirea categoriei de persoane fizice care sa poata parca in zona in care au adresa de domiciliu/resedinta, chiar daca autoturismele nu le apartin, fiind vorba de masini de firma.
Un proiect de hotarare prin care sa fie schimbat regulamentul va fi supus aprobarii Consiliului Local Timisoara.
„Avand in vedere faptul ca actuala regelementare nu este suficient de cuprinzatoare privitor la anumite situatii punctuale privind mai multe categorii de peroasne fizice cu domiciliul/resedinta in muncipiul Timisoara, ceea ce impiedica accesul acestora la obtinerea acestui tip de abonament DE TIP „REZIDENT”, se propune modificarea corespunzatoare a prevederilor art. 11, lit. f) din Regulamentul de functionare al sistemului de parcare a autovehiculelor in Municipiul Timisoara, asa cum a fost el aprobat prin HCLMT nr. 20/25.01.2022„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de modificare a noului Regulament de parcare in Timisoara.
Este vorba de persoane fizice care au domiciliul sau resedinta in Timisoara, insa nu detin in proprietate autovehiculul pe care-l utilizeaza, respectiv masinile sunt inmatriculate pe firme.
Reprezentantii Primariei propun ca articolul 11 din Regulament sa fie modificat astfel:
„Art.11. …..f) Abonament „REZIDENT”;
Se emite, cu valabilitate de la data eliberarii si pana la finele anului in care este eliberat, solicitantilor persoane fizice, pentru adresa de domiciliu din municipiul Timisoara, respectiv pentru adresa de reşedinta (fosta viza de flotant) inscrisa in actul de identitate de catre autoritatile competente. Eliberarea abonamentului se face pe baza de buletin (carte) de identitate, prin intermediul caruia se determina subzona de rezidenta careia i se aplica abonamentul, şi certificat de inmatriculare al autovehiculului avand inspectia tehnica periodica valabila.
In cazul autovehiculelor detinute in comun de catre soti, respectiv autovehiculelor detinute in familie, intre rude de gradul I, se va prezenta, suplimentar, si certificatul de casatorie, respectiv certificatul de nastere, in cazul in care solicitantul nu este inscris ca proprietar in certificatul de inmatriculare al autovehiculului. Abonamentul se inscriptioneaza cu numarul de inmatriculare al vehiculului si este netransmisibil. Acest tip de abonament poate fi eliberat si in cazul autovehiculelor inmatriculate pe persoane juridice, caz in care abonamentul se va elibera pentru subzona unde persoana fizica solicitanta are adresa de domiciliu/resedinta in actul de identitate, suplimentar urmand a se prezenta si o dovada din partea proprietarului din care sa rezulte dreptul persoanei fizice de a utiliza acel autovehicul. Acest tip de abonament se poate elibera pentru un singur autovehicul/persoana.
Abonamentul confera drept de stationare pe ambele categorii de locuri de parcare/stationare – asa cum sunt ele definite la art. 3 alin. 3, semnalizate corespunzator si cuprinse in subzona unde se regaseste adresa de domiciliu/resedinta a persoanei fizice solicitante, in intervalul orar 08,00 – 08,00, conform Anexei 5 (subzone tarifare), fara insa a asigura si rezervarea unui loc de parcare.”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de schimbare.
Noul Regulament de Parcare in Timisoara a intrat in vigoare la 1 aprilie cu o multime de probleme. Dincolo de o serie de situatii nereglementate, care ii pun in dificultate pe proprietarii de masini, care cauta inca raspunsuri, administratia Fritz s-a vazut nevoita sa amane aplicarea amenzilor pentru cei care nu si-au cumparat abonamente de rezident, intrucat nu a reusit sa le vanda in timp util, in ciuda cozilor uriase pe care cetatenii le-au facut la ghisee.
Avocatul Cristian Clipa, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, a analizat Hotararea de Consiliu Local prin care a fost aprobat regulamentul de parcare si sustine ca aceasta incalca cel putin 10 legi, intre care cea privind transparenta decizionala, Codul Rutier, Codul Administrativ, cel Fiscal, al Muncii, Legea Finantelor Publice si chiar Constitutia Romaniei.
Cristian Clipa anunta pe pagina sa de Facebook ca luni va face primele demersuri legale impotriva hotararii administratiei locale si cere si prefectului de Timis sa o atace in Contencios Administrativ.
Pareri
Acest regulament a fost discutat .. de ce atunci nu s-au văzut toate aceste aberații????
Parerea cui? A marelui fost vice al marelui fost primar, unicului dealtfel? Thank you but no, thank you.
Unele probleme au fost vizibile si atunci cand Oradea a adoptat ceva similar: locuri de parcare „de domiciliu”, care te obliga sa cauti minute intregi un loc de parcare atunci cand te nimeresti in Oradea, intr-o zona „de domiciliu”, dupa ora limita. Dar regulamentul, ca la Oradea, gadila orgoliul unora, ii ignora pe toti ceilalti.
Barem in Oradea au cateva parcari supraetajate…
intr-adevar, merg des la Oradea la niste prieteni si este foarte greu sa gasesc loc de parcare, sunt destule goale dar sunt rezervate si inca cu numarul masinii, nu la gramada. si de asta probabil nu am vazut niciodata camioane, dube, camionete, microbuze intre blocuri, nici masini din alte judete – pentru ca ne chinuim sa parcam mai departe pe unde putem gasi loc fara a incurca locatarii
De problemele respective si-au dat seama toti care au vazut incotro se intreapta acutala administratie si stiu sa faca niste calcule. De la domnul Diaconu si in special PNL ma asteptam in virtutea principiilor liberale sa anunte de pe acum ca dupa castigarea alegerilor vor desfiinta sistemul si vor elibera din functie angajatii respectivi pentru a reduce cheltuielile primariei. Faceti asta si va votez. In rest sunt vorbe in vant de care evident nu se va tine cont ca cei care sunt acum in primarie se cred si ei la fel de destepti ca Robu si nu asculta de nimeni asa ca vor avea probabil aceiasi soarta.
Băi dar cât de mare articol de 2 bani. Așa bine plătește PNL?
Sunt probleme mari in zonele exclusiv pentru “rezident”! Nu poti parca daca esti la cineva in vizita, sau esti la lucru dupa ora 17, mi se pare complet depasita aceasta situatie! Nu poti parca in zona parcului copiilor, iar daca totusi parchezi dupa ora 17, sau sambata si duminica, esti pasibil de amenda, pt ca parcarea este tip “rezident”! S-a incercat ceva, dar a iesit altceva!!!
BLA,BLA BLA.UITATI CA TOTUL SE PLATESTE.asa ca scoateti bani din buzunar cine vrea ceva.pregatiti-va sa platiti si aerul pe care il consumati si ciocu mic.ce va credeti in comunism de tot ii dati cu egalitate -acum ii spuneti discriminarea unora.
Acest regulament, in proportie de 90 % e acelasi regulament care a fost si cat domnul Diaconu a fost viceprimar. Multe articole din regulament, au fost adaugate si cat domnul Diaconu si Robu erau la butoane. Si atunci, nu era cu greseli,dar acum nimic nu e bun. Daca acest domn era viceprimar, regulamentul Timpark, nu avea nici o hibă si era super perfect. Asa ca, acest domn sa o lase mai moale ca poate unele articole care s-au pastrat, poate au fost gandite chiar de el.
am urmarit ieri vreo 10 minute din sedinta de CL pana au inceput din nou sa se acuze unii pe altii ca sunt hoti sau prosti. dl Diaconu m-a speriat – are niste ticuri nervoase necontrolate, se stramba incontinuu, da din cap in mod ciudat, ar fi bine sa faca un control de specialitate, probabil e stresat de la atatea cautari de „probleme”
Asa cum spunea mai sus @”Unele probleme” despre situatia din Oradea, dar si @Cosmin despre imposibilitatea de a parca dupa ora 17 in zonele cu rezidenti, exact la fel este si in Cluj, dar acolo e chiar mai rau: nu poti parca deloc, in niciun moment al zilei pe locurile rezervate rezidentilor. Intr-adevar, ei isi platesc locul si il au rezervat, dar ce solutie au ceilalti cetateni? Nu poti merge cu masina in vizita la cineva, nu poti merge la un cabinet medical, sau in orice loc care nu e central (deci cu parcare platita cu ora) pentru ca efectiv nu ai unde sa parchezi! TOATE locurile sunt rezervate, nu e niciunul disponibil pentru cei din alte orase sau chiar din alt cartier al Clujului. Unele din ele stau efectiv goale si ziua si noaptea – ziua pentru ca „chiriasii” sunt la munca, noaptea pentru ca sunt multe din ele inchiriate pe masini de firma, care sunt in delegatii. De parcat pe ele nu poti, pentru ca suna vecinii si iti ridica masina.
Asa ca nu mai dati Clujul sau Oradea ca modele de bune practici, pentru ca nu sunt!
Iar comparatia de preturi e comica: Constanta e pustie in afara perioadei estivale, Sibiul la fel (Aradul e mai animat in aceasta perioada decat Sibiul), in Oradea e putin mai ieftin (fiind un oras la maxim 60-65% din Timisoara), iar singurele comparatii reale, cele cu Brasov sau Cluj, arata ca pretul din Timisoara e corect.
Regulamentul Timpark suporta imbunatatiri, cu siguranta, dar trebuie identificate. Solutiile din cartiere sunt destul de simple: indepartarea masinilor fara ITP (a rablelor) de pe domeniul public, cresterea numarului de parcari prin demolarea garajelor si construirea de parcari la sol, sau sol +1 nivel (care se poate face ieftin, chiar pe structura metalica). Pentru zona centrala sau semicentrala: parcarea cu ora sau cu abonament, care sa reprezinte o facilitate de a obtine un pret mai mic, nu o garantare a locului de parcare in fata usii – cum multi au pretentia, desi nimeni nu ii obliga sa isi faca abonament, fiind posibila plata pe zi sau pe ora (dar care nu le convine, pentru ca e mult mai scump). Pentru garantarea locului de parcare in fata usii – preturi mult mai mari, echivalentul platii cu ziua.
Verificari constante, amenzi, ridicari ale masinilor parcate incorect (in intersectii, pe treceri de pietoni, pe aleile de acces in zona pietonala) – toate astea sunt de dorit, daca chiar vrei sa se respecte regulile.
As dori sa stiu daca masinile inscrise in alte judete sau in alte localitati din Timis au dreptul la abonament reidential.Multumesc.
Aa dori sa stiu daca proprietarii de masini inmatriculate in alte judete, sau in alte localitati din Timis, au posibilitatea sa obtina abonament rezidential?
Din cauza problemelor observate la Cluj si Oradea nu ar trebui sa existe deloc „abonament rezidential”.
Din pacate in Romania nu exista o lege care sa oblige o persoana sa isi faca acte pe un loc nou de rezidenta la scurt timp dupa mutarea la noua adresa. Sau cel putin nu se aplica, in mare parte datorita inchirierii „la negru”, desi nici cei cu apartamente cumparate nu se grabesc sa isi schimbe CI.
Astfel, sunt persoane care locuriesc de 10-15 ani in Timisoara (sau alte orase mari) care inca au rezidenta pe localitatea de nastere. Acolo isi inmatriculeaza si autovehiculele, privand astfel localitatea unde traiesc, consuma, circula, de sume de bani care ar ajuta la dezvoltarea comunitatii din care oricum fac parte…
Chestia cu ITP-ul la zi este cea mai mare tâmpenie din moment ce se poate face un singur abonament/rezident. Cine-și permite să țină o mașină stricată în parcarea Timpark? Pensionarul (de fapt, cel vizat de vizionarii progresiști USR)? Cel care are două mașini și având deja o mașină stricată în parcare își parchează cea de-a doua mașină pe unde găsește loc (după o zi de muncă)? Nici pensionarul, nici cel cu două-trei mașini. Este mijlocul de a-i umili pe timișoreni impunându-le să meargă și să stea la coadă la sediul unei firme. Cine-i director acolo, ce salarii se iau? Fiind vorba de o firmă a Primăriei, de ce se ține la secret? De ce nu se acceptă abonamentul de rezident făcut on-line? Pentru doi-trei care au fentat sunt pedepsiți zeci de mii de timișoreni? De ce n-au fost pedepsiți vinovații spre a fi exemplu? Pentru consilierii locali noi toți suntem borfași? Da, pentru USR și liberalul ăla care atârnă balanța la vot așa suntem: niște borfași. Aud că Ambruș n-a fost dat afară din PNL. Oare joacă PNL la două capete? De ăilalți, PSD-iști sau ce-or mai fi, ce să mai vorbim? Fac figurație. Că doar stau și ei la case cu parcare, precum marele nostru primar Fritz… Apropo: peste tot pe unde se parchează pe spațiul public, este proprietatea Primăriei. Includeți taxa de parcare în impozit și gata. Nu mai stârniți timișorenii pe unii împotriva altora.
Sunt masini de ordinul cel putin al sutelor – acum cativa ani cei din Politia Locala facusera un inventar al rablelor si erau de ordinul miilor – care se gasesc in cartiere si ocupa locuri: langa trotuar, partial pe trotuar/partial pe strada, pe spatiile asa-zis verzi de sub geamul blocului, pe spatiul din fata garajului ocupat cu muraturi, pe alei care ar trebui sa fie pietonale dar au ajuns parcari etc. „Rable” nu sunt doar cele in care cresc buruieni, ci orice masina care nu are drept de a circula pe drum public, adica fara ITP si RCA. Iar astea sunt cel putin sute, dar mult mai probabil mii. E convenabil sa fie platit un loc de parcare de cateva sute de lei pe an, in speranta ca se vor obtine cateva mii prin cedarea masinii la programul rabla. Sau in ideea ca „oricum nu o pot vinde cu mai mult de 500 de Euro, o tin aici si vad eu ce fac cu ea”.
Dan Diaconu, acest nimeni, sugaci de Robi
Noul sistem de parcare e de fapt, in mare parte, vechiul sistem a lui robu si diaconu! De ce, dl Diaconu, daca avea verticalitate, nu a sesizat aceste probleme in vechea administratie?
Unde sunt studiile de fezabilitate relative la cele 5 – 7 parcări supra/sub terane din centru? Se zicea ca unele au si proiecte tehnice in spate!
Cred ca timișorenii ar merita sa vada, sa aibe acces la zecile de studii facute fara rost, facute de a lungul anilor 》》deschiderea unui astfel de muzeu intitulat „Aici s-au dus banii dumneavoastra” si, poate am regasi si banii pentru 5 – 10 centrale termice de zona moderne.