TIMISOARA. Moment istoric la Timisoara. Primul tramvai nou-nout din ultimii peste 30 de ani a pornit in cursele cu calatori pe linia 1.
Acesta face parte dintr-un lot de 21 de garnituri cumparate de primarie cu bani europeni de la firma Bozankaya, dupa un proiect pentru care au fost obtinute fondurile inca din 2019.
Un al doilea tramvai din set a ajuns in noaptea de luni spre marti la Timisoara si va intra in probe, urmand sa fie pus repede in circulatie, intrucat omologarea a fost deja obtinuta dupa luni de teste realizate cu prima garnitura. Acesta va circula pe linia 9, din ianuarie.
Marti la orele 17.00, cursa inaugurala a pornit de la Muzeul Corneliu Miklosi de pe bulevardul Take Ionescu pe traseul liniei 1.
VIDEO: George Stefanita
„Pentru noi, cei de la Bozankaya, in calitate de furnizor, este o bucurie sa fim parte din proiectul Uniunii Europene si sa ne asumam o astfel de responsabilitate, de a livra mijloace de transport confortabile si sigure oamenilor din Timisoara”, a declarat Emrah Dal, vicepreședintele companiei Bozankaya.
Conform unui calendar intocmit la semnarea comenzii, celelalte 19 tramvaie facute de firma Bozankaya din Turcia vor ajunge, pe rand, la Timisoara pana in 2023.
Fiecare mijloc de transport costa 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime si o capacitate de 200 de calatori, din care 48 de locuri pe scaune. Toate costa, asadar, aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezinta fonduri europene nerambursabile prin POR. Restul sumei va fi acoperita de municipalitate printr-un credit de 20 de milioane pe 12 ani.
Ultimul tramvai din lotul de 21 comandate trebuie sa ajunga cel tarziu in octombrie 2023.
In acest moment, flota de tramvaie a Timisoarei numara 30 de garnituri de fabricatie romaneasca (Armoniile) si 50 aduse in urma cu mai bine de 20 de ani din Germania, care insa au o vechime mai mare de jumatate de secol. In fiecare zi, pe traseu sunt 41 de tramvaie.
Pareri
Pașalâcul Timișoara (în turcă Eyâlet-i Temeşvar) – se reinstaureaza odata cu noile tramvaie in culorile lui Poli.
Moderne,calduroase,racoroase si curate…plus ca poate vor respecta si timpii de traseu.Dai 4 lei dar mergi domneste…
Hampelmann a speriat pe draqul din cuibar și i-a bătut ouăle, atâta tupeu are.
Toți fără excepție nu au făcut nimic de când i-au luat partidul lui Nicușor Dan dar au un tupeu greu de imaginat.
Să nu ai nici cel mai mic merit în acest proiect și să ți-l însușești cu atâta tupeu îți trebuie foarte multă nesimțire.
Ținând cont că ucrainenii au cumpărat drone din Turcia înseamna că tramvaiele n-or fi tocmai rele…
Fritz pervers nemernic ce esti… Tu si ma-ta le-ati cumparat asa-i?! Si toata slehta de labari din jurul tau..
Chiar dacă alea turcești or fi mai bune (cu toate că nu prea cred) și mai scumpe, personal aș prefera unele made în România. Faptul că am ajuns doar un magazin de desfacere îmi dă un gust amar.
Dacă alea turcești au baterii și se elimină necesitatea pantografului, nu înseamnă că sunt mai ecologice. Dimpotrivă fabricarea și schimbarea bateriilor după un timp contribuie la poluare.
Consider că este doar un moft al autorităților locale pe banii timișorenilor. Mă rog, banii lor, treaba lor.
Sunt totuși curios cum ar fi stat trebuirile dacă tramvaiele Imperio sar fi construit în Timișoara și nu în Arad?! Tot la fel de mulțumiți ar fi fost Timișorenii?
Real si pe documente – Aradul nu putea sa faca tramvaiele astea. Pentru ca, personajul care acum face spume ca el le-a comandat, si e suparat ca este alt primar in locul lui care le receptioneaza, a impus criterii si caracteristici speciale pe care Astra nu le putea indeplini cu tehnologiile pe care le folosesc azi. Inclusiv baterii care sa duca 60 de Km. De parca , daca pica curentul, tramvaiul nou poate depasi pe contrasens tramvaiele vechi fara baterii. Si au fost doar 2 oferte din strainatate. Daca le cerea un tramvai normal cum au cerut Bucuresti, Cluj, Iasi etc, ar fi putut sa fie de la Arad. Mai ales ca Astra isi testeaza tramvaiele in Timisoara si fac fata cu brio