Noul tratat de disciplina bugetara, adoptat de UE. Ce inseamna pentru Romania?

Tarile Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat luni seara noul tratat de disciplina bugetara. Acesta prevede, printre altele, ca datoria publica a unui stat nu trebuie sa depaseasca 5 % din Produsul Intern Brut.

Romania si alte state membre ale Uniunii Europene au semnat, luni, noul tratat privind pactul fiscal, stabilit cu ocazia summit-ului liderilor europeni din decembrie si considerat un important pas in vederea solutionarii crizei datoriilor din Europa.

Noul pact fiscal vizeaza, in esenta, echilibrul fiscal, tarile semnatare asumandu-si angajamentul de a avea bugete echilibrate sau excedentare. Practic, este stipulata interdictia de a avea un deficit structural mai mare de 0,5% din PIB si o datorie publica peste 60% si este prevazuta posibilitatea de a aduce in fata Curtii Europene de Justitie statele care depasesc aceste tinte. Statele participante trebuie sa introduca noile prevederi in Constitutie.

Dintre statele UE, doar Marea Britanie a refuzat sa participe la pactul fiscal european, initiat de Germania si Franta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.