TIMIS. Camera de Comert, Industrie și Agricultură Timiș a organizat primul seminar în care prezintă mediului de afaceri noutățile legislative. Prima instituție care a dialogat cu reprezentanții firmelor este Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Aproape 200 de firme și-au trimis reprezentanți la acest seminar.
„Cu siguranță mediul de afaceri se va bucura pentru că va primi răspunsuri exacte si directe, unde are nelămuriri. Pentru noi, de-a lungul anilor, a fost important să menținem aceste seminarii pentru că prevenția e cea mai importantă. Și, dacă omul de afaceri este prevenit că nu are voie să facă un lucru sau știe ce se întâmplă, atunci problema rămâne la el în curte. Până ieri la ora 12, au fost 185 de firme care s-au înscris, acum poate sunt mai multe. Cu siguranță, vor veni și la celelalte seminarii. Sunt modificări legislative în fiecare domeniu de activitate și am început cu ITM. Dorim să facem seminariile în ordine, astfel încât să nu rămână oameni de afaceri neinformați. Sigur că, în afară de aceste seminarii care sunt gratuite, mai există și altele pe care le organizăm, dar sunt punctuale pe un singur domeniu de activitate„, a spus Florica Chiriță, președinte CCIA Timiș.
În cadrul seminarului, au fost prezentate noutăți din legislația muncii sau teme ce privesc securitatea și siguranța în muncă.
„Noi suntem o instituție care este imparțială și ne adresăm atât angajaților, cât și angajatorilor, angajatori care inseamnă în jur de 35.000 de firme active, iar salariați, o cifră care de aproape 4 ani rămâne constantă, aproximativ 300.000, lucru care ne bucură, pentru că județul Timiș are o economie activă. Este o lipsă încă foarte mare de forță de muncă calificată în județ. Angajatorii încearcă să își fidelizeze angajații, iar noi, și prin această acțiune, venim în sprijinul angajatorilor pentru a le pune la dispoziție în mod gratuit toate informațiile care sunt noi pe piața muncii și în legislație„, spune Ileana Mogoșanu, inspector șef Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș.
Marea noutate a seminarului a fost reprezentată de noua variantă a Registrului General de Evidență a Salariaților.
„Începând cu 1 martie, nădăjduim că o să avem un sistem informatic nou privind Registrul General de Evidență a Salariaților, care se va numi REGES Online. Față de varianta veche, în care am avut și o aplicație REVISAL, care se instala pe calculatoarele angajatorilor, aceasta nu va mai fi utilizata, ci doar acest portal în care angajatorii vor putea transmite contractele individuale de muncă, actele adiționale, deciziile privind suspendările, detașările și altele. Va fi o perioadă de grație, în care vor merge în paralel aplicația veche, și cea nouă. Ca noutate, fiecare persoană va putea să se înregistreze în acest sistem informatic, REGES Online, va primi aprobare din partea Inspectoratului, tot prin intermediul acestui portal. Nu vor mai trimite prin e-mail sau nu se vor mai prezenta personal. Suntem conectați cu Evidența Populatiei, astfel încât fiecare cetățean se va înregistra cu buletinul și va fi verificat cu cel de la Evidența Populației. Astfel, se va putea aproba un cont pentru un cetățean persoană fizică și va putea să își obțină oricând extrasul de REVISAL. Acesta va fi semnat electronic cu semnătura Inspecției Muncii și va fi valabil în sistemul electronic. Daca se va dori să fie listat, va trebui să fie semnat de angajator, sau să se prezinte la ITM să fie semnat de colegii de la ghișeu„, spune Natalia Tudorică, expert IT al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș.
Seminarul a fost interactiv, participanții primind răspunsuri concrete la spețele ridicate și problemele întâmpinate în activitate.
Evenimentul se înscrie în programul CCIA Timiș de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş.
În cursul anului trecut, au fost organizate 9 astfel de seminarii la care au participat peste 650 de agenți economici.