Certificatul sanitar COVID-19 este obligatoriu, de vineri, in Italia pentru toti angajatii, atat in sectorul public, cat si in cel privat. Masura vine in conditiile in care in Italia peste 80% dintre persoanele cu varste de peste 12 ani sunt vaccinate cu schema completa si 85% cel putin cu prima doza.
Prima tara europeana atinsa de pandemie in februarie 2020, Italia a platit un pret scump, cu peste 130.000 de morti.
Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical si certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul de la Roma a apreciat ca tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care sa previna noi focare de COVID-19 susceptibile sa perturbe activitatea economica, cum s-a intamplat in 2020 si la inceputul acestui an.
Pentru a incuraja vaccinarea, executivul a anuntat asadar cu o luna in urma extinderea obligativitatii certificatului sanitar incepand din 15 octombrie pentru toata lumea la locul de munca.
Angajatii care nu se conformeaza acestei reguli risca suspendarea salariului si o amenda, daca sunt prinsi la serviciu fara document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, in timp ce angajatorii care nu fac controale risca si ei amenzi.
Instituit in august pentru accesul in interiorul restaurantelor sau in muzee, printre alte spatii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecarii dupa aceasta boala, fie un test negativ efectuat in ultimele 48 de ore. Impunerea acestui certificat la locul de munca a provocat manifestatii violente sambata la Roma, unde mii de persoane – printre care si militanti ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederatii sindicale CGIL si au agresat personalul sanitar dintr-un spital.
Unii manifestanti au amenintat cu greva pentru a scapa de sanctiunile prevazute in legislatia privind certificatul sanitar. Altii care nu vor sa se vaccineze spun ca sunt dispusi sa plateasca 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe saptamana.
Conform unei estimari, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajati din sectorul public nu sunt vaccinati (7,8%), in timp ce in sectorul privat numarul nevaccinatilor urca la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajati (15%).
Prin urmare, eventuale perturbari de activitate in urma aplicarii sanctiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creeaza riscuri si pentru redresarea economiei, dupa ce anul trecut PIB-ul Italiei a scazut cu 8,9%.
Mai multe AICI.
Pareri
Europa e impinsa spre prapastie de 20 de ani. Oamenii isi merita soarta. stau ca vitele si nu fac nimic, accepta ca anormalul sa fie normal, ca ei sa fie inlocuiti de musulmani, cultura lor distrusa… oi proaste
Ajunge si aici. Dar nevedem atunci cit Romani poate sa se ridica pentru Libertattii si drepturile.
Pai iesit voi 3 „badea ion”, „456” si „INDIA”, mergeti la Victor Babes, in ATI, fara masca si protectie, poate poate avem noroc sa scapam de voi, invitati-o si pe Sosoaca cu voi, dar stai, ea este vaccinata si va prosteste pe voi.
Dar de ce nu iesi si tu „vaccinatule”..ca poti sa iei la fel ca si ei Covidul – si la tine e mai grav ca ai imunitate indusa de vaccin,pe cand cea naturala si daca a trecut fara sa stie prin boala…e mai tare ca tine „Zuperman”.Te bagi si tu in seama nestiind ca de fapt tu raspandesti Covidul si apari in teste ca POZITIV.Pot sa stau in creierul muntilor sau in adancul padurii si sa nu am habar de Covidul asta…care eproblema?.Ati vrut civilizatie si sa lucrati in companii sau multinationale?…acum platiti pentru socializare,inghesuiala si confort.O sa ajunga omul mai rar ca Aurul…singura specie de pe Pamant care isi uraste constient si isi omoara „colegul” de specie.
Dacă proștii ar putea zbura s-ar întuneca ziua în amiaza mare 🤮