TIMISOARA. Este perioada in care aproape orice familie de crestini se aprovizioneaza cu carne de miel pentru sarbatorile pascale. Este important de stiut ca mieii sacrificati trebuie procurati doar din centrele autorizate de inspectorii sanitar-veterinari.
CITESTE SI: Pornesc petrecerile de Ruga in Banat, de Pasti. Localitatile din Timis in care incepe veselia
Presedintele Comisiei de Agricultura din cadrul Consiliului Judetean Timis, Narcis Bobic, atrage atentia ca toti crescatorii de animale sunt obligati sa respecte regulile in privinta carnii de miel.
„In primul rand trebuie sa ne asiguram ca mieii au fost sacrificati intr-unul dintre centrele temporare de sacrificare a mieilor. Aceste puncte temporare in care crescatorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie sa respecte conditiile generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman stabilite de legislatia sanitara veterinara. In acest punct de comercializare si sacrificare vor putea fi vanduti si taiati numai miei crotaliati, ce trebuie sa fie insotiti de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislatia in vigoare”, a declarat Narcis Bobic.
Carnea de miel obtinuta in centrele de taiere provizorii va fi comercializata atat la fata locului, cat si in halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar apartinand de primariile respective, fiind interzisa comercializarea in unitatile de vanzare cu amanuntul inregistrate sanitar veterinar.
Adresele centrelor temporare pentru sacrifcarea mieilor din judetul Timis, care functioneaza in perioada 15-28 aprilie, in intervalul orar: 07:00-17:00 sunt:
Remetea Mare, nr 183, proprietar Graur Luminita;
Colonia Bulgara, nr 280, proprietar Cornea Mircea;
Gad, nr 175, proprietar Hinsa Simion Constantin;
Colonia Bulgara, nr 24, proprietar Hinsa Dumitru;
Igris, nr 137, proprietar Farcas Leon;
Valcani, nr 430, proprietar Dulau Vasile;
Cadar, nr 13, proprietar Zeic Stelan;
Ivanda, nr 366, proprietar Banciu Maria;
Duboz, nr 24, Hinsa Mihai;
Iecea Mare, nr 327, proprietar Danuletiu Daniela;
Padureni, nr 50, proprietar Ogirtin Ovidiu;
Chisoda, nr 5, proprietar Minzat Floare;
Sanandrei, nr 58, proprietar Bija Nicolae;
Becicherecu Mic, nr 469/c, proprietar Radutiu Gheorghe;
Percosova, nr 11, proprietar Taban Ionica;
Becicherecu Mic, nr 4, proprietar Salcu Nicolae;
Uliuc, nr 21, proprietar Radu Elena;
Unip,nr 1, proprietar Vulc Maria;
Dragsina, nr 129, proprietar Serb Culita;
Jebel, nr 58, proprietar Mateu Flavia;
Foieni, nr 515, proprietar Moldovan Ioan;
Barateaz, nr 8. proprietar Nicoara Ioan;
Sacalaz, nr 302, proprietar Suingiu Gabriel;
p-ta Faget, proprietar Primaria Faget;
Comlosu Mare, nr 1233, proprietar Lal Paraschiva;
Semlacu Mare, nr 56, proprietar Birsan Pavel.
”Este foarte important sa fim atenti la carnea pe care o cumparam pentru ca au fost confirmate cazuri de scrapie in mai multe judete, acesta fiind si motivul monitorizarii circulatiei pe teritoriul national al ovinelor si caprinelor destinate sacrificarii, respectiv a intregului traseu de la ferme sau exploatatii de origine catre abatoare autorizate sanitar veterinar„, a mai spus Narcis Bobic.
Totodata, in aceasta perioada, numeroase echipe de specialisti din cadrul DSVSA Timis monitorizeaza respectarea legislatiei in domeniu si ca in toate pietele agroalimentare si in alte locuri special amenajate in care va fi valorificata carnea si celelalte produse de origine animala, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar si permanenta acestuia, inclusiv in zilele de sambata si duminica.