Nu ingropati baile turcesti din centrul Timisoarei! Ce oameni cu greutate strang randurile pentru a salva vestigiiile?

TIMISOARA. Personalitati academice si culturale din toata tara, dar si din strainatate, istorici si arheologi ilustri, experti in conservarea patrimoniului si directori de muzee sustin protestul timisorenilor care se opun deciziei de ingropare a bailor otomane din Piata Libertatii. Cu totii au semnat o petitie lansata in acest sens.

Printre cei 690 de semnatari ai petitiei se afla si academicianul Alexandru Vulpe, presedintele Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane. De asemeni, protestul poarta semnaturile unor reputati istorici si arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice si Membru Onorific al Academiei Oamenilor de stiinta, Gheorghe Lazarovici, Costin Fenesan, Cristina Fenesan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan.

Au semnat petitia pentru salvarea bailor turcesti din Piata Libertatii si cinci directori de muzee: istoricul Victor Neumann, directorul Muzeul de Arta Timisoara, Claudiu Ilas, managerul Muzeului Banatului, Razvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardet, directorul Muzeului Judetean de Etnografie Caransebes, Gica Baestean, seful Muzeului arheologic Sarmisegetuza.

Printre cei care au mai validat, cu semnatura lor, opinia ca ingroparea vestigiilor este ”o solutie mediocra, care nu serveste interesele locuitorilor orasului Timisoara” se mai afla arhitecti renumiti precum Mihai Opris, Octavian Gheorghiu, Mihai Donici si Bogdan Demetrescu, scriitorul Daniel Vighi, Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, Vica Tila Adorian, decanul Facultatii de Arte din Timisoara, muzicianul Alexandru Bota.

”Conservarea prin ingropare a acestor vestigii este o idee falsa. Solutia aceasta inseamna ca le acoperim, iar procesul de degradare continua. Afirmatia ca dupa 20 sau 30 de ani vor putea fi descoperite si puse in valoare este o minciuna sfruntata. Peste 20, 30 sau 50 de ani aceste vestigii nu vor mai exista. Se vor distruge. Ceea ce dorim noi este ca aceste vestigii sa fie in primul rand conservate si dupa aceea puse cu adevarat in valoare”, avertizeaza arheologul Florin Drasovean.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, invoca ”opinia specialistilor” ca unic argument in sustinerea solutiei de ”conservare” prin ingropare a bailor turcesti din Piata Libertatii. In speranta ca acesta este intr-adevar un criteriu de care administratia publica locala tine seama, petitia, cu semnaturile presedintelui Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane si ale celorlati specialisti, arheologi, arhitecti, ii va fi transmisa edilului-sef de initiatorii protestului, care cer revenirea la solutia initiala – aceea de conservare si punere in valoare a vestigiilor asa incat baile turcesti sa fie vizibile.

Cei care vor sa se alature protestului impotriva ingroparii vestigiilor din Piata Libertatii, pot semna petitia aici.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astupati-le odata si terminati cu circul asta .Trebuie sa-si justifice salariul si putorile astea, cautatori de potcoave de cai morti!

  2. Hai sictir, cu budele turcesti.
    Patru caramizi de doua-trei sutre de ani, de care te umfli de ras dupa o excursie la greci.

  3. sa faca baie in ele astia care vor sa le conserve.
    dupa aia ii ingropam si ii facem conserve.
    suntem satui de tot felul de brontosauri somitati prof. dr. etc. care sunt excitati cand se plimba prin centru si vad o caramida degradata.
    in Oradea la inceputul anului au inceput sa renoveze centrul, acum e aproape gata.
    la noi sunt cratere de ani de zile.
    am ajuns bascalia tarii.

  4. 1. Daca baile otomane din Piata Libertatii sunt chiar „atat de valoroase” sa se faca ceva, dar daca o tot „lalaim” si peste 5 ani tot in stadiul asta ne vom afla. Nu cred ca exista masura 1/2.
    2. Pe banii necesari acolo s-ar putea reabilita „WC-urile romanesti” din pasajul din fata Operei (este suficient sa aruncati doar o privire spre oricare coborare spre pasaj si o sa vedeti cum arata km 0 al Timisoarei (uitata, micuta Viena).

  5. Am vazut cam tirziu articolul si o data cu el mizeriile „oamenilor de bine” ai Timisoarei. Din pacate orice posesor de calculator cu conexiune la internet a ajuns sa aiba opinii si pareri. Chiar foarte penetrante. Dar, asta nu este neaparat un apanaj al democartiei, ci, mai degraba al anarhiei in care am ajuns sa traim si sa ne complacem. Da, am ajuns ca orice nestiutor de carte sa isi dea cu parerea. Isi iau diplomele asa cum si le iau, termina scoli si facultati fara sa stie sa scrie sau sa citeasca, dar diplomele lor au aceeasi greutate cu a celor care chiar au muncit pentru ele. Dar, pentru a pune semnul egal, sterg cu buretele o munca intreaga si acopera cu mizerie si noroi pe ceilalti. Numai ca, acesti brontosauri (a se citi brontozauri, ca ala care a vrut sa faca pe desteptul, daca chiar vroia sa foloseasca limba latina, ar fi trebuit sa foloseasca nominativul brontosaurus si nu romanizantul brontosaur … dar asta este nivelul, de unde mai mult?) sint cei care au ridicat lumea de cite ori a cazut. Iar toti acesti „oameni de bine” sint cei care au pus-o la pamint. Pentru ca, intotdeauna a fost mai usor sa distrugi si extrem de greu sa construiesti. Si v-as atrage atentia ca perioadele de refacere au durat intotdeauna foarte mult. Asa ceva ne asteapta si pe noi, si nu mai este mult!
    O bataie pe obraz la adresa celor de la ziar! Cum permiteti astfel de comentarii care indeamna la ura si sint pline de agresivitate si violenta. Macar daca ar sti sa scrie, dar folosirea lui odata legat, arata ca nu se prea stie acest lucru. Am scris astfel de pareri care nu au folosit in nici un caz un limbaj atit de dur, doar ca au relatat realitatea, si nu au fost acceptate. Va este teama de realitate? Astia sint oamenii care vreti sa va reprezinte? Ce are de aratat Timisoara? Biserici si parcuri? Sa stiti ca exista si la altii biserici si parcuri, poate chiar mai frumoase. Ce doriti, alte birturi si locuri de distractie? Astea va lipsesc? Ca este plin campusul universitar de ele. nu stiu daca mai exista vreun campus universitar care sa aiba atitea puncte „de atractie”. Acolo viata incepe pe la ora 20-21 si se termina dimineata. Cine sa mai mearga la cursuri? Voi sinteti cei care aveti dreptul la opinie? Au murit degeaba toti acei oameni de la Timisoara! Nu cred ca pentru voi si ceea ce sinteti voi in stare sa dati viitorului au murit. Refuz sa cred acest lucru.