Nu intram in spatiul Schengen? Olanda uzeaza de dreptul de veto. Romania ii raspunde!

Executivul olandez a hotarat, vineri, sa asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi, in parlamentul de la Haga, ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea spatiului Schengen.

Decizia privind aderarea ar fi putut fi luata, la Bruxelles, in 22 septembrie, in cadrul Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne al UE/JAI/, dar ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE.

Executivul olandez a hotarat, vineri, sa asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi, in parlamentul de la Haga, ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea spatiului Schengen.

Consiliul JAI va trebui, prin urmare, sa amane decizia extinderii spatiului Schengen.

RFI reaminteste ca Romania si Bulgaria sperau ca la 22 septembrie sa se hotarasca aderarea lor, in doua etape, si ca, in ultimele luni, cele doua state reusisera, cu ajutorul presedintiei poloneze a UE, sa schimbe pozitia intransigenta a altor tari ca Franta si Germania, care legau aderarea la Schengen de aceeasi problema a coruptiei.

Coalitia de guvernare olandeza se bazeaza pe un acord care stipuleaza, intre altele, ca Romania si Bulgaria nu vor adera la spatiul Schengen inainte de a fi realizat progrese Ťdurabileť si Ťireversibileť in lupta impotriva coruptiei.

Olanda nu este insa izolata in acest moment, intrucat, dupa cateva ezitari, Finlanda a decis si ea sa se alature acestei pozitii inflexibile.

Romania si Bulgaria si-au incheiat pregatirea tehnica pentru aderarea la spatiul Schengen, fapt recunoscut si de rapoartele expertilor europeni.

„Pozitia exprimata de Guvernul olandez, chiar daca este o continuare a atitudinii critice exprimate in ultima perioada de oficialii acestei tari, ne dezamageste, tocmai prin faptul ca ignora elementele esentiale care tin de aderarea unui stat candidat la spatiul Schengen”, au precizat reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.

„Pozitia adoptata de Guvernul de la Haga ne dezamageste, desi nu ne surprinde, in conditiile in care supravietuirea sa politica depinde de sprijinul partidului populist si antiimigrationist PVV. Din pacate, este o noua dovada ca regulile UE sunt ignorate strict din calcule politice interne”, a precizat si ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Referitor la al doilea comentariu , facut de Domnul Baconschi eu as fi continuat cu faptul ca o sa raspundem cu aceasi moneda , adica si noi o sa ignoram regulele UE.De fapt aceste ignorari a regulelor UE au devenit REGULI cand este vorba de Romania.