Nu s-a ridicat nicio scoala in Timisoara in ultimii 20 de ani, dar platim 750.000 de euro chirie pentru 6 scoli si o gradinita!

Sali de clasa in cladiri istorice, nereabilitate de zeci de ani, conditii precare si nicio scoala nou construita. La aceasta se adauga aproape 1 milion de euro achitati din bani publici, adica din taxele si impozitele pe care le platim cu totii la primarie, ca si chirii proprietarilor de drept ai unor imobile in care functioneaza scoli sau licee. Aici se pot „lipi” si alte sute de mii de lei, pe care parintii le scot din buzunar pentru fel de fel de reparatii.

Investitii mari nu se pot face fara acordul proprietarului, desi acesta ar fi cel care ar trebui sa le faca, daca ar fi sa vorbim despre reabilitari la imobile. Numai cu banii care se duc pe chirii, autoritatile locale ar putea ridica usor o scoala noua pentru elevii timisoreni in fiecare an. O spun constructorii, care sunt de parere ca sumele platite drept chirie sunt imense.

__________________________________________________________________________________________________

1 milion de euro platesc primaria si parintii pentru chiria si intretinerea scolilor! Specialistii in constructii apreciaza ca aceasta suma ar putea fi folosita de primarie pentru a construi in fiecare an  cate o scoala noua cu peste 20 de sali de clasa

Timisorenii platesc, prin taxele si impozitele pe care le achita anual, mai bine de 750.000 de euro pentru chiria a 6 licee si a unei gradinite. Cu banii acestia s-ar putea ridica o scoala noua,  insa municipalitatea se margineste sa dea banii pe chirii. Si de parca asta nu ar fi de ajuns, dupa ce spatiile in care functioneaza unitatile de invatamant au fost retrocedate, acestea sunt reabilitate tot de catre chiriasi, din bani publici.

Liceul de Arte Plastice a fost mutat din centru

Primaria Timisoara a ajuns sa plateasca chiar si 30.000 de euro in fiecare luna pentru o singura cladire. Este vorba despre cea in care functioneaza Liceul de Arte Plastice. Aici s-a iscat un scandal imens, abia in aceasta luna fiind gasita o solutie. Din toamna, copiii vor studia la Scoala Generala nr. 9 de pe bulevardul Liviu Rebreanu. Scandalul a fost mare, deoarece nici parintii, nici profesorii, dar nici elevii nu au vrut sa paraseasca centrul Timisoarei si, implicit, cladirea care apartine Fundatiei Caritatea pentru care primaria trebuia sa plateasca 31.600 de euro chirie lunar.

Pentru cladirea Liceului de Arte Plastice, primaria plateste lunar 31.600 de euro

Conducerea liceului este acuzata ca a semnat singura contractul de inchiriere, fara ca un reprezentant al Primariei Timisoara sa ii fie alaturi. La momentul respectiv, valoarea contractului a crescut subit de la 6.000 de euro la 31.600 de euro, pe luna. Partea interesanta este ca primaria s-a autosesizat ca plateste cam mult abia dupa un an de la iscalirea contractului cu chiria majorata. Astfel ca, din 2010 administratia locala nu a mai achitat chiria, restanta ajungand in prezent la aproape 500 de mii de euro.

Eugenia Dragoi Banciu, director Liceul de Arte

Copiii trebuie sa stie ca stau intr-un loc care nu are autorizatie sanitara, ca la nivel de conducere a liceului s-au asumat niste sume enorme pentru chirie, 31.600 de euro este o suma revoltatoare, ca primaria nu va onora asemenea sume, ca nu are de unde sa le onoreze si in consecinta trebuie fiecare sa ne pliem pe realitati”, a spus primarul Timisoarei atunci cand s-a luat decizia mutarii liceului.

Directorul institutiei de invatamant spune insa ca nu a semnat singura contractul, ci ca a avut avizul Inspectoratului Scolar. Conducerea inspectoratului s-a schimbat insa de trei ori in ultimii ani. „Din luna mai se stia de acea suma de 31.000 de euro. Nu am semnat inainte de a avea avizul Inspectoratului, pentru ca noi suntem scoala cu personalitate juridica”, a declarat dir. Eugenia Dragoi Banciu.

Aceasta s-a resemnat insa si spera ca macar din toamna, cand incepe anul scolar, noul loc sa fie cat de cat amenajat pentru a-i primi pe viitorii artisti ai Timisoarei.

Din partea Fundatiei Caritatea, directorul Samuel Izsak spune ca noul contract a fost agreat de autoritatile locale. „Valoarea actuala a chiriei a fost stabilita incepand cu 4 decembrie 2008. A fost agreata de autoritatile locale si de catre conducerea Liceului de Arte Plastice. Cuantumul chiriei pentru imobilul situat pe str. Mihai Eminescu nr. 2 a fost stabilit in baza unui raport de evaluare din anul 2008, raport ce are ca obiect o suprafata construita de 3.160 de metri patrati si teren aferent de 6.762 mp, aflate in «zona zero» a municipiului”, ne-a declarat Samuel Izsak.

Reparatiile, platite tot de parinti

Desi legea spune ca proprietarul trebuie sa isi reabiliteze spatiile pe care le ofera spre inchiriere, se pare ca la capitolul unitati de invatamant, normele nu prea se aplica. Proprietarii nu au investit mai nimic in aceste cladiri retrocedate pentru care primaria plateste anual peste 750.000 de euro chirie. Oferind ca exemplu tot Liceul de Arte Plastice, dupa ani de zile in care acesta a functionat in cladirea de pe strada Mihai Eminescu nr. 2, proprietarii care au primit-o prin retrocedare, nu au efectuat niciun fel de lucrari. „Fundatia Caritatea va analiza posibilitatea efectuarii de lucrari de reabilitare a cladirii in functie de destinatia acesteia in urmatorul interval de timp”, a mai spus Samuel Izsak.

Asadar, banii se iau tot de la parinti. Prin fonduri de rulment, fondul scolii sau fondul clasei, parintii contribuie din plin la amenajarea imobilelor. Daca nu ajung banii, sunt anuntati ca s-a defectat ceva la grupul sanitar, s-a stricat o catedra, o perdea s-a rupt, o tabla s-a fisurat. Cosmina, mama unei eleve de la Liceul Lenau, spune ca parintilor le-au fost ceruti bani pentru reparatia grupului sanitar de la cladirea din Piata Unirii. Cateva zeci de lei. Acestora li se adauga banii pentru amenajarea clasei, iar parintele ajunge sa scoata din buzunar peste o suta de lei. Emil, parintele unui alt elev, a trebuit sa plateasca pentru personalul care asigura paza scolii copilului sau. Nu autoritatile locale, ci parintii platesc. De cele mai multe ori sunt nevoiti sa scoata bani din propriul buzunar, in timp ce autoritatile locale umbla si ele la buget, desi se plang ca nu sunt suficiente fonduri.

In cadrul programului de reparatii si intretinere pe care il avem in fiecare an, se fac lucrari la toate unitatile de invatamant, in functie de solicitarile pe care le primim de la acestea si de bugetul pe care il avem la dispozitie. Se fac lucrari inclusiv la cele care se plateste chirie, dar sunt lucrari de reparatii si intretinere, nu sunt lucrari de investitii. Se pot face si investitii, dar acestea in mod normal se recupereaza, fie la chirie, fie la final, cand se termina contractul”, a declarat Flavius Boncea, purtator de cuvant Primaria Timisoara.

Autoritatile evita insa sa se apuce de investitii, cu frica in san ca nu si-ar mai putea recupera banii de la proprietarii de drept. In orice caz, investitiile nu se pot face fara acordul proprietarilor spatiilor.

Nicio scoala nu a fost construita in Timisoara din 1990

Inca de dinainte de 1990, in Timisoara nu au mai fost construite scoli. Una dintre cele mai recente unitati de invatamant ridicate pentru copiii timisorenilor este Scoala Generala Nr. 30, din cartierul Soarelui. Au trecut peste doua decenii de atunci.

Nici autoritatile locale, nici cele centrale, indiferent cum s-a numit ministerul arondat, fie el al Invatamantului, al Educatiei, al Tineretului si Sportului s.a.m.d., nimeni nu a construit vreo scoala noua in Timisoara. In schimb, din 2003 incoace, rand pe rand, mai multe spatii in care invata elevii au fost retrocedate proprietarilor de drept. Dupa ani in care scolile au stat in chirie, a venit 2011, iar situatia nu s-a schimbat cu nimic. Ba mai mult, cele mai multe cladiri nu sunt renovate pentru ca multe dintre contractele de inchiriere se apropie de final, iar autoritatile nu mai investesc capital in ele.

Singura cladire care este inchiriata de la proprietar pe o perioada indelungata este cea in care isi desfasoara activitatea Liceul Teoretic „Bartok Bela“.

Contractul de inchiriere a fost semnat pe o perioada de 30 de ani cu Episcopia Romano-Catolica. Din acest motiv au fost si investiti niste bani in amenajarea mansardei unde sunt acum mai multe sali si laboratoare“, ne-a spus Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Timis. Primaria plateste pentru ca elevii sa invete aici 10.726 de lei in fiecare luna.

Pentru alte institutii de invatamant sunt platite sume considerabile pe chirie, iar contractele de inchiriere se apropie de final. Banii sunt platiti fie de Primaria Timisoara, fie de minister. Chiar si cladirea Inspectoratului Scolar Timis a fost retrocedata, iar contractul de inchiriere expira in 2013. In momentul de fata, ministerul plateste 13.795 de lei lunar Fundatiei Caritatea, proprietatea imobilului.

Pentru ca elevii Colegiului National Banatean sa invete in aceasta cladire, primaria plateste 60.408 de lei in fiecare luna

Colegiul National Banatean, una dintre unitatile de invatamant de top din Timis, functioneaza intr-un spatiu al Episcopiei Romano-Catolice, perioada de inchiriere fiind sfarsita, iar o negociere cu proprietarul urmeaza sa fie facuta, pentru ca elevii care invata in acest loc sa aiba unde merge la scoala si din septembrie. Chiria este platita de autoritatile locale si se ridica la valoarea de 60.408 lei lunar.

Pe langa Colegiul Tehnic de Vest, la care este adaugata o spalatorie si cantina, pentru care primaria plateste separat chirie, adica 8.390 de lei lunar, plus aproape 14.000 lei, pe langa Liceul „D. Obradovici“, singurul de profil sarbesc din Banat, a carei chirie este inclusa in cea a Colegiului Banatean, sau cladirea din Piata Unirii a Liceului „N. Lenau“, care costa 7.300 de lei in fiecare luna, ori restantele la Liceul de Arte Plastice, si, nu in ultimul rand, pe langa Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii, cu o chirie de 14.260 de lei lunar, autoritatile locale sunt puse in situatia de a ajunge la un acord cu proprietari ai altor cladiri unde isi desfasoara activitatea mai multe gradinite din Timisoara.

Sunt patru asemenea unitati de invatamant ale caror contracte de inchiriere se apropie de sfarsit, iar comisia de negociere a primariei a fost pusa in garda de Inspectoratul Scolar pentru a cauta solutii ca prichindeii sa aiba unde invata primele bastonase, poezioare si cifre. Este cazul Gradinitelor cu Program Prelungit numarul 19 de pe str. Narciselor, numarul 16, str. Abrud, numarul 14, str. Al. Odobescu, si cea cu program normal nr. 14 (str. Martir C-tin Radu). Ba chiar la fostul Colegiu Miu, unul dintre fostii proprietari a cerut sa-i fie retrocedata cladirea. In conditiile acestea, in Timisoara ultimilor 20 de ani, nicio unitate scolara nu a fost construita. Ba mai mult, cum contractele de inchiriere se apropie de sfarsit, autoritatile nu investesc nici in renovarea acestor unitati de invatamant. Or, cu banii pe care ii platesc pe chirii, s-ar putea construi cate o scoala pe an. O spun constructorii!

Lucian Perescu

Cu aproape 1 milion de euro se poate construi de la zero o scoala!

La un calcul simplu, municipalitatea plateste peste 750.000 de euro anul acesta pe chiriile pentru scoli. Bani din bugetul local, adunati cu sarguinta de timisoreni. Constructorii spun ca, cu o asemenea suma, s-ar putea ridica o scoala noua in fiecare an.

La un apartament se plateste cam 450 de euro pe metrul patrat, dar e mult mai complicat decat o scoala, pentru ca sunt spatii mici, ziduri si finisari multe. La o scoala ar fi un grup sanitar pe etaj, iar pretul pe mp e mai mic, sa zicem 350 de euro. O scoala cu 20 de clase s-ar face cu maximum 1 milion de euro”, ne-a declarat Lucian Perescu, directorul firmei Constructim.

Mai mult, constructorii spun ca terenurile nu ar fi o problema, deoarece chiar in zona centrala a Timisoarei sunt mai multe terenuri ale armatei care nu sunt folosite. „Primaria are terenuri, dar si armata. Primaria ce a gasit fara acte, le-a intabulat, asa ca ar avea unde sa faca. Aceasta ar fi solutia cea mai buna si pentru Arte”, a mai spus Lucian Perescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ei bine, abia asta este bataie de joc. In sfarsit puncteaza Opinia Timisoarei probleme critice ale administratiei publice locale. In afara de aceste probleme mai sunt multe altele in celelalte directii ale primariei. Dar cand nu cheltuiesti din banii proprii este foarte usor sa faci risipa. Consiliul local a aprobat fara comentarii aceste cheltuieli ani la rand. Sigur ca exista argumente. Dar trebuie tinut cont si de oportunitatea efectuarii cheltuielilor. Bleah.

  2. Incerc un calcul simplu: sa spunem ca suprafetele construite desfasurate pentru fiecare dintre unitatile inchiriate sunt in medie de 3000 mp. Deci 7 unitati x 3000 mp = 21000 mp. Inseamna ca pentru fiecare mp (metru patrat) al cladirilor chiria pe an este de ~35 de euro. 35 euro/mp. Bataie de joc. Nu punem la socoteala consumurile de energie electrica, ACM, apa s.a. Iar noi stim conditiile care sunt in aceste cladiri. Chiar este bataie de joc. BLEAH BLEAH BLEAHHHH !!!

  3. Nu este nevoie de nicio constructie de noi scoli. Colegiul National si oricare din scolile cu performanta isi poate muta activitatea in oricare din liceele cu promovabilitate sub 10% la bacalaureat fara probleme de proprietate. Economie 1oo% bani cheltuiti pe chirii. In scolile cu promovabilitate sub 25% nu se face educatie, singurul scop de mentinere a acestor scoli este doar pastrarea posturilor pentru profesori lipsiti de performanta.

  4. Logic! Mai marii ISJ iau spagi serioase pentru contractele de inchiriere…trebuie sa traiasca si ei…bine!!!

  5. Lasa ca se fac biserici sunt mult mai importante de cat scolile in BAdea cartan sunt doua una peste alta :)))
    Tara lu’ Popa Prostu.

    • cele doua biserici din badea cartan nu desi sunt apropiate ca zona ele fac parte din doua parohi diferite ,deci nu au nimic in comun !!! doar ca nu sau gasit spati mai intepartate una de alta pentru a fi construite !!!!

  6. Ba da, s-a ridicat General 29 din Freidorf, a fost facuta in 2005.