Nu se mai opreste. Continua sa creasca pretul la benzina si motorina. In ultima luna s-a majorat cu 50 de bani

Preturile la benzina si motorina au crescut in patru randuri in ultima saptamana, iar analistii avertizeaza ca vor continua sa urce, mai ales dupa decizia Uniunii Europene de a renunta la mare parte din importurile de titei din Rusia. Anuntul oficialilor europeni a tras in sus pretul petrolului pe bursele internationale. Scumpirile au avut loc la cateva zile distanta, ba chiar uneori si de pe o zi pe alta.

Din pacate, tendinta ramane una ascendenta si la pompa. Am vazut un diferential care se mentine relativ ridicat intre motorina si benzina. Ne asteptam ca preturile sa fie considerabil mai mari luna viitoare fata de acum„, spune Claudiu Cazacu, specialist in piete externe, citat de Digi24.

Iar Guvernul nu face nimic sa atenueze impactul cresterilor de preturi de la pompa, sustinand ca nu isi permite sa reduca acciza sau TVA, care reprezinta aproape jumatate din pret. Asta in conditiile in care aproape doua treimi din cheltuielile statului se duc deja pe pensii si salarii si adopta constant noi masuri de asistenta sociala, precum vouchere sau majorari de lefuri pentru o parte dintre bugetari.

Evolutia preturilor la pompa este influentata de evolutia cotatiilor internationale la produsele petroliere, in conditiile in care Romania importa 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinarii ale sale. Pretul barilului de titei a facut un salt si a trecut de 123 de dolari, dupa ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu exceptia livrarilor de titei prin conducte. In plus, benzinarii care aduc petrol cu vaporul prin Marea Neagra pentru rafinariile lor se confrunta si cu costuri de transport si de asigurare in crestere ca urmare a razboiului din Ucraina.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Putin obligat sa vanda petrolu cu 120$ nu cu 44$ ca pe vremea lui Trump. Sa se invete minte!

  2. Grav pentru transportatori. În rest, să trăiască și să crească! Până nu rezolvă ambuteiajele, nu e o creștere care să conteze.

  3. Unde e cerere, creste si pretul . Atata timp cat romanache putoare ordinara isi taraie hoitul puturos cu conserva pe 4 roti si pana la coltul blocului, se va tot scumpii.
    Luati exemplul pandemiei. Nu s-a circulat si pretul a scazut pana la 4 lei pe litru. Cum au inceput putorile sa isi miste caruțele, cum a urcat pretul. Deci problema e la popor. Daca ar mai lasa masina acasa din cand in cand si nu ar alimenta atat de des, ar scadea pretul. 70-80% din soferii de pe strazi nu au ceva urgent de facut ce necesita masina.

  4. Prea multi bugetari sugatori. Mai scapati din ei ca si asa 50% din ei nu sunt productivi. La munca, nu la stat pe scaun si facut burta . Construiti vile si va luati masini scumpe ca niste lichele obosite .

  5. Guvernul a lasat cetatenii sa se descurce pe cont propriu sa suporte costurile razboiului, Le-a dat la unii doi lei pe zi drept ajutor. Obedienta fata de UE este mai importanta decat viata si nivelul de trai al proprilor cetateni.

  6. Multumim din inima partidului psd si pnl asteptam sa vina votul.
    Sa de a afara 75 % din bugetari ca sint prea multi si freaca menta pe salarii foarte mari,apoimsa scada acciza la carburanti.

  7. @ xulescu. Ba să crească. Pentru toți cei care sufoca drumurile, trotuarele, parcările, transportul public! Aceste zeci de mii de imbecili sunt nejustificat de bine plătiți atât de stat cât și de mediul privat. Nu le pasă de alții. Am văzut, veste bună, zeci de copii care folosesc tramvaiul, autobuzul etc, unii de doar 5-6 ani… Bravo lor și părinților lor! Restul… fițe cu mașini, ignoranță, over – protective stupid dogs. Și de la stat, și de la privat.

  8. GO GO GO TRABI………..