TIMISOARA. „Nu se mai termina muntele. Tot urcai cate o creasta si, in spate, era alta creasta, si parca mai crestea un munte. Era asa… ceva care parca nu mai voia sa se opreasca„. O spune Horia Colibasanu, singurul roman care a reusit sa cucereasca Kangchenjunga, al treilea varf de pe ‘Acoperisul Lumii’ trecut in palmares, si in acelasi timp cel mai periculos.
Alpinistul timisorean a ajuns pe varful de peste 8000 de metri fara oxigen suplimentar si fara ajutorul serpasilor. Cei doi colegi care l-au insotit in aceasta expeditie au renuntat la ascensiune pe drumul spre varf. Acum, intors la Timisoara, sportivul incearca sa isi revina dupa ceea ce a numit el ‘cea mai grea escalada din viata‘.
Horia Colibasanu a atins varful in urma 12 zile, dupa o ascensiune de 14 ore. Kangchenjunga are 8586 metri. Ascensiunea a inceput la 11 noaptea cand impreuna cu cei doi colegi, Marius Gane si slovacul Peter Hamor, a plecat spre varf.
„A fost una dintre cele mai lungi si grele. Sansa mea a fost ca nu a fost foarte frig. Am avut echipament foarte bun si fata de Everest, unde am suferit de frig, aici a fost acceptabil, doar batea vantul din cand in cand si nu imi era tot timpul frig si am putut sa folosesc energia pentru urcare„, povesteste Horia Colibasanu.
Cei doi colegi care l-au insotit pe Colibasanu in acesta expeditie au renuntat in timpul escaladei cu circa 200 de metri inainte de varf si au fost nevoiti sa se intoarca in ultima tabara.
Din cauza vantului foarte puternic, ce batea cu 80-90 de kilometri pe ora, chiar in varful Kangchenjunga alpinistul nu a zabovit mai mult de cateva minute.
„Voi mai incerca 10 pasi, dupa… ma voi opri la cativa metri, pentru ca pe varf salasluiesc zeii, de aceea sunt steagurile de rugaciune. Asta e tot pe astazi„, spunea Horia Colibasanu in momentele in care era la capatul ascensiunii.
VIDEO: George Stefanita
Imediat dupa ce a filmat reusita alpinistul timisorean a fost nevoit sa inceapa coborarea, intrucat exista pericolul sa nu mai poata respira.
„In ziua de varf intr-adevar esti singur si trebuie sa fie atent, dar cateodata mintea ta nu e suficienta pentru a observa, de exemplu, ca ai edem cerebral. Ti-o ia mintea razna si nu iti mai dai seama. Si am fost un pic stresat de partea asta, mai ales cand am inceput sa am halucinatii din cauza deshidratarii. Speram sa nu fie un inceput de edem„, spune Horia Colibasanu.
Dupa alte cateva ore, cel mai titrat alpinist roman a reusit sa ajunga la ultima tabara unde il asteptau colegii.
„Langa varf sunt morti si e o imagine care te face sa te gandesti inca o data, daca nu te-ai gandit pana atunci, ca esti foarte expus. Mai ales ca eram singur pe tot muntele. Nu mai era nimeni pe o raza de cateva ore. Nu avea cine sa ma ajute daca aveam o problema. Trebuie sa fii foarte atent sa nu patesti nimic, sa iti rupi un picior, pentru ca acolo ramai„, explica alpinistul timisorean.
Desi a coborat de pe munte deja de cateva zile, sportivul nu a reusit inca sa isi revina complet.
„Ajung sa dorm peste 12 ore. Inca organismul este obosit. Daca urc pana la etajul 2, trebuie sa fac pauza la etajul 1. Deci, nu pot pana la doi. Organismul se resimte. Si cam asa e o saptamana-doua. Nici nu pot sa fac sport, ca nu are sens. Ca incep sa alerg si ma opresc dupa 20 de metri”, explica Horia Colibasanu.
Kangchenjunga este cel de-al 9-lea optmiar dintre cei 14 ai planetei, fiind considerat unul dintre cei mai dificil de cucerit din Himalaya, cu o rata a mortalitatii de aproape 30 la suta.
Timisoreanul Horia Colibasanu este in continuare singurul romana care a ajuns pe K2, Annapurna si Dhaulagiri, alti 3 munti de peste 8000 de metri extrem de periculosi.
Pareri
FELICITARI !!!!