Nu stii unde sa-ti petreci vacanta? Iata cele mai frumoase 6 Parcuri Nationale din Europa care nu trebuie ratate in concediu!

De la cascade glaciare la dealuri neexplorate si munti virgini, toate pot fi gasite in spatiile verzi din afara oraselor europene. Unde? In parcurile nationale! Iata o parte dintre cele mai frumoase rezervatii naturale din Europa.

Parcul National Dartmoor, Marea Britanie

Dartmoor este peisajul britanic tipic: inima de intuneric aflata sub patura de „pamant verde si placut”, scrie BBC Travel. Povesti despre calareti fara cap care pazesc cimitire antice, maini macabre si paroase care forteaza vehiculele sa iasa de pe strada si o vizita a diavolului i-au creat parcului Dartmoor o reputatie de pamant damnat, si totodata, l-au trasformat in decorul favorit al unor scriitori precum Sir Arthur Conan Doyle si Agatha Christie.

Acesta este un pamant al cetii si ploii, al mlastinilor dezolante, dealurilor de granit si cercurilor misterioase de piatra care nu vor da gres in a scoate paganul din oricine. Numeroasele monumente preistorice il includ si pe Beardown Man care are 3,5 metri inaltime si se afla langa Dealul Diavolului si cele 5.000 de casute de piatra din zona.

Traseele pentru drumetii din aceasta zona se claseaza printre cele mai bune din Marea Britanie, toate fiind intercalate printre pub-uri locale rustice, ideale alungarea gandurilor despre caninii fantomelor langa foc.

Cum sa ajungeti: Luati masina pe M5 de la Bristol sau pe M3 de la Londra si mergeti pana la Exeter. Pentru a ajunge la parc cu autobuzul din Exeter, luati autobuzul numarul 359 sau 82 pana la Plymouth. Biletele Dartmoor Sunday Rover va permit sa circulati fara restrictii pe majoritatea autobuzelor si trenurilor dintre Paymouth si Gunnislake, care este localizat la marginea Dartmoor. Biletul costa 6,5 lire sterline si poate fi cumparat intre iunie si septembrie.

Parcul National Lacurile Plitvice, Croatia

Lacurile de la Plitvice au o calitate aparte, halucinogena. Aceasta retea  formata din 16 lacuri adanci si cocotata in padurile din Alpii Dinarici, a fost creata de baraje de calcar si de piatra dolomit. Bogatia de minerale din apa, care vine din raurile Bijela si Crna si din izvoare subterane, le-a imprumutat lacurilor o paleta schimbatoare: uneori ele par de un turcoaz intens, iar in alte zile au culoarea verde a mentei, sau gri ori albastra. Acesta este un spectacol ireal, consolidat de cascadele torentiale care leaga fiecare lac si vegetatia prolifica care inconjoara pietrele si caile de acces din zona.
De asemenea, Plitvice este locul de unde a inceput Razboiul de Independenta al coatilor in anii ’90, cand rebelii sarbi au preluat controlul parcului.

Parcul National Lacurile Plitvice merita sa fie vizitat si in timpul iernii deoarece cascadele ingheaza in miscare, iar lacurile inghetate capta culoarea cerului.

Cum sa ajungeti: O parte, dar nu toate autobuzele care pleaca din Zagreb si Zadar se opresc la Plitvice, asa ca intrebati inainte soferul. Calatoria dureaza 3 ore sau 2 ore si jumatate din Zagreb.

Parcul National Abruzzo, Italia

La nici doua ore distanta de Roma, aceste varfuri de granit si padurile de fag rareori se afla pe lista cu locuri de vazut ale turistilor care ajung in Italia. Dar ei ar trebui sa faca acest lucru pentru ca acesta este cel mai nordic punct al Italiei, unde mai poate fi vazute ultimele exemplare ale ursului brun marsican, o specie aflata pe cale de disparitie, precum si rasi, lupi si vulturi regali.

Peste 150 de drumuri ale oilor coboara pe vaile si dealurile pline de nu-ma-uita, unde satele isi pastreaza frumusetea din trecut. Aceasta este regiunea perfecta pentru drumetii de neegalat, chiar si cele mai scurte plimbari oferind privelisti uimitoare. Orasul principal este Pescasseroli, un ameste atractiv de case construite din piatra roz si adapostite intr-o vale flancata de munti cu varfuri albe.

Cum sa ajungeti: Companiile  aeriane Ryanair, BlueAir si Wizzair are zboruri catre Roma, iar in Pescasseroli si in alte sate din parc ajung zilnic  sase autobuze zilnic din Avezzano, de unde puteti totodata sa va indreptati si spre Roma, Castel di Sangro sau Napoli.

Parcul National Insulele Cies, Spania

Atarnand pe coasta dinspre Atlantic a Galiciei, acest trio de insule cel mai apropiat loc al Europei de plajele superbe si apele cu nuante de safir de la tropice. Localnicii numesc plaja Rodas, „plaja caribiana a Galiciei”. Daca in trecut aceasta zona era una dintre preferatele piratilor, in prezent este frecventata de turisti care fac excursii de sfarsit de saptamana si ajung aici cu feribotul, drum care dureaza 40 de minute din Baiona.

Arhipelagul facut parca pe masura unui buzunar, amesteca plajele care te lasa cu gura cascata si lagunele cristaline cu o panorama de stanci zgrumturoase pe care iti fac veacul sute de pescarusi. Toate cele trei insule (Illa de Monteagudo, Illa do Faro si sudica Illa do San Martino, sunt lipsite de trafic, parand un fel de margine a lumii. Impreuna, formeaza un arhipelag care protejeaza orasul Vigo de mania Oceanului Atlantic. Insule sunt accesibile din aprilie pana la inceputul lunii septembrie, iar cazarea este disponibila la Camping Illas Cies.

Cum sa ajungeti: Compania aeriana Iberia are zbroruri de la Madrid la Vigo, autobuzele pleaca de pana la cinci ori pe zi de la Madrid spre Vigo, puteti sa mai luati un loc la cuseta intr-un tren care circula noaptea sau barci care pleaca din Vigo si ajung la insule in 45 de minute. Pentru mai multe informatii despre parc, vizitati reddeparquesnacionales.mma.es.

Parcul National Valea Lauterbrunnen, Elvetia

Ar fi dificil sa spunem care este cel mai frumos loc din Alpi, insa in oricare din aceste „concursuri de frumusete”, Valea Lauterbrunnen se claseaza cu siguranta printre finaliste. Aceasta este extrem de frumoasa: piscurile inalte cu ghetari sculptati care troneaza peste campurile inclinate punctate cu pini si cabane unde se pot gasi turta dulce si multe vaci. Aproximativ 72 de cascade coboara peretii muntilor, cea mai impresionanta fiind Cascada Staubbach. Frumusetea ei i-a impresionat si pe Goethe si pe Byron intr-o asemenea masura incat au scris multe versuri privind-o.

Intre timp, cascada Trummerlbach este formata din 10 cascade care sunt alimentate cu apa ghetarilor din munte. Aceasta este singura cascada glaciara din Europa care este accesibila din interiorul unui munte, iar spectatorii sunt, uneori, bombardati cu pietrele aduse de cei peste 20.000 de litri care curg pe secunda.
Orasul Lauterbrunnen in sine este vizitat in mod regulat de turisti si alpinisti si este o baza buna pentru a explora zona.

Cum sa ajungeti: Trenurile pleaca din ora in ora de la Interlaken Ost catre Lauterbrunnen, iar de acolo, autobuzele va pot duce catre cascade. Interlaken este legat de majoritatea oraselor din Elvetia, inclusiv Zurich si Geneva, gratie retelei feroviare. Pentru mai multe informatii, vizitati myjungfrau.ch.

Parcul National Snæfellsjökull, Islanda

Jules Verne folosea Snæfellsjökull, vulcanul de 700.000 de ani care se afla in centrul peninsulei, ca usa catre mijlocul planetei in „O calatorie spre Centrul Pamantului” si nu degeaba, pentru ca de multa vreme, misticii din regiune se aduna in zona pentru a valorifica puterea sa naturala. Astfel de calatorii par aproape rezonabile atunci cand luam in calcul toate fiordurile luxuriante, plajele aurii sub forma de arcuri, varfurile vulcanilor acoperite de gheata si fluxurile strambe pe unde a curs lava si care au format peisaje diverse si fascinante pe tot parcursul peninsulei de aproximativ 100 de kilometri.

Unul dintre cele mai bune locuri in care sa experimentati maiestuozitatea dramatica a tarii in forma miniaturala, lucru care i-a adjudecat porecla de „Islanda in miniatura”, este, de asemenea, cadrul pentru multe dintre legendele islandeze, istoriile literare ale primilor colonisti ai Islandei din secolele 10 si 11. Orasul port adormit Stykkisholmur este cel mai mare din peninsula, iar tarmul sau este acuperit cu depozite si case pictate in stilul clasic scandinav.

Cum sa ajungeti: Autobuzul din Reykjavik circula pana in orasul port Stykkisholmur cel putin de doua ori pe zi intre jumatatea lui iunie si finalul lui august. Mai multe detalii pe nat.is.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.