Nu stiu si nu-i intereseaza ce s-a intamplat in 17 Decembrie. Tinerii din Timisoara care n-au habar ce a insemnat Revolutia din 1989. Cine e vinovat? Video uluitor

TIMISOARA. ‘Nu stiu’, ‘Nu cunosc’, ‘Habar n-am’, ‘Ma scuzati, nu sunt din Timisoara’, ‘Al doilea Centenar?’. Acestea au fost raspunsurile oferite de zeci de tineri cand au fost intrebati daca stiu ce inseamna ziua de 17 Decembrie pentru Timisoara.

CITESTE SI: Timisoara isi plange astazi mortii. 17 Decembrie 1989, ziua in care cadeau sub gloante primii tineri ai Revolutiei 

Momentul care a schimbat istoria unei natii, cand drapelele sunt coborate in berna, iar orasul isi plange eroii care s-au jertfit pentru libertate nu reprezinta absolut nimic pentru tanara generatie.

Cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnati sa il retraiasca’, spunea filosoful american George Santayana.

Vinovati pentru ignoranta tinerilor sunt deopotriva familia, scoala si presa, crede profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean.

Sigur, asa cum observati, si nu numai atunci cand va referiti la tineri, societatea este destul de divizata, chiar formele de comemorare a martirilor Revolutiei sunt destul de diverse si de multe ori asistam la certuri intre actorii implicati. De aceea, trebuie sa recunoastem ca tinerii nu fac altceva decat sa preia din mesajul public si sa si-l transpuna in mentalul lor. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca atentia data in spatiul scolar acestor evenimente din Decembrie 1989, si in special Revolutiei de la Timisoara, este destul de scazuta…. Ma tem ca acesti tineri isi iau informatia din cateva surse. Putem sa spunem ca, daca ei declara ca nu au auzit despre aceste evenimente, toate aceste surse la un loc au partea lor de vina. Pe de-o parte, educatia o face scoala, deci trebuie sa ne intrebam de ce din scoli copiii nu au auzit de despre aceasta zi de doliu. Pe de alta parte, educatia o face si mass-media, si, daca am vazut un Centenar extrem de bine prezent in mass-media, trebuie sa recunoastem ca formele de informare din media sunt destul de sarace atunci cand vine vorba de Revolutia din Decembrie 1989. Si, desigur, tinerii isi iau informatiile din grupurile lor sociale, care probabil nascute si crescute intr-un regim democratic, nu-si mai pun problema regimului totalitar. Deja avem o generatie de tineri care se uita suspicios cand le povestim despre caracteristicile regimului comunist, considerand chiar ca sunt usoare exagerari. Ca e destul de greu de crezut, de exemplu, ca un kilogram de banane se putea cumpara in urma cu 30 de ani dupa cateva ore de stat la coada sau ca libera exprimare era un termen, care noi, cei nascuti inainte de 1989, nu indrazneam sa-l pronuntam vreodata. Apare si aceasta categorie de tineri care este un pic dezinteresata de caracteristicile regimului totalitar„, a spus profesorul de istorie Sorin Ionescu, directorul Colegiului National Banatean din Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce sa stie copiii din ziua de azi, cand parintii lor sunt inculti ca o lopata?

    • Tu fiind unul dintre parinti!

      • Mamicuta ta venita cu pluta.

        • Posibil a venit cu pluta , nu contrazic ! Dar tu sigur esti unul dintre parintii despre care vorbesti ….gen lopata 😉

          • Dacă întreabă numai copii de olteni…aia nici nu stiu cine e Mihai viteazu….si ii întrebi de revoluție??:)))) la Timisoara…..afara cu oltenii

  2. Ce banane?! Paine, lapte, carne, oua, ulei, zahar, pentru astea se statea la coada ore in sir!!! Banane si portocale, poate odata pe an. Ciocolata, odata la doua-trei luni… Hartie igienica, poate la doua luni. Pentru chiloti si sosete, trebuia sa „stii pe cineva” care lucra la o fabrica si fura! Iara diminuam gravitatea situatiei, zicand doar de… banane?!! Pai, daca nici profesorii de istorie nu stiu adevarul complet, ce vreti de la copii?!

  3. Sigur ca,copiii sunt „oglinda”parintilor.Dar,la fel de grava e reactia lor……sa rada pentru ca,nu stiu.Niciunul nu a spus „nu stiu dar,as vrea sa aflu”.Nu-i nimic ca nu le stii pe toate(nimeni nu le stie) dar,sa nu te intereseze sa afli,sa nu te intereseze sa iti deschizi propria minte….asta-i adevarata prostie proprie si nu a parintilor.

  4. aha. deci astia-s redusii care voteaza robu

    • Băi aburitule de câte ori scrii ceva provoci vomă de prost ce ești.
      Copii ăștia nu au votat încă și nici nu cred că mulți dintre ei vor vota vre-o dată în România.
      Si mai ceva dacă voi vă uitati ca puii de cioară cu gura căscată să vă dea momo Dragnea chiar în ziua când mulți de vârsta lor au murit pe scările catedralei mulțumită bisericii ortodoxe care a încuiat usa și i-au lăsat săi măcelărească înaintașii celor care astăzi își bat joc de memoria adevăraților martiri ce pretenții aveți de la ei.
      Dacă acei copii nu se jertfeau atunci astăzi stăteai la coada pe gerul ăsta să-ți cumperi,,adidasi” pentru piftie.
      M A R Ș !

  5. E fb că nu știu ce a fost. Oricum, noi nu știm. Cu cât uitam mai repede cu atât mai bine. Da, cei care vor să știe, n au decât să se intereseze.

  6. Toti neaveniții, o apa s-un pământ. Cu asa „talente” o sa uitam în câțiva ani buni de revoluția de la Timișoara.
    Asa cum monumentul care marchează revolta studențească din 30 octombrie 1956 a fost aruncat cât colo la marginea parcului central (aplauze anticipate pentru cei care știu unde se afla), asa o sa fie aruncata revoluția timișoreană din ’89 la marginea istoriei, de niște trecători neînsemnați prin Banat.

  7. se exagereaza enorm partea negativa a regimului comunism, cand ascult pe unu si altu la televizor ca vb de comunism zici ca vb de ceva film de la Marvel, si Ceausescu vroia sa distruga lumea iar oamenii traiau inchisi in custi si lanturi. Era o perioada gri si trista cam cum ii acuma, in loc sa stai 3 ore la coada la paine stai 3 ore la coada la inghetata in p-ta operei sau la farmacie sa vezi ce s-o mai bagat nou. Daca in scoli s-ar prezenta mai obiectiv perioada comunista poate elevii ar fi mai receptivi. Poate ar fi bine ca si presa si profesorii sa se uite la celelalte tari unde a existat omunismul sa vda cum se prezinta in scoli si in media (tari precum Polonia, Cehia, Ungaria, Serbia) nimeni nu vb despre comunism cum vb romanii desi toata lumea statea la coada si era ascultata.

  8. Cine vrea sa uite de Revolutie , inseamna ca nu le prea pasa de cei care au murit acolo. Atunci cand vom uita de Holocaust,Revolutie s etc de acest gen. sa nu ne miram de ce se vor mai intampla Pentru ca trebuie sa le facem de cunoscut cat de greu a fost in acele momente , insa acuma cand stai la cheremu parintiilor si ai atitudini flegamtice ce preteni sa am de la aceasta generatie. Am 32 de ani , insa nu simt ca fac parte din aceasta generatie naiva , comoda si nepasatoare.

  9. Nu stiu cati ani ai, dar esti dus cu pluta!….

  10. Întrebarea trebuia sa menționeze si anul -1989 poate asa le spunea ceva . Apoi tinerii au partea lor de vina ca nu stiu dar familia si scoala ce au păzit ? E clar ca în atâția ani nimeni nu le-a pomenit de revoluția de la Timisoara , de morți . Concluzie : păcat , păcat de sângele vărsat sau morții cu morții vii cu vii .

  11. vb ca sa va bagati in seama toti astia.
    1. este adevarat ca scanteia a pornit de aici de la Timisoara din fata bisericii lui Tokes (asa ca degeaba unii il injura nejustificat pe pastor si uita meritele acestuia!). Apoi, au iesit tinerii necajiti saraci si nebuni. Studentii nexam ca erau plecati acasa iar cei din camine au stat acolo cu gagicile lor.
    2. armata a tras, militia a tras, usla a tras (miseleste, inclusiv cu torturile executate pe bietii oameni nevinovati in cladirea cooperatiei de langa cimitirul saracilor, inclusiv cu executiile din spitalul judetean etc etc).
    3. si in fine toti uita (sau unii o fac constienti si interesati), ca fara miile de muncitori iesiti in strada, „intoarcerea armelor” dispusa de comandantii armatei de atunci; stanculescu, Guse si evident Lovitura de stat orchestrata de iliescu sovieticii si ai lor, Revolutia de la Timisoara si sacrificiul Martirilor era un FIASCO! Clar?

    • Aproape de acord dar puțin imprecis domnule pensionar. Nu pot fi de acord cu faptul ca dumneavoastra le stiti pe toate iar restul sunt niste astia. Pensionar, probabil fost comunist.
      Scânteia a plecat de la oameni, timișoreni, banațeni, ardeleni, moldoveni. Intr-o prima faza revoluția a pornit de la protestul din piata Maria in jurul locuintei pastorului reformat Tokes pe 15 decembrie; miscarile de protest s-au amplificat si continuat pe 16 decembrie iar pe 17 au ajuns la apogeu.
      Hai sa mai spunem ca duminică 17 decembrie în jurul prânzului au fost trimise tancurile la consiliul judetean de la unitatile din Buzias si Lugoj. Prima victimă a revoluției a fost doamna Popescu, strivită de un transportor blindat langa pasarela de la parcul copiilor.
      La orele 18 trupele speciale aduse de la Pitesti au inceput spargerea vitrinelor de la magazinele din centru, au pus foc si au creat haos tocmai pentru a discredita miscarea populara si a justifica interventia armată. La lăsarea întunericului s-a dezlantuit macelul care a durat până in zori.
      Victime au fost și din randul studentilor: vidi lista victimelor de pe portalul revolutiei si troița de la caminul 22 ridicata în memoria studentilor mitraliati de taburile ce se retrageau in Girocului dinspre intersectia acum pasaj subteran.
      Ranitii au fost anchetati in spitale, torturati si ucisi.
      In cadrul operatiunii Trandafirul, regimul a incercat sa stearga urmele macelului. Nicolae Ghircoias a condus echipa care a incarcat 40 cadavre – eroi- in izoterma de la Comtim cu care acestia au fost transportati la crematoriul Cenusa din Bucuresti și arși.
      Pe 20 decembrie trupele militare cantonate in oras au fraternizat cu revolutionarii. In aceeasi zi Timisoara a fost declarat peimul oras liber de comunism.
      Au urmat câteva luni de confuzie, libertate, puci, mineriade. Prea târziu, revolutia fusese furată.
      Haideti sa aplicam punctul 8 de pe proclamatia de la Timisoara!
      Atunci o sa vedeti ca nu mai uita nimeni de revolutie!

      • Opinia Timisoarei ore cate fețe aveți ??
        Reprosați acestor copii că nu stiu ce a fost in data de17 decembrie 1989 ???
        Dar vă întreb de ce iar interesa când astăzi de ,,ZIUA CEA MARE” ÎN București o trupă de infractori au hotărât amnistia borfasilor care le-au distrus VIITORUL și pe mulți îi va obliga sa trăiască restul vietii departe de România??
        Dacă nu îmi vei șterge postarea ca de obicei te rog să-mi răspunzi.

      • domnu’ de la opinia t.
        ma faci comunist da’ matale folosesti un limbaj de lemn tipic…comunist.
        asa ca…ma lasi?
        spre deosebire de mata eu am cam fost in multe puncte fierbinti de atunci si de…acolo.
        si nu te mai erija matale in marele guru ca esti de rasu’ curcilor cu exemple de povesti stiute cam de toti timisorenii, mai ales pensionari si comunisti cum vad ca insinuezi in „critica” adusa vorbelor mele. si inca odata, si sa-ti intre bine in cap asta, lasa bre copiii in pace sa viseze si sa traiasca asa cum vor ei inclusiv cu libera alegere a propriilor valori. comprende ?
        ps. poti sa ma si injuri in continuare dar eu nu te mai bag in seama.

        • Niciodata. Si repet: niciodata o vinitura nu va intelege spiritul Banatului,! Nici macar un ,,pensionar,, care da lectii de ,,acceptare,, dar mis precis ca revolutia a ,,facut-o ,, la tv…
          Era prin oltenia pe vremea aia. Maxim a venit in Banat cu ciomagul ca sa ne ,,salveze,, dr unguri..si cand a vazut cum arata salamul a ramas aici. Ca majoritatea celor adusi de comunisti cu trenurile atunci…

    • ai dreptate. revolutie fix pix. lovitura de stat in toata regula, numa papagalii de jurnalisti numesc actiunea din 89 revolutie

  12. „am zi de sala”.
    Sa te duci si la epilat! sa-ti dai si-un check-in :)))

  13. asa ca lasati in pace memoria , linistea si pacea din sufletele tinerilor de azi. ce vina au ei pt. trecutul cu pacate sau nu a parintilor. permite-ti-le sa-si cladeasca viitorul si viata lor asa cum si-o doresc, fara anateme, regrete sau reprosuri. Viitorul este al lor si numai al lor, Va iubesc copii, traiti si visati asa cum vreti voi.

    • Coleg de generatie cu Visinescu, alt fost pensionar, nu cumva sa vă deranjeze fantomele trecutului.
      Mai bine sa “uitam”. De ce nene? Lasa că nu uităm. Si sa va deranjeze la icre ca noi nu uităm.
      LOL

      • bey de-ti zici vishinescu…te iei de mandea?
        vezi ca te curentezi…
        si in fond cata scoala ai matali de incerci sa te dai LOL…
        io am pazit d’ashtia ca tine. asa ca termina cu jignirile ca te pun la…rotisor. sa moara mama.

        • Esti penibil oltene…dume expirate. Cand ai venit in Banat erai cu ciomagul la tine in 89?

          • TRAIASCA REPUBLICA BANAT….AFARA CU OLTENII

  14. Cum zicea pictorul Gustave Courbet „nu pot picta un inger pentru ca nu am vazut unul”, cum poti merge in viitor fara sa-ti cunosti trecutul? fara sa-ti cunosti identitatea? noua identitate este societatea facebook care nu citeste nu studiaza doar critica fara argumente.

  15. Fratilor, va rog nu.mai ma judecati. Nu a-m inteles bine intrebarea! Si nici nu mam gandit la data de azi ca era dimineata si mia fost somn. Imi cer scuze daca nam stiut, dar nam inteles ce a vrut sa zica omul ala. Ms.

  16. Prostii satului

  17. Ce kkt de revoluție? sa ma kk pe guvernarea după 89′, concluzia suntem niște prosti care plătim anual sute de milioane de euro asa zisilor revolutionari, în timp ce ne mor de foame, putinii veterani de razboi rămași în viata! Suntem niște prosti care punem la zid doctrina comunista în timp ce alte câteva zeci de persoane produc miliarde de euro pe spatele nostru în acest capitalism! Nu va dați seama că suntem manipulați de catre un grup de oameni pe care-i interesează doar conturile personale? Ceaușescu nu ne-a dat banane sau portocale dar ne-a plătit datoria externa! Acum avem banane și portocale crescute în depozite comuniste la Dumbrăvița și o datorie externa a tarii de 100 miliarde de euro!
    P. S. Comuniștii erau mai buni decât acești capitaliști care urmăresc doar rotunjirea conturilor personale

    • filiari al dreacu’ mah Adrian 1974.
      cia-i mah comonistule cu noi revolotionarii ca si asa nu ne cinstitz destul ca daca nu ieriam noi sa esim cu pepturili goale in fata cartuselor lu trupili spiciale de securisti si meletzeni ieria vai de voi si putrezatz in lagare. sacu-m va indopatyz cu bananele portocale kivi nuci pekan si alte bunatati. da meritam alocatiile de bani terenuri si magazine. sa ne deie statu roman ca meritam. treiasca REVOLUTIONARI timisoreni. datil-e la cap lu astia care zic numa neadevarurile despre noi. da meritam sa fim cinstiti pentru tot ciam facut in 89 ca acu timisoreni mureau de foame cu ciaucescu a lor in frunte. uraaaaaaaaaaaaaaaa revolutia romana si revolotionarii iei,

  18. Corect 1:30. Daca am fi sinceri cu noi insine am recunoaste ca pentru romani acesta e cel mai important eveniment din luna Decembrie, si nu povestile cu Mos Craciun sau Jesus Christmas. Asasinarea lui Nicolae Ceausescu si lovitura de stat urmata de distrugerea economiei tarii si apoi indatorarea prin imprumuturi masive imposibil de returnat fara o economie autohtona chiar nu e ceva de sarbatorit ci e un motiv de meditatie la istoria noastra si la prezent. Un motiv de a intelege ca cei care au facut aceasta sceneta ordinara in Decembrie 1989 inca se afla in functii politice, rastoarna guverne prin lovituri de stat orchestrate cu ajutorul presei provocand accidente devastatoare cu victime colaterale, conduc din umbra, inca mint, fura si omoara pe oricine le sta in cale si in timp ce unii acumuleaza averi de neimaginat si altii se chinuie in saracie, majoritatea populatiei asa zisa clasa medie indoctrina cu o mentalitate de consumerism incepe sa simta deja spiritul Craciunului in alte cuvinte disperarea dupa oferte, reduceri la produse care nu le trebuie. Chiar daca in Timisoara a nins si totul in jur e alb, se poate numi Vinerea Neagra si Sambata Neagra si Duminica Neagra si zilele negre, pentru ca atunci cand omul nu vede cu inima ochii ii sunt niste accesorii degeaba… #ceausescu #piataopereitimisoara #catedralatimisoara #revolutie #revolutia1989 #lovituradestat #vinereaneagra #povestefarasfarsit #timisoara #tm2021 #romania #fabianskytm #eroiinumor #craciunfericit

  19. Minim 20% se pierde din istorie la fiecare suta de ani si e inlocuit cu povesti. ce e mai vechi de 4-500 de ani, e pura fantezie. Oricum, la fiecare 2-300 de ani se ard toate cartile si se omoara toti intelectualii, iar istoria se rescrie dupa cum e nevoie. Ultimadata, la scara mare, sa intamplat in 1550-1600 cand au schimbat si calendarul, au ars toate cartile si au omorat cateva zeci de milioane de rezistenti. Acum, cu facebuc, istoria poate fi rescrisa pentru fiecare generatie; oricum parintii nu se mai ocupa de educatia copiilor; sunt dati la indoctrinare de la 2 ani

  20. Vai de mama lor !!! Au telefoane sa isi pozeze moacele grotesti.