Nu-ti gasesti job pe site-urile de recrutare? Alte metode de a te angaja rapid!

Cautarea unui loc de munca inseamna cercetarea in amanunt a pietei muncii, dar si perseverenta si iar perseverenta. Iar intr-o lume care se misca cu viteza luminii ar trebui sa ne miscam la fel. Crezi ca sa cauti in fiecare zi pe site-urile cu anunturi de angajare este de ajuns pentru a-ti gasi jobul visat?

Specialistii spun ca este doar o etapa…necesara, dar nu si suficienta. De cele mai multe ori, locurile de munca libere sunt ocupate inainte de a fi anuntate pe site, pentru ca in ziua de astazi functioneaza foarte bine relatiile sau “pilele”, mai pe romaneste. De aceea, foarte important este sa stii cu cine sa te imprietenesti sau unde sa cauti dupa jobul pe care il vrei!

Stai toata ziua cu ochii pe site-urile cu anunturi de joburi si nu gasesti ceva care sa te atraga si care sa ti se potriveasca?
Trimiti CV-uri peste CV-uri, dar nu primesti niciodata sau foarte rar o invitatie la un interviu?

Poate ca nu ti-ai ales modalitatea cea mai buna de a-ti cauta un job.

Site-urile de recrutare reprezinta, intr-adevar, modalitatea cea mai simpla de a-ti cauta un loc de munca, unde gasesti majoritatea ofertelor stranse in acelasi loc.

Cu toate acestea, nu de putine ori ti se intampla sa nu gasesti nici macar un anunt care sa te atraga.

Contactul direct impresioneaza angajatorul

Specialistii in resurse umane considera ca drumul cel mai sigur pentru a obtine locul de munca pe care il vrei este sa te duci direct la sursa. Cu alte cuvinte, daca iti doresti neaparat sa lucrezi intr-o anumita companie, cel mai indicat este sa iei legatura direct cu departamentul de resurse umane.

Fie ca le trimiti un CV pe mail, desi nu au postate pe site locuri de munca vacante, fie ca te duci direct si incerci sa obtii o intalnire cu cineva de la departamentul de HR, atitudinea proactiva il va face pe angajator sa te priveasca cu alti ochi.

Cei care procedeaza in acest fel demonstreaza ca stiu ce vor si ca isi doresc cu ardoare sa lucreze in acea companie, ceea ce inseamna ca stiu ce implica lucrul in respectiva firma si s-au pregatit pentru asta. Si chiar daca nu exista nimic disponibil pe moment, cu siguranta recrutorul va tine cont de tine si te va lua in calcul cu prima ocazie.

„Networking-ul”, cuvantul de ordine atunci cand cauti un job

Desi este un barbarism preluat din limba engleza, cuvantul “networking” exprima cel mai bine tipul de relatii pe care trebuie sa le stabilesti cand esti in cautarea unui job. Fie pe retelele de socializare, fie cunoscand direct, prin intermediul prietenilor, oameni care te-ar putea ajuta, relatiile conteaza cel mai mult atunci cand vrei sa-ti gasesti o slujba mai buna.

Poate ca o retea de socializare, gen Facebook sau Twitter, nu ti se pare cel mai potrivit loc de a-ti gasi un loc de munca. Si totusi, in conditiile in care jumatate dintre angajari se fac pe baza recomandarilor, este absolut necesar sa folosesti retelele de socializare din online pentru a-ti populariza experienta profesionala.

Foloseste Facebook, Twitter sau LinkedIn pentru a te “imprieteni” cu oameni din domeniul recrutarii sau persoane care te-ar putea ajuta in cariera. Aceste resurse online te pot pune in legatura cu cei care iau decizii.

Specialistii spun ca joburile dintr-o companie se ocupa inainte de a se afla despre ele, de aceea relatiile cu oameni influenti din zona resurselor umane, care sa-ti vanda ponturi atunci cand trebuie, sunt vitale.

O firma de recrutare ti-ar putea gasi jobul perfect

Daca ai in minte un tip anume de job pe care ai vrea sa-l gasesti si daca nu te grabesti sa te angajezi, poti, de asemenea, apela la o firma de recrutare. Aceste companii sunt locul in care oferta de locuri de munca se intalneste cu cei care isi cauta un job, cu alte cuvinte cererea se intalneste cu oferta. Cele mai multe dintre ele nu percep comision de la candidati, ci de la firma angajatoare, atunci cand iti gasesc jobul pe care il cauti.

Cautarea unui loc de munca prin intermediul unei firme de recrutare este una dintre cele mai indicate metode, pentru ca agentii de resurse umane sunt in masura sa-ti gaseasca serviciul care ti se potriveste cel mai bine, pe baza referintelor pe care le au despre tine si a cerintelor din partea angajatorului.

Si forta de munca e o marfa, deci invata sa te vinzi!

Si dupa ce ti-ai facut un CV ca la carte, in care iti descrii parcursul profesional in cele mai mici amanunte, dar nu in mai mult de doua pagini, o varianta de a-ti cauta job este sa incepi sa te promovezi chiar tu insuti. De exemplu, poti face fluturasi, care sa contina o caracterizare succinta, tipul de job pe care l-ai dori si datele de contact, pe care sa-i imparti la metrou, la supermarket sau chiar in cladirile de birouri in care stii ca au sediul companiile in care ti-ar placea sa lucrezi.

Poti folosi, in acelasi timp, mediul online, tot pentru promovare. Fie ca postezi anunturi pe blogurile sau site-urile prietenilor, fie ca iti faci propriul site in care sa te prezinti si spui ce vrei in materie de job, astfel de initiative atrag atentia prin originalitate si asta poate reprezenta un avantaj in fata celorlalti contracandidati.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.