‘Nu voi mai permite sa existe presiune asupra medicilor’. Interviu cu Iulius Juganaru, directorul Spitalului Judetean Timisoara

TIMISOARA. Iulius Juganaru a vorbit intr-un interviu, pentru www.opiniatimisoarei.ro despre problemele din Spitalul Judetean Timisoara pe care il conduce de aproximativ o luna, dar si despre proiectele sale pentru aceasta institutie.

Ce va recomanda sa fiti noul manager al Spitalului Judetean Timisoara, cel mai mare spital din vestul tarii?
– In primul rand indeplinesc conditiile pentru a ocupa aceasta pozitie, am o formare profesionala in domeniu, consider eu foarte importanta,  experienta la Spitalul CFR care este foarte utila si aduce un beneficiu si in sensul acesta, dar consider ca in primul rand energia de care  cei din generatia noastra dispunem este foarte importanta pentru a incerca sa facem lucruri corecte.

Era nevoie de un tanar la conducerea Spitalului Judetean?
– E nevoie de o noua mentalitate, cred, in toate institutiile si de o dorinta de implicare.

Ce ati gasit, aici, in spital, dupa preluarea functiei?
– Sigur ca in toate spitalele de stat sunt probleme serioase pentru ca niciodata banii nu au fost suficienti si s-a tradus asta printr-o usoara dezorganizare, prin lipsa  dotarilor, prin deficit de personal.

Ce este de facut?
– Trebuie analizate cu atentie toate aceste probleme, facuta o evaluare corecta si obiectiva pentru ca nu mai putem functiona in baza unor criterii subiective, trebuie gandita  o strategie pe termen mediu si lung a acestor spitale in contextul global al sistemului de sanatate, trebuie regandita ideea de colaborare cu medicii de familie, cu ambulatoriile, cu alte spitale.

Cum se poate regandi aceasta strategie?
– De exemplu, Spitalul Judetean este un spital de urgente. Din pacate, in acest spital sunt si pacienti care  vin internati cu programare, care nu constitue urgente. Mai mult, ambulatoriile de specialitate sunt foarte aglomerate pentru ca, poate si din lipsa dotarii cabinetelor de familie nu se pot efectua acte medicale complete si corecte. Atunci medicul de familie este nevoit sa trimita  la ambulatorul de specialitate sau direct la spital un pacient care teoretic ar putea fi rezolvat acolo, in cabinet. O alta problema importanta o consider eu durata de spitalizare care inseamna cheltuirea de resurse si umane si financiare.

Se poate reduce aceasta durata de spitalizare?
– Da, sunt sectiuni unde se poate reduce cu conditia ca pacientul sa fie preluat ulterior  de firmele de ingrijire la domiciliu. Acasa pacientul se simte mai bine si psihic, e foarte important cum se simte el.

Aveti deficite de personal in acest spital?
– Medici sunt suficienti, poate pe unele compartimente sunt chiar prea multi. Asistentele, infirmierele, ingrijitoarele si brancardierii ne lipsesc. Fac si ei parte din echipa functionarii spitalului.

Ar fi trebuit sa se construiasca o maternitate langa Spitalul Judetean. In ce stadiu este proiectul?
– Da, era o discutie, eu vreau sa o reiau, a fost facut un Studiu de Fezabilitate in urma cu doi ani. Eu vreau sa reiau discutia pentru ca mi se pare o zona foarte sensibila: serviciile medicale acordate copiilor si trebuie sa avem o atentie deosebita pentru ei. M-am gandit si la atragerea de fonduri pentru constructia unei noi cladiri, ma refer la fonduri europene.

Ce alte probleme mai sunt in Spitalul Judetean, ma refer aici la partea de infrastructura
– Problema este cu circuitele functionale. Trebuie sa regandim totul, ma refer la investitia in infrastructura in concordanta cu viitoarea si foarte apropiata acreditare a spitalelor care trebuie s arespecte normele Coomisiei Nationale de Acreditare, prin urmare orice investitie pe care o facem, trebuie sa o facem in acest sens si cred eu ca principala problema e legata de circuitele functionale. Din punctul meu de vedere un spital trebuie sa arate altfel decat arata orice spital de stat sau majoritatea spitalelor de stat din tara.

S-a intamplat ca la Urgente sa fie anumite situatii mai tensionate…
– Eu tin foarte mult la personalul medical si stiu ca de multe ori lucreaza sub stres. De exemplu, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) cand sunt conflicte intre anumite grupari din oras sau din judet, se intampla sa vina, pe langa cei 2-3 pacienti, sa vina inca 30-40 de persoane care ii insotesc. Din punctul meu de vedere si am stabilit asta  cu cei care asigura pasa si protectia spitalului, nu au ce sa caute. Poate un apartinator, dar nici ala nu are ce sa caute acolo pentru ca medicii stiu foarte bine ce au de facut si trebuie sa lucreze in conditii de liniste. Dar nu au ce sa caute nici macar in curtea spitalului. Eu vad ca si medic o presiune pe cei de la UPU si vreau sa dispara obiceiul acesta. Nu voi mai permite sa existe presiune nici asupra medicilor de la UPU, nici a medicilor de la alte sectii

Va fi un sistem de paza mai strict?
– Vor fi niste conditii mai restrictive. Adica nu ai ce sa cauti in curtea spitalului, daca nu esti bolnav sau nu esti apartinator, ruda apropiata cu un bolnav. Il insotesti, e absolut normal sa fii langa el, dar pana la usa spitalului. De acolo lasa-l pe mana medicului ca stie el ce are de facut si medicii din spitalul acesta chiar isi fac treaba, nu vad de ce sa fie niste presiuni suplimentare asupra lor.

Dar sunt si pacienti care vin pe picioarele lor la Urgente, doar pentru a evita un drum la medicul de familie
– S-au invatat foarte multi sa vina la UPU pentru ca stiu ca isi pot face analize si investigatii gratis. De exepmlu, din 6.000 de pacienti, in medie prezentati lunar la UPU, doar 1.300 sunt internati si constituie urgente. Restul risipesc bani. Probabil ca o proportie mare din ei au o problema de sanatate, dar este vina lor ca nu s-au dus la medicul de familie, au asteptat pana in ultima clipa, cand s-a agravat, atunci au venit la UPU. In acest caz cheltuim cu ambulanta, cu investigatii, cu materialele sanitare.

S-a tot discutat despre necesitatea unui elicopter SMURD la Timisoara…
– Este un elicopter la Arad, nu e departe de Timisoara. Din pacate stiu ca si aici a fost o discutie, s-a pus problema ca elicopterul sa stea la Timisoara, din pacate nu sunt indeplinite conditiile tehnice pentru ca  trebuie garat. Ori in curtea spitalului, acolo unde ar trebui sa fie garat elicopterul exista un rezervor foarte mare de oxigen. Ca sa garezi elicopterul este necesara si o sursa de combustibil. Daca il pui aproape de oxigen este foarte periculos. Dar nu e o problema ca elicopterul sta la Arad ca ajunge foarte repede, daca este nevoie.

Era o discutie pentru un heliport aici, la Spitalul Judetean
– A mai fost o discutie ca elicopterul sa stea garat undeva langa Timisoara. Acuma ce mi-e Timisoara, ce mi-e Arad. Pana la urma trebuie sa ne gandim la eficienta, sa ne bucuram ca este si face minuni.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cine va da dreptul, sa lasati apartinatorii, la usa spitalului? Care doctori, care asistente se ocupa de ei? Mama mea a fost internata la acest spital, si am vazut ce se petrece acolo. Ce faceti cu cei care fura pe rupte, injectiile si medicamentele bolnavilor? Nu va intereseaza nimic, daca sint batrini pot muri pe capete; si nu numai batrinii. Ce faceti cu cazurile de malpraxis? Cite reclamatii ati avut si ce masuri ati luat? Eu nu cred ca voi ajunge niciodata la acest spital, dar imi pare rau de toti cei care au murit cu zile si vor mai muri, din cauza neprofesionalitatii multora, din cei care lucreaza acolo. Imi cer iertare, de la acei buni medici , pe care ii aveti.

  2. N-am auzit in viata mea atatea aberatii de la un asazis medic ! Doamne , copilul astai e dus rau cu pluta. Auzi la el ,,pacientul sa fie preluat ulterior de firmele de ingrijire..” ! Pe asta il intereseaza numai afacerile , a mai lansat o aberatie mai deunazi cu ,,rentabilizarea si aducerea pe profit a spitalulu” sau cam asa ceva . Robuleeeeeeeee , priponeste-ti boul ca a dat iama-n cucuruz !

  3. Domu’ Birsasteanu , fa-i un RMN la cap boului astuia , poate are ceva gargauni ca numai aberatii baga !

  4. Sula asta-i turbat ca nu-l baga nici un medic din judetean in seama , toti rad de el si de ideiile lui tampite. Marsh …