TIMISOARA. Putine proiecte concrete, multe studii si continuarea lucrarilor ramase, pentru al doilea an la rand, din „greaua mostenire”. Asa poate fi caracterizat bugetul local al Timisoarei pentru anul 2022, pe care primarul Dominic Fritz l-a prezentat pe scurt.
Cu un buget considerabil mai mare decat anul trecut, de peste 2 miliarde de lei, Timisoara nu va ‘inflori’, anul acesta, ci, cel mult, va porni inca trei proiecte mostenite de la vechea administratie, respectiv construirea podului Ilsa-ISHO, modernizarea bulevardului Stan Vidrighin si demararea lucrarilor pentru noua maternitate a Spitalului Municipal. In rest, mare parte din banii prevazuti pentru dezvoltare vor merge doar pe continuarea obiectivelor deja incepute.
In total, Bugetul pentru anul 2022 este de 2.016.000.000 lei, iar aproape 45% din suma fi folosita pentru asigurarea cheltuielilor de functionare. Restul de 55%, adica 1.115.000.000 de lei, se va indrepta spre dezvoltarea orasului.
„Va prezint un buget increzator, increzator in potentialul Timisoarei, in faptul ca Timisoara este si va ramane orasul cel mai dinamic in Romania. 50% din investitiile imobiliare in afara Bucurestiului din Romania sunt facute in Timisoara. Inca avem in zona de nord a orasului loc suficient unde orasul se va dezvolta foarte mult. Miza pentru buget este ca aceasta dinamica a Timisoarei sa fie accelerata.
Obiectivul nostru este foarte clar: sa investim in calitatea vietii timisorenilor si sa ramanem orasul cel mai dinamic in Romania.
Voi propune un buget de peste 2 miliarde de lei, din care 44,7% pentru Functionare si 55,3% pentru proiecte de investitii, investitii in viitorul orasului. Daca vorbim de bugetul de functionare, nu vorbim doar de salarii, ci de toate cheltuielile pentru calitatea vietii in prezent – pentru spatii verzi, cultura, sport, sanatate, dotarile in scoli, reparatiile, toate intra in bugetul de functionare, iar in bugetul de dezvoltare intra toate investitiile care sunt pentru viitorul oras„, a spus primarul Dominic Fritz.
Prioritatile cuprinse in bugetul de anul acesta sunt cele de cheltuire a fondurilor europene pentru proiectele deja aprobate si care se afla in lucru, dar si continuarea lucrarilor deja demarate, precum cele de modernizare a infrastructurii de termoficare, a celei rutiere sau a celei de iluminat public.
De asemenea, si anul acesta, administratia a asigurat suficiente fonduri pentru ‘pregatirea orasului viitor’, prin intocmirea de studii si proiecte.
Proiectele mari pentru care s-au prevazut bani in buget astfel incat sa poata incepe anul acesta sunt tot vechi. Este vorba despre noul pod in zona Ilsa-cartierul ISHO, pentru care investitorul privat a intocmit si predat gratuit proiectul tehnic, astfel ca autoritatile locale pot porni licitatia pentru gasirea unui constructor. De asemenea, au fost prevazuti bani in buget pentru pornirea santierului de la Pasajul Solventul, dar si pentru lucrarile de modernizare la bulevardul Stan Vidrighin (Calea Buziasului), unde se va lucra la liniile de tramvai, carosabil, trotuare si piste de biciclete. Un alt santier pe care autoritatile spera sa il porneasca este in Balta Verde, acolo unde, spre finalul anului, este posibil sa inceapa lucrarile la noua maternitate a Spitalului Municipal.
Din creditul de 100.000.000 de lei luat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, autoritatile locale au pus deoptarte bani pentru tramvaiele de la Bozankaya, pentru reabilitarea Caii Bogdanestilor, dar si pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila si pentru un nou studiu de optimizare a retelei de transport din oras.
La capitolul infrastructura, bugetul prevazut pentru 2022 se ridica la aproape 300.000.000 de lei, iar din acesti bani urmeaza sa se continue lucrarile de modernizare a retelei termice, sa porneasca modernizarea retelei de apa si canalizare, sa se faca reparatii la strazi si trotuare si sa se amenajeze piste pentru biciclete. De asemenea, administratia Fritz si-a propuns sa schimbe aproape 3000 de becuri de pe strazi si sa plateasca reabilitarea liniilor de tramvai de pe Calea Bogdanestilor, de pe Cetatii si de pe Stan Vidrighin.
In sanatate se va investi ceva mai putin. Vor continua lucrarile la Clinica de Balneologie, dar si constructia noilor cladiri de la Spitalul Victor Babes si, cel putin teoretic, ar urma sa se finalizeze si lucrarile suplimentare la noul corp de cladire de la Spitalul de Copii Louis Turcanu. Este prevazuta si o mica parte din fondurile pentru noua maternitate a Spitalului Municipal, care ar putea incepe, cu noroc, la finalul acestui an.
In educatie, telurile administratiei Fritz nu mai sunt atat de marete precum in anul trecut. Daca in 2021, autoritatile promiteau ca vor contura campusuri tematice in cele mai mari scoli din oras, acum pretentiile sunt ceva mai mici. S-au prevazut bani in buget pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a scolilor si gradinitelor, s-au prevazut bani pentru reparatii, dar si pentru inceperea constructiei celor 3 noi crese din oras.
Administratia Fritz a prevazut bani si pentru cultura. Cea mai mare suma se duce spre programul Timisoara 2023. Nu se vor finaliza lucrarile la MultipleXity, ci se vor face pregatiri pentru evenimentul de deschidere si se vor ‘activa noi spatii pentru cultura’. Se doreste realizarea unei aplicatii pentru informare si promovarea evenimentelor din oras, montarea de indicatoare in mai multe limbi straine, dar si amplasarea de toalete publice pentru vizitatori.
La sectorul de mediu, administratia spera ca macar anul acesta orasul sa fie mai curat, mai ales pentru ca va majora sumele pe care le da companiei care se ocupa de maturatul strazilor. De asemenea, administratia Fritz promite in continuare ca va planta copaci maturi in oras, dar si ca repara Parcul Rozelor si Parcul Copiilor.
Au fost prevazuti bani mai multi, anul acesta, si pentru programul de sprijin al proprietarilor de cladiri istorice, cu toate ca pana in acest moment, nimeni nu a apelat la ajutorul primariei.
Si, pentru ca iarna aceasta primaria nu a fost in stare sa gaseasca o solutie pentru ca scolile, spitalele si apartamentele abonatilor Colterm sa fie incalzite, administratia anunta si o serie de masuri pentru a reduce impactul crizei energetice. Pentru inceput, primaria vrea sa schimbe caloriferele si instalatiile din spitale, scoli si alte institutii publice, dar si sa faca ‘pregatirea tehnilogica pentru utilizarea combustibililor alternativi – biomasa, geotermal‘.
Pe termen mediu, ar putea aparea centrale proprii la institutii si poate chiar panouri solare. Iar pe termen lung, administratia Fritz s-a gandit chiar la centrale de cartier care sa asigure termoficarea in oras.
Punctul forte al administratiei Fritz ramane, si anul acesta, intocmirea de studii. Se doreste reamenajarea Pietei Victoriei, a cartierului Dacia, regenerarea urbana in Piata Traian, construirea unui Agroparc urban in Ciarda Rosie, Magistrala Verde in Soarelui si multe altele, iar pentru realizarea studiilor ce vor sta la baza tuturor acestor proeicte au fost prevazuti, de asemenea, bani in bugetul local de anul acesta.
Proiectul de Buget pentru anul 2022 a fost publicat pe site-ul primariei si poate fi consultat AICI, iar autoritatile au anuntat ca vor organiza o dezbatere publica pe aceasta tema in 21 februarie. Apoi, cel mai probabil la inceputul lunii martie, urmeaza ca Bugetul sa fie supus votului in Consiliul Local Timisoara.
Pareri
Nu mai dati vina pe fritz… ca nu e el de vina… el doar a venit sa ia bani… de vina sunt p.rooo.stii care l`au votat… cel mai groaza mi de p.rooo.stii care o sa il voteze si la urmatoarele alegeri… ca sunt muuuulti
Ultimul cretin s-a găsit sa comenteze
De-ar fi ultimul ar fi bine… dar astia au de regula multi frati.
Noroc ca primarii anteriori n-au venit sa faca bani, ci sa aduca de acasa.
Din cand in cand mai imi dau una cu ciocanul peste mana care a pus stampila in dreptul lui.
Am crezut ca va atrage fonduri europene sa dez orasul,ca o sa concedieze jumatate dinte angajatii primariei,el in prima zi de mandat s-a dus sa viziteze birourile si a constata ca primaria Timisoarei are nevoie de un nou spatiu pt ca sunt inghesuiti functionarii. Atunci mi-am dat seama ca fritzul asta nu o sa faca nimic,ca si toti cei din USR,sunt niste profitori cu gura mare!
Oare cat plateste robul sa aiba parte de astfel de articole. Cica nu face nimic doar „continua proiecte”
pai mai …. papitoiul de robulete, in ultimul an de mandat, a scos pe banda rulanta proiecte pe care le avea la sertar de ani de zile cu speranta ca poate, poate pacaleste electoratul. Ce exemplu mai bun vreti decat sa porneasca licitatia la Pasajul Solventul in iunie 2020, un proiect pe care il incepuse prin 2012 si il avea gata de prin 2015? Sau ca semneaza el contractul de executie in 22 sept 2020 pentru bulevardul Cetatii, doar sa-si puna numele acolo )
Pai cum ramane cu bugetarea proiectelor? Cu urmarirea executiei lor? Cu ducerea la bun sfarsit? Acum sunt importante SF si idei? Daca ar fi sa ne luam dupa de-astea are robulete cel putin cate avea ciuhandu la vremea lui. Ah da, si ca tot vorbim despre SF, e o problema ca face si de-alea? De unde sa vina proiecte noi?
Sunteti tot mai penibili pe zi ce trece
In general nu răspund agramaților, dar fac o excepție în cazul tău.
Vorbe sunt de când e lumea, fapte mai puține. Faptele sunt ce am scris mai devreme. Studii de fezabilitate refăcute de idolul tau pletos in 2012. Proiectul disponibil in 2015, odată cu Jiul și Popa Șapcă. Numai un oligofren ar putea crede că ar fi fost necesar din 2012 până în 2020 sa se rezolve o problema cu o parcelă din teren.
Motivul real era că acest pasaj nu avea vizibilitate. Timișorenii au indurat 2 ani de șantier ca sa se vadă lucratul „in forță”. Un pasaj la marginea orașului, pe bani multi și cu vizibilitate redusă, nu ii aducea pletosului câștig politic, chiar daca aceasta lucrare era esențială. Uite că asta îl face, chiar daca își asumă multe riscuri și pierde fonduri cu care ar putea sa facă lucruri mult mai puțin importante dar mai vizibile. Pune mana, că Google e mare, și caută să vezi ce proiecte și-a propus pletosul in 2016-2020. Inelul 4, inelul 2? Ai să le vezi făcute în anii următori. Pasajul + podul solventul, Bogdăneștilor, Cetății, podul Ilsa. Astea erau doar vorbe pentru administrația precedenta.
Vrei mai multe exemple? Uită-te la Grigore Alexandrescu, porțiunea dintre Torontal și Aradului. Proiect început de pletos, fără trotuare, fără iluminat, la o banda pe sens, refăcut aproape complet.
Vezi tu, nu toată lumea e agramată ca tine, domnule abea. Mai sunt și oameni care și-au dat seama că primatul pus de USL și-a dovedit rapid limita.
de baza de agrement din lipovei nu se mai aude nimic ? doar intreb…atat
Sa mergeti pe calea buziasului, lugojului, modern…etc..Timisoara e praf…mizerie, nisip, noroi, cratere in asfalt, borduri rupte, lucrari efectuate si neterminate lasate in voia sortii..etc, sa nu mai zic de frig in case, spitale, scoli..etc.
Asta a ales poporul, sper ca le place!
Banc.
Un tip intra intr-un bar unde auzise ca se folosesc doar supertehnologii de servire a clientilor.
Apare barmanul, un robot de ultima generatie si-l intreaba ce coeficient de inteligenţă IQ are. Tipul zice 160. Atunci robotul îi propune un whiskey de 15 ani vechime si incepe sa discute cu el despre incalzirea globala, mecanica cuantica, nanorobotica, etc.
A doua zi revine tipul, curios. Robotul intreaba ce IQ are. Āsta zice 90. Atunci îi ofera o halba de bere, relativ buna si incepe sa vorbeasca cu tipul despre fotbal, femei si mancare.
Ziua urmatoare, clientul si mai curios, revine la bar. Robotul intreaba de IQ. Tipul zice 40. Atunci robotul îi oferā un pahar de vin ieftin si prost si-l intreaba:
-Si anul āsta, tot cu USR votaţi???
Daca ar fi asa, Fritz nu ar fi primar. Majoritatea oamenilor au un IQ de 100…110. Si Fritz a iesit primar deoarece a fost votat de majoritate. Ca le place unora sau nu, asta e.
Dar recunosc ca bancul e hazos, insa lipseste continuarea:
Ziua urmatoare, clientul si mai curios, revine la bar. La bar, un client nou, cu par lung si cam negru, in contrast cu numarul mare de primaveri adunate, si cu o ghitara atarnata smecher de gat. Robotul il intreaba de IQ. Tipul zice: 3640, eu sunt cel mai inteligent om care a trait vreodata in Timisoara! Atunci robotul îi oferā o bucata un pahar gol si-i zice ca asta e cea mai buna licoare din lume, dar numai oamenii super-inteligenti o pot vedea, pentru ceilalti e invizibila. Trubadurul da paharul peste cap, plescaie de placere, aaaaaaaaaaa, si-l intreaba pe tanarul servil de langa el: ai filmat tot, ca sa am ce posta? Apoi zice: plec acum, ma duc sa fac un sondaj pe feisbuc daca sa fac metrou si apoi fantana cantatoare sau invers? Apoi, cu voce soptita, la urechea tanarului slugarnic: aiurea, indiferent ce spun dobitocii la sondaj, eu doar voi plati 2 milioane pentru un studiu de fezabilitate despre ce culoare de costum sa imbrace maine soferul Paraschiv.
Toata lumea din bar tace, nimeni nu-i spune: „mosule, nu mai esti primar si nu mai ai sofer”. Tace si robotul, pana si el stie ca nu te pui cu nebunii. Nu are rost si consumi bateriile degeaba.
Se vede ca e ziar de casa al PSD numai postacii rosii pe aici
Robu vino repede de la coafor si salveaza Timisoara .
Deci are peste 400 de milioane de euro pe mâna anul acesta. Și nu va face nimic care să rămână cu ei. Pentru a pune suma uriașă în perspectivă, Iulius Town a costat 230 de milioane de euro.
anul trecut se lauda ca anu asta vor fi proiecte complet noi. ca trebuie sa avem rabdare. iaca am avut rabdare, si tot nimic. noroc cu robu ca a mai inceput una alta. cat despre postacii useristi de pe aici… ati putea macar sa va abtineti, ca suntem satui de vomele voastre
Parcările sub/supraterane 5000 – 7000 de locuri in centru, au devenit un vis ero(t)ic. Unde vor parca zilnic miile de turiști străini?
Noroc că asa-numita „capitala europeana” a „culturii”(care cultură?) va fi un (in)succes cu răsunet european!
Păcat!