Nu vom avea unda verde pe toate strazile in Timisoara! Ce se va intampla daca Semaforisoara nu va functiona? Explica Nicolae Robu

TIMISOARA. Framantarile soferilor din Timisoara in privinta utilitatii puzderiei de semafoare instalate in oras sunt pertinente, admite primarul Nicolae Robu care face din nou apel la rabdarea acestora pana cand sistemul de Trafic Management va fi complet functional.

Soferi furiosi pe semafoarele care incurca circulatia, aveti putintica rabdare! Ultima informare a Primariei Timisoara!

De ras sau de plans? Cum se ‘incaleca’ semafoarele cu indicatoarele rutiere la Timisoara!

Nicolae Robu, trimis sa caute pokemoni in intersectiile din Timisoara!

Edilul recunoaste insa ca proiectul mai are si scapari si explica ce optiuni are la final, daca se va dovedi ca nu merge asa cum l-au asigurat specialistii.

Mai mult, Nicolae Robu le spune soferilor ca nu va fi unda verde peste tot.

Noul sistem de semaforizare nu e pus in functiune, se testeaza comunicarea intre semafoare si sistemul computerizat de control. Nu e o corelare care sa asigure unda verde. La 1 noiembrie va trebui sa avem sistemul functional. Nu poate fi unda verde peste tot. In fiecare moment vor avea arterele mai aglomerate. Pe arterele care vor fi in plan secundar nu va putea fi unda verde si acolo, dar traficul va fi optimizat… La o prima privire unele lucruri par ciudate, spre exemplu, ca sa asiguri unda verde intre doua intersectii, daca ai o trecere de pietoni, trebuie sa pui semafor si la trecere ca altfel masinile pleaca pe verde din intersectie, intalnesc pietonii pe zebra, le acorda prioritate si la urmatoarea intersectie nu mai prind verde. Montarea semafoarelor nu presupune oprirea masinilor din 50 in 50 de metri. Pentru ca atunci cand va functional, pietonii vor fi lasati sa treaca pe unda rosie si totul va fi reglat. Acolo unde sunt butoane vor trebui sa dea solutii, daca camerele video spun ca se poate acorda unda verde, cu tot cu intarzierile cauzate de pietoni. Atunci va merge si cu butoane. Camerele video trimit informatia spre sistemul de control si atunci se produce o adaptare. Inteleg framantarile soferilor, totul e o premiera nationala„, a spus primarul Nicolae Robu.

Edilul recunoaste ca sistemul a inregistrat deja niste probleme in privinta lucrarilor de instalare, dupa ce reprezentantii Directiei de Cultura a judetului Timis au semnalat lipsa unor avize  pentru amplasarea unor semafoare, respectiv a unor puncte trafo.

Am cerut primariei sa le mute in locurile in care nu impieteaza asupra cladirilor istorice si asupra spatiului contruit intre ele. In mod normal ar fi trebui sa treaca pe la noi, sa primeasca un aviz si atunci am fi discutat amplasarea. Nu au facut-o asa ca am facut oprire de lucrari si prin intrarea in legalitate vom reamplasa acele obiecte care nu stau foarte bine. Au mai mutat din ele, au mai curatat zona, dar speram ca pana la sfarsit totul sa fie bine, atat pentru proiectul de semaforizare cat si pentru spatiul istoric. E vorba atat de semafoare cat si despre transformatoare. Unul e in Libertatii, e pus undeva la statia de tramvai, pus fara niciun fel de noima, abia a fostr proiect acolo. Ar trebui pus in asa fel incat sa nu devina principal in piata. Unul e foarte aproape de Pomul Breslelor, cred ca acesta este cel mai deranjant. Mai sunt si semafoare pe podul Decebal, nu in cele mai civilizate pozitii. Au mai disparut din semafoare, la un moment dat, la intersectia lui Augustin Pacha cu pietonala erau vreo 16 semafoare, au mai disparut din ele. E clar ca nu a existat un plan in care sa se gandeasca la zona istorica„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, director al Directiei de Cultura a Judetului Timis, care a facut adresa catre municipalitate in urma cu 3 saptamani.

Primarul Nicolae Robu le da dreptate celor de la Directia de Cultura si da asigurari ca lucrurile vor fi indreptate.

O anumita problema exista. Nu vreau sa deschid un litigiu cu cei de la patrimoniu. Cand apare o problema, gasim solutii. Sunt 2-3 puncte in oras unde s-a gresit, unde s-au facut interventii langa cladiri monument care nu sunt corecte si noi venim cu corectie la proiect si mergem inainte. Au dreptate„, a recunoscut edilul sef al Timisoarei.

In privinta specialistilor care implementeaza sistemul, Nicolae Robu are toata increderea, chiar daca nu stie daca acestia au mai pus la punct macar inca un astfel de sistem de fluidizare a traficului in trecut.

Sistemul e de inalta performanta, facut de specialisti. Nu e facut de primar, ci de specialisti in care am incredere. Nu-mi permit sa dau retete tehnice pentru un sistem atat de complex. Cum sa zicem ca acolo  e o prostie ca s-a pus semafor? Sa lasam lucrurile sa se desfasoare si sa facem aprecieri cand lucrarea e receptionata. Ele functioneaza deocamdata necorelat. Nu stiu daca au mai facut in astfel de sistem inainte specialistii. N-am interactionat cu ei, proiectul e mai vechi. Trebuie sa avem incredere in cei care au castigat licitatia. Daca au gresit, vor da socoteala„, a sustinut primarul.

Ce se va intampla daca Semaforisoara nu va functiona la parametrii proiectati?

Intrebat daca la final se vor dovedi probleme in sistemul de Trafic Management si acesta nu va functiona, primarul Nicolae Robu a explicat ca se vor face corecturi, chiar daca aceasta presupune o cale birocratica, fiind vorba de bani europeni.

Se pot face corectii si pe fonduri europene, facem modificarile, ne prezentam cu propunerile la ADR V Vest si mergem mai departe la minister, la autoritatea de management a fondurilor. Haideti sa asteptam si, daca unele solutii vor fi gresite, ceea ce e putin probabil, sa criticam atunci. Va asigur ca eu voi fi cel mai critic si voi pune toata preiunea pentru remedieri si nu vom semna de receptie pana cand nu va fi functional„, a precizat Nicolae Robu.

CITESTE SI: S-a umplut Timisoara de patrate pe asfalt! Tu stii la ce folosesc? GALERIE FOTO!

CITESTE SI: Prima zi de Semaforisoara! Coada de masini pe Take Ionescu la teste. Semafoarele
au mers intr-o singura intersectie! Ce probleme au aparut? GALERII FOTO!

CITESTE SI: Dorel si semaforul! Atentie, soferi, sa nu agatati stalpii infipti in carosabil la Timisoara! GALERIE FOTO!

____________

Va reamintim, prin proiectul Trafic Management s-a prevazut semaforizarea a 134 de intersectii, dotarea intersectiilor cu 230 de camere video si crearea unui centru de comanda si control pentru supravegherea video si managementul traficului. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 44 de milioane de lei, adica aproape 10 milioane de euro, de la Uniunea Europeana venind 35 de milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Robu e un fel de om de paie impins in fata de consiglierii ce fac si desfac acum ca si pe vremea lu’ ciuhandelu’.

  2. Toată această Semaforiadă care a spart Timișoara și s-a soldat cu plantarea unui număr imens de semafoare, în toate părțile, se va termina cu punerera pe butuci a întregii circulații auto din oraș. Întreaga operațiune a fost pusă la cale pentru a vărsda bani cu lopata în buzunarele firmei implicate, cea care produce și instalează Semaforiada. La fel cum a fost cu Rosign, care a împânzit Timișoara cu semne de circulație până la sațietate, punând laba pe vreo 4 miliuoane de euro din banul public, așa este și cu această firmă. Ca de obicei, Robu habar n-are despre ce vorbește. E doar un palavragiu și un panglicar, megaloman și narcisist. Vai de Timișoara cu un asemenea primar la butoane. Un habarnist total.