Numarul cazurilor grave de hepatita virala a crescut alarmant ! La Timisoara a fost lansat un plan de lupta impotriva acestei maladii

In prezenta a peste 800 de medici din tara si din strainatate, asociatiile pacientilor cu afectiuni hepatice au lansat un „Plan strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”. Numarul imbolnavirilor este in continua crestere.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania impreuna cu Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat au lansat un „Plan strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”. Evenimentul a fost anuntat la Timisoara, in cadrul Congresului Societatii Romane de Gastoenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva, editia a XXXIII-a, din perioada 12-15 iunie 2013, la care au participat peste 800 de medici din tara si strainatate.

„Se stie ca, in comparatie cu alte state membre UE, Romania are cea mai mare prevalenta a hepatitelor B si C. Se estimeaza ca exista aproximativ doua milioane de romani infectati cu hepatita cronica. Dintre acestia, 85% nu stiu ca poarta acest virus. Astfel, se asteapta ca, in urmatorii ani, in Romania sa existe cel mai mare numar de bolnavi cu hepatita virala in faza cronica, ciroza si cancer la ficat. Analizand aceasta situatie, se estimeaza ca aproximativ 100.000 de romani ar putea muri din cauzele mentionate, doar in urmatorii 5-10 ani.” a declarat reprezentantul Asociatiei Europeane a Pacientilor cu Boli de Ficat, Achim Kautz.

Proiectul lansat cu ocazia congresului de la Timisoara este considerat avantajos si eficient, inclusiv din punct de vedere al costurilor. Astfel, prin implementarea lui s-ar putea economisi in jur de 150 de milioane de euro anual, nefiind nevoie de investitii noi, ci doar de folosirea in mod eficient a fondurilor deja existente.

„Mentionam ca evaluarea de fata include patru domenii principale: prevenire, depistare, tratament și monitorizare și se bazeaza pe analiza datelor existente cu scopul de a identifica punctele slabe in comparatie cu situatia din alte state europene. Analiza se bazeaza, de asemenea, pe o recenzie a literaturii de specialitate și pe o serie de discutii directe cu medici romani de renume din domeniul hepatitelor și al serviciilor de sanatate, ale caror opinii și expertiza au fost incorporate in acest document. Totodata, sunt mentionate propuneri concrete, aplicabile, care sa duca la imbunatatirea substantiala a situatiei actuale privind hepatitele virale, daca Guvernul manifesta vointa politica de a intreprinde pași concreti pentru crearea mecanismelor necesare depistarii timpurii și a tratamentului eficient al hepatitelor” considera presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Marinela Debu.

Medicii considera ca daca persoanele infectate cu virusuri heptice ar fi constienti de faptul ca sunt bolnavi, ar avea sanse crescute de vindecare. In fazele avansate ale bolii, precum ciroza sau cancerul hpatic, sansele de tratament eficient sunt mult mai scazute.

„Pe de alta parte, putem vorbi și despre cei aproximativ 40.000 de pacienti cu hepatita C, care au facut terapie pana acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, in timp ce in cazul altor aproximativ 20.000 s-a inregistrat eșec terapeutic și la care boala evolueaza. Dar, la ora actuala, și in cazul acestora din urma putem vorbi de o a doua șansa. Firmele producatoare de medicamente au gasit mijloace cu care aceștia pot fi retratati și obtine rezultate bune. Așadar, și asupra acestui aspect ar trebui actionat, mai ales ca respectivii pacienti ne sunt cunoscuti. Iata inca un segment populational important asupra caruia am putea interveni”, considera prof. dr. Oliviu Pascu, șeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sanatatii.

Documentul adoptat la Timisoara va fi prezentat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania reprezentantilor Ministerului Sanatatii, cu speranta ca va fi gasita deschiderea necesara pentru a pune planul in aplicare. Conform acestuia ar trebui creat un grup de lucru format din experti, pentru implementarea unui sistem de supraveghere. Apoi, ar trebui sa existe un registru national pe hepatite, care sa perimta imbunatatirea accesului la screening, inclusiv cu ajutorul medicilor de familie care sa-i trimita pe pacienti la testari gratuite.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.