TIMISOARA. La finalul primei etape a inscrierilor in clasa pregatitoare in mai multe scoli din oras a fost nevoie de suplimentarea locurilor. Cea mai mare cerere s-a inregistrat la Liceul Pedagogic, unde a fost nevoie de infiintarea a inca doua clase pregatitoare, in plus fata de cele prevazute initial in planul de scolarizare.
Numarul de clase pregatitoare pentru fiecare scoala in parte se stabileste in functie de cel al copiilor recenzati in circumpscriptia respectiva. Doar ca, in anumite zone si pentru anumite scoli, numarul acestora ‘creste brusc’ in perioada inscrierilor.
CITESTE SI: S-au facut aproape 400 de vize de flotant, in Timisoara, pentru inscrierea copiilor in clasa zero
In total, in judetul Timis a fost nevoie de infiintarea a inca 8 clase pregatitoare. Doua dintre ele vor functiona la Liceul Pedagogic si cate una la Liceul Grigore Moisil, Generala 27 si Generala 24, toate cu predare in limba romana. Au mai fost suplimentate clase cu predare in limba germana la Scoala “Anisoara Odeanu” din Lugoj, Colegiul National Banatean si Liceul Lenau.
La liceulPedagogic a fost nevoie de infiintarea a inca doua clase pregatitoare pentru ca aici, numarul copiilor ai caror parinti au facut dovada ca locuiesc in circumpscriptia arondata a fost mult mai mare decat cel prevazut in urma recenziilor. In total 132 de copii de clasa pregatitoare locuiesc pe raza arondata acestei unitati de invatamant, in centrul Timisoarei.
Chiar daca sunt constienti de faptul ca multi parinti isi fac viza de flotant pentru a-si putea inscrie copilul la Liceul Pedagogic, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean nu pot face mare lucru.
“Nu avem cum sa verificam daca fiecare copil chiar locuieste in circumpscriptia respectiva. Metodologia inscrierii in clasa pregatitoare ne recomanda acest lucru, sa verificam daca actele de inscriere sunt in regula, dar nu putem sa verificam daca ei chiar locuiesc acolo, nu avem competenta legala si nici posibilitatea sa efectuam astfel de verificari, tine poate de alte organe abilitate dar cred ca si pentru ei este complicat sa verifici asa ceva. Sincer, nu vad ce se poate face …” a declarat Cornel Petroman, inspector scolar general.
Interesant este si faptul ca, dupa suplimentarea cu inca doua clase de la Liceul Pedagogic, acum sunt disponibile aici inca 18 locuri libere. Acestea vor fi ocupate de copii din afara circumpscriptiei, in baza unor criterii stabilite de metodologia generala, dar si de consiliul de administratie al scolii. Printre acestea se numara : parintii sa aiba locul de munca in zona, copiii sa aiba frati inscrisi deja la aceasta scoala, unul sau ambii parinti sa fie cadre didactice in liceu.
Numarul mare de clase primare de la Liceul Pedagogic face insa victime colaterale la … gimnaziu. Pentru ca nu sunt suficiente sali de clasa,elevii din clasa a VI-a vin la scoala de dupa amiaza.
Cursurile tinute dupa amiaza starnesc revolta parintilor de la Liceul Pedagogic
Parintii elevilor care merg deja la scoala dupa amiaza dar si cei care se simt amenintati de mutarea si a altor clase din cauza spatiului insuficient sunt extrem de nemultumiti.
„Eu nu zic ca nu-i inteleg pe parintii care vor cu orice pret sa-si aduca copii aici, dar pe noi cine ne intelege … Au tot fost promisiuni ca muta toate clasele dimineata, ca o sa vedem in functie de cate clase pregatitoare vor fi, ca anul asta din toamna vor fi mai putine si atunci se rezolva … Daca ziceti ca s-au suplimentat, nicio sansa. La copilul meu cine se gandeste? Cum sa se concentreze bine la ore?” spune mama unui elev .
„Al meu e intr-a V-a, dar daca o sa fie sa faca ore dupa amiaza, atunci mai bine il mut la Loga. Sa vad ce o sa faca cei de la Pedagogic cand se trezesc ca le pleaca in masa elevii de gimnaziu. Ce o sa faca cu profesorii, ii transforma in invatatori, ca vad ca doar pe clasele mici se pune accent….” a adaugat un tatic.
„Ar fi bine sa aratati in ce conditii invata unele clase, din lipsa spatiului … sunt sali total nepotrivite, in locuri nepotrivite. Daca tot maresc numarul claselor, o sa ajunga sa faca ore in pod sau in curte, ca in subsol, in internat si in foste cabinete se tin deja.” crede un alt parinte venit sa-si astepte copilul la poarta Liceului pedagogic.
In prima etapa a inscrierilor in clasa pergatitoare au fost inregistrate, in judetul Timis, 5467 de cereri valide, din parte parintilor copiilor care locuiesc in circumpsciptiile arondate scolilor, dar si a celor care au domiciliul in afara acestora. Au prioritate la inscriere copiii cu domiciliul pe raza scolii. Pana acum nu a fost inregistrata nicio cerere respinsa, in cazul acestora.
In cea de-a doua etapa a inscrierii in clasa pergatitoare, pana in 20 martie, se vor valida cererile de inscriere in cazul micutilor care nu locuiesc in zona scolii unde vor parintii sa-i inscrie. In cea de-a treia etapa are loc reintoarcerea la scolile de circumpscriptie in cazul copiilor care nu au prins un loc in scolile dorite initial de parinti.
In total, in judetul Timis, dupa suplimentarea claselor de la scolile cu multe solicitari, sunt disponibile 7218 locuri in 277 de clase pregatitoare.