TIMISOARA. ‘Daca am intreba timisorenii cum se numesc diversele poduri, cred ca foarte putini ar sti. Nu stiu de ce nu exista nicio asociere intre numele unui pod si bulevardul care il traverseaza. Nu este normal daca ai, de exemplu, un bulevard Mihai Viteazu si unul Andrei Saguna, podul Andrei Saguna sa fie in cu totul alta parte si Podul Mihai Viteazu la fel. Trebuie ca podurile sa poarte numele bulevardelor pe care le traverseaza’, declara in urma cu cativa ani edilul sef al Timisoarei. Aceasta dupa ce ideea a fost propusa primariei de catre doi timisoreni, Daniela Apostolescu si Mircea Ciugudean
Acum a venit momentul schimbarii acestor nume cu unele pe care timisoreanul le foloseste in mod curent.
A fost intocmit si un proiect de hotarare in acest sens, care a ajuns pe mesele consilierilor locali la plenul programat vineri, spre aprobare.
Alesii locali au votat in unanimitate pentru modificarea denumirilor.
Comisia de Denumiri a Primariei Timisoara a avut in vedere faptul ca Istoricul Podurilor din Timisoara cuprinzand denumirile actuale, denumirile vechi si denumirile populare, este prezentat in cartea cu acelasi nume scrisa de ing. Jancsó Árpád, publicata in 2001 si a propus redenumirea unora dintre podurile peste Bega si pastrarea numelor celorlalte, astfel:
– PASARELA GELU situata intre Strada Gelu si Strada Crizantemelor isi pastreaza denumirea.
– PODUL MUNCII situat intre Bulevardul Iuliu Maniu si Strada George Pop de Basesti se redenumeste PODUL IULIU MANIU.
– PODUL EROILOR situat intre Strada Iancu Vacarescu si Strada Dimitrie Bolintineanu isi pastreaza denumirea.
– PODUL STEFAN CEL MARE situat pe Bulevardul General Ion Dragalina se redenumeste PODUL GENERAL ION DRAGALINA.
– PODUL METALIC situat intre Strada Andrei Mureseanu si Strada Ady Endre isi pastreaza denumirea.
– PODUL TRAIAN situat pe Bulevardul 16 Decembrie 1989 se redenumeste PODUL MARIA.
– PODUL MITROPOLIT ANDREI SAGUNA situat intre Bulevardul Mihai Viteazu si Bulevardul Regele Ferdinand I se redenumeste PODUL MIHAI VITEAZU.
– PODUL MICHELANGELO situat pe Strada Michelangelo isi pastreaza denumirea.
– PASARELA DINTRE PARCURI / PASARELA IOAN POLEN situata intre Parcul Copiilor si Strada Pestalozzi se redenumeste PASARELA INDRAGOSTIŢILOR, avand in vedere ca in ultima perioada a aparut obiceiul aplicarii lacatelor de catre perechile de indragostiţi, obicei preluat si din alte ţari.
– PODUL DECEBAL situat intre Bulevardul Revoluţiei din 1989 si Bulevardul 3 August 1919 se redenumeste PODUL TRAIAN.
– PODUL DACILOR situat intre Strada Dacilor si Piaţa Badea Carţan se redenumeste PODUL DECEBAL.
– PODUL MIHAI VITEAZUL situat intre Calea Dorobanţilor si Strada Andrei Saguna sau Piata Sarmizegetusa se redenumeste PODUL ANDREI SAGUNA.
– PODUL MODOS, pod de cale ferata, situat in Zona Freidorf – Strada Carpenului – Strada Ioseph Gabriel, isi pastreaza denumirea.
Cateva strazi din Timisoara vor fi si ele redenumite
In acelasi proiect de hotarare au fost incluse si cateva strazi carora li se propun alte nume si care au fost votate de catre consilierii locali.
-Strada cu denumirea „Dr. Ernest Neumann”, din ZONA TORONTALULUI – STR.
ARTHUR RUBINSTEIN, tronsonul 1, sa isi schimbe denumirea in STRADA „RABIN OPPENHEIMER”, Oppenheimer Zvi Hirsh ben David (1821-1859), supranumit „Gaon Rabbi Herschele Temeswarer”, un fost rabin, considerat cel dintai lider spiritual atestat de comunitatea evreiasca din Banat, personalitate religioasa ce s-a bucurat de recunoastere europeana, iar mormantul sau din cimitirul evreiesc din Timisoara, construit in stil mausoleu, a devenit un loc de pelerinaj pentru evrei si neevrei. Propunerea a venit din partea Comunitatii Evreilor din Timisoara.
-Strada cu denumirea „Episcop Josef Nischbach”, din ZONA FABRIC, tronsonul 2, pe care a locuit rabinul Ernest Neumann, sa isi schimbe denumirea in STRADA „RABIN DR. ERNEST NEUMANN”, DR.ERNEST NEUMANN (n.12 ian. 1917, satul Ceica, jud. Bihor – d.21 apr. 2004, Timisoara), un fost teolog iudaic roman, care a indeplinit funcţia de prim-rabin, apoi mare rabin al comunitatii evreilor din
Timisoara (1949-2004).
– Strada noua din ZONA CALEA SEVER BOCU, tronsonul 3, perpendiculara pe strada Constructorilor, situata intre strada Constructorilor si str. Ion Ionescu de la Brad, sa poarte denumirea STRADA „MIRCEA – DIMITRIE RAŢIU”, Mircea–Dimitrie Ratiu (n.11.0ct. 1923, Turda – d.2 sept. 2011, Turda), un fost om de stiinta roman, inginer, doctor in stiinte tehnice, profesor onorific al Universitatii Politehnica din Timisoara.
– Tronsonul de strada noua din ZONA CALEA MARIRILOR 1989 – STR. GAVRIL MUSICESCU, tronsonul 4, situat in prelungirea intrarii Elisabeta Rizea, sa poarte denumirea STRADA „ELISABETA RIZEA”.
– Tronsonul de intrare cu denumirea Elisabeta Rizea sa isi schimbe tipul de artera in STRADA, deoarece strada face legatura intre str. Gospodarilor si Calea Martirilor 1989.
– Tronsonul de strada noua din ZONA CALEA URSENI – UZINA DE APA, tronsonul 5, situat in prelungirea strazii cu acelasi nume, la sud-vest de Calea Urseni, sa poarte denumirea STRADA „IULIU PODLIPNY”.
– Tronsonul de strada noua din ZONA MEHALA – STR. GRIGORE ALEXANDRESCU, tronsonul 6, situat in prelungirea strazii cu acelasi nume, sa poarte denumirea STRADA „PETRU VINTILA”.
– Tronsonul de strada noua, din ZONA TORONTALULUI – AEROPORT UTILITAR, tronsonul 7, situat in prelungirea strazii cu acelasi nume, sa poarte denumirea STRADA „ALEXANDRU JEBELEANU”.
– Strada noua din ZONA TORONTALULUI – AEROPORT UTILITAR, tronsonul 8, situata intre strada Szeged si strada Maria Dogaru, perpendiculara pe strada Alexandru Jebeleanu, paralela cu strada Petru Bandu, fiind situata la nord – est de aceasta din urma, sa poarte denumirea STRADA „SLT. IOAN – LUCIAN LEUSTEAN”, Ioan–Lucian LEUSTEAN (n.23.10.1986, Drobeta Turnu – Severin – d.2011) – Sublocotenent (post mortem), cetatean de onoare al Municipiului Timisoara, militar erou care si-a slujit patria cu onoare si devotament pana la sacrificiul propriei vieti, fiind ranit foarte grav de explozia unui dispozitiv improvizat in Afganistan, ulterior decedand intr-un spital din Germania.
– Strada noua din ZONA TORONTALULUI – AEROPORT UTILITAR, tronsonul 9, perpendiculara pe strada Corneliu Ursu, paralela cu strada Maria Dogaru, fiind situata la nord–vest de strada Maria Dogaru, sa poarte denumirea STRADA „SLT. IOAN GROSARU”, Ioan GROSARU (n.24.oct.1972, loc. Falticeni, jud. Suceava – d.21.sept.2007, Tallil, Iraq) – Sublocotenent (post mortem), cetatean de onoare al Municipiului Timisoara, militar erou ucis de explozia unui proiectil care a lovit transportorul in care se afla impreuna cu alti 4 militari ai Batalionului 32 Infanterie „Mircea”
– Piata „LEONARDO DA VINCI”, din ZONA CAMPUS UNIVERSITAR, tronsonul 10, situata in sensul giratoriu de pe Bulevardul Vasile Parvan, cu axul Strada Michelangelo – Strada Cluj, sa isi schimbe denumirea in PIATA „MICHELANGELO”.
– Strada noua din ZONA CETATE, tronsonul 11, situata intre Piaţa Libertaţii si Piaţa Sfantul Gheorghe, respectiv intre strada 9 Mai si strada General Praporgescu, perpendiculara pe aceste doua strazi intre imobilele cu numerele postale nr.1 si nr.3 de pe str. 9 Mai, sa poarte denumirea STRADA „GRUPUL SIGMA”, un fenomen cultural curajos si unic in creatia artistica timisoreana a anilor ’70
Pareri
Nu inteleg de ce PODUL DECEBAL situat intre Bulevardul Revoluţiei din 1989 si Bulevardul 3 August 1919 se redenumeste PODUL TRAIAN iar PODUL DACILOR situat intre Strada Dacilor si Piaţa Badea Carţan se redenumeste PODUL DECEBAL.
Pe langa faptul ca se va crea in continuare o confuzie prin rocada denumirilor, este si faptul ca nu se respecta asocierea intre numele podului si strada care o traverseaza.
O nouă dovadă că la primăria Timișorii se gândește cu (pardon) c…. !
Unele denumiri sunt justificate dar cum la noi nu se poate face un lucru corect cap-coada au dat in bara cum bine zice Maria . As adauga un alt exemplu al gandirii cu c…l al comisiei care stabileste aceste denumiri modificarea Calea Aradului cu Alexandru Ioan Cuza !!!! Se putea da numele respectivului unei alte strazi avand in vedere ca toate celelalte cai de acces in Timisoara poarta numele oraselor spre care duc .
Doamne ce le mai merge mintea astora, face doi pasi pe loc si unul la mijloc !
Aveam si noi, ca in celelalte tari civilizatem, placute cu numele strazilor si podurilor din Timisoara, dar atunci era pe vremea ~odiosului~ acum, de cand suntem ” europeni” ne putem rataci in voie prin dragul nostru oras, unde numele strazilor se schimba dupa 2-3 ani, dupa cum li se nazare alesilor nostri. Nu mai vorbesc de numere de strada…trebuie sa intrebi la fiecare doi pasi unde este nr cutare. Mi s-a intamplat sa fiu pe o strada si dorind sa chem un taxi a trebuit sa intreb pe la magazine sau firme unde ma aflu. Nu mai spun ce zic strainii de noi. RUSINICA dom’ primar !!!