O carte postala in acuarela si tus, semnata de pictorul Ferenczy József, exponatul lunii la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Exponatul lunii decembrie la Muzeul National al Banatului din Timisoara vine de la Compartimentul de Arte vizuale si este o carte postala pictata la inceputul secolului al XX-lea de pictorul Ferenczy József.

CITESTE SI: Trebuie sparta intersectia Cetatii cu Torontalului si refacute fundatia si liniile, dupa ce tramvaiul n-a avut loc sa treaca de un stalp. Primaria Timisoara da toata vina pe constructor si baga restrictii de circulatie 

Lucrarea este parte a unei donatii facute de Annemarie Podlipny-Hehn, istoric de arta si muzeograf in Muzeul Banatului in perioada 1964-1992.

Cartea postala il reprezinta chiar pe pictorul nascut la Targu Mures, in gara din Munchen. Lucrarea are dimensiunile 9X14 cm si realizata cu acuarela si tus, a fost semnata cu monograma FJ si datata 31 martie 1901.

Lucrarea de grafica a intrat in anul 2020 in patrimoniul Muzeului National al Banatului prin donatia doamnei Annemarie Podlipny-Hehn, istoric de arta si muzeograf in Muzeul Banatului in perioada 1964-1992. Donatia cuprinde lucrari de grafica, carti postale, fotografii de epoca, clisee pe sticla si documente, reprezentand o marturie despre creatia pictorului Ferenczy József, artist cu studii la Budapesta, München si Paris (Academia Julian)…Un document pretios este pliantul „expositiei lasamantare a artistului pictor Josif Ferenczy”, organizata in Timisoara de Societatea Arany János in perioada 31 ianuarie – 14 februarie 1926. Pliantul trilingv de 8 pagini, publicat in limbile romana, maghiara si germana de tipografia Hunyadi din Timisoara, reprezinta un document de valoare exceptionala pentru studierea lucrarilor lui Ferenczy József, alaturi de catalogul publicat de Muzeul Banatului din Timisoara in anul 1973 cu ocazia unei expozitii retrospective„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Lucrarile donate Muzeului National al Banatului au fost reproduse in catalogul dedicat pictorului Ferenczy József, publicat de Annemarie Podlipny-Hehn in 2018.

Pictorul Ferenczy József s-a nascut la Targu Mures in 1866. Dupa ce a terminat liceul a ajuns la Eperjes, la Karoly Divald, unde a lucrat pentru a deveni fotograf. Karoly David a fost si cel care i-a vazut talentul si la recomandarea sa, tanarul Ferenczy József ajunge la Pesta pentru a studia pictura. Dupa terminarea studiilor din Ungaria revine la Targu Mures pentru a satisface stagiul militar.

In anii care au urmat studiat la Paris, la Academia Julian, dupa care a trait la Munchen si apoi la Budapesta. S-a casatorit cu fiica lui Karoly Divald senior, iar in 1901 s-a mutat la Timisoara.

La inceput primeste putine comenzi, dar datorita portretelor sale academice pregatite cu rapiditate si definite printr-un desen precis, isi dezvolta curand un cerc de cunostinte. in 1902, portretul Majestatea Sa Franz Joseph I. (imbracat in tinuta de gala a Ordinului Szent István) ii aduce recunoasterea oficiala. incepand cu 1904, majoritatea portretelor oficiale ale Magistratului orasenesc sunt pictate de el, pentru sala de consiliu a primariei. Portretele le executa pe baza fotografiilor si a modelelor vii. ii picteaza pe directorul de teatru Ignác Krecsányi, primarii Károly Telbisz, József Veigl, Ferenc Steiner, Nepomuk János Preyer, presedintele tribunalului Béla Salacz, episcopul de Cenad József Németh, canonicul dr. Jenő Szentkláray, dr. István Patzner, preotul reformat Mihály Szabolcska, procurorul Elek Gozsdu, consilierul Vilmos Mühle si portretele multor alte persoane oficiale„, scrie banaticum.com.

Intre 1914 si 1916 se muta la Munchen, dupa care va reveni in Banat si va picta peisaje din mai multe zone din regiune. In 1920 el este cel care inventariaza pinacoteca oficiala a orasului si o trimite la muzeu. S-a stins din viata in 1925.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.