O editura, doua carti, patru autori: despre identitate si imagine, la Universitatea Politehnica Timisoara

Comunicarea este o latura importanta in strategia Universitatii Politehnice din Timisoara. In spiritul Politehnicii se regasesc si numeroase valente culturale. Tinand cont de toate acestea, lansarea a doua volume strans legate de activitatea Universitatii Politehnice Timisoara a fost primita cu  bucurie in mediul academic si nu numai.

“Una dintre cele doua carti a fost dezvoltata intr-un studiu, intr-o cercetare deosebita, referitoare la modul de perceptie al scolii noastre si la modul in care noi trebuie sa contribuim, ulterior, prin tot ceea ce facem, ca imaginea scolii noastre sa fie adusa la adevarata valoare. Tocmai aceasta carte si aceasta cercetare constituie un instrument serios. Am parcurs cartea si am fost de-a dreptul surprins sa constat, desigur – cu mandrie, ca aproape 80% dintre studentii care vin in Politehnica vin pentru ca stiu de renumele Politehnicii din Timisoara. Ce poate fi mai emotionant decat sa stii ca  lumea ne percepe astfel inca inainte de a veni la aceasta scoala, iar peste 70%  dintre absolventi sunt mandri ca au absolvit aceasta scoala si se bucura ca au aceasta diploma recunoscuta.  Preocuparea noastra este de a dezvolta aceste studii, de a acorda tot sprijinul nostru colegilor de la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii, care se dovedesc a fi foarte activi pe piata media si in domeniul comunicarii. Suntem convinsi ca spirjinul lor va contribui la situarea Politehnicii din Timisoara acolo unde ii este locul, adica in fruntea invatamantului romanesc” a spus rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, Viorel Serban.

Primul volum prezentat in cadrul dublei lansari de carte, gazduita de Universitatea Politehnica din Timisoara, a fost “Imaginea universitatii romanesti in secolul XXI si vectorii sai”, volum ce apartine unui colectiv de autori format din Mariana Cernicova Buca, Gabriel Mugur Dragomir si Laurentiu Gabriel Tiru.

Cartea, fara sa fie o lectura de tipul unui roman sau al unui eseu, este destinata tuturor celor  care vor sa-si spuna cuvantul, in cunostiinta de cauza, cu privire la destinele invatamantului superior din Romania. Autorii pornesc de la o imagine panoramata asupra framantarilor globale cu privire la destinul universitatilor, coboara apoi la sistemul Bolognia si la inovatiile aduse de acesta si se concentreaza asupra starii de fapt a universitatilor din Romania, in general, ajungand la studiul de caz abordat pe larg.

„Cartea noastra aduce un val mai nou, o viziune mai apropiata de ceea ce se intampla in acest moment in lume, dupa ce reformele s-au produs, dupa ce ele au fost implementate. Anul nostru de referinta este 2011, tocmai pentru ca a fost anul marilor  transformari. A fost anul in care a fost adoptata legea numarul unu a educatiei  nationale, pe baza careia functionam la ora actuala. A fost legea care a schimbat modul in care se gestioneaza destinele universitatilor, legea care a introdus o noua maniera de recrutare si atragere a cadrelor didactice in sistem. Este o lege care leaga universitatile de parametrii de succes, printre acestia  numarandu-se succesul pe piata muncii a absolentilor.” a precizat Mariana Cernicova Buca.

Cel de-al doilea volum, intitulat „ Identitatea profesionala a specialistilor in relatii publice” ii apartine Adinei Palea si reprezinta o premiera in literatura de specialitate din Romania, datorita atat abordari prin metoda focus-grupului, cat si a cercetarii de mare amploare.

”Este rezultatul muncii desfasurate pe parcursul mai multor ani, o carte nascuta din pasiune, din interes pentru domeniu si din dorinta de a raspunde unor nevoi ale societatii, ale angajatorilor, ale studentilor, ale profesionistilor in domeniu. Este o carte profesionala dar care, prin abordarea interdisciplinara vine in intampinarea multor nevoi, in intampinarea multor categorii …. Studentiilor le va ajuta la licenta – prin bibliografia extrem de ampla, profesionistii vor afla ce spun colegii lor si vor afla cum poate fi abordata si rezolvata o anumita problema, colegilor formatori le este de folos pentru ca este un instrument util la cursuri, reprezentand o radiografie la zi a profesiei” a spus Adina Palea.

Ambele volume au aparut la editura Tritonic.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. voi descrieti aici fostul institut politehnic „Traian Vuia” din Timisoara, care a fost o scoala buna prin anii 60-70 a secolului trecut. Acum, aceasta scoala nici nu prea mai merita numele de universitate… e o simpla scoala de subingineri…:)