TIMISOARA. ‘Svabii dunareni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea’ este titlul expozitiei careia timisorenii ii pot trece pragul pentru a afla detalii cat se poate de interesante despre viata populatiei germane din Banat.
Exponatele au fost stranse in urma unei colaborari dintre Muzeul Central al Svabilor Dunareni din Ulm (Germania), in parteneriat cu Muzeul Banatului din Timisoara si institutii muzeale din Arad, Satu Mare, Resita, Pecs (Ungaria) si Novi Sad (Serbia). Vizitatorii pot admira in Galeria Theresia de la mansarda bastionului, pana aproape de jumatatea lunii aprilie, exponate iesite din comun care, alaturi de panourile cu informatii dintre cele mai interesante, completeaza un proiect deosebit finantat cu bani de la Uniunea Europeana.
De la forme pentru turta dulce, instrumente de masurat care evidentiaza rigurozitatea germana – putin cunoscuta in acei ani pe teritoriul Romaniei – si pana la sicriul unui copil de trei ani sau inscriptii funerare de la jumatatea secolului al XVIII-lea, exponatele readuc in actualitate truda unei comunitati care a plecat de ‘acasa’, incepand cu anul 1712, pentru a-si fauri un viitor intr-o cu totul alta lume decat cea pe care o cunosteau.
‘Expozitia este rezultatul unui parcurs care a inceput in urma cu mai mult de un an. O parte dintre obiectele expuse apartin Muzeului Banatului, iar prin intermediul lor incercam sa le reamintim oamenilor ca istoria si traditiile etniei germane trebuie respectate’, a spus Dan Leopold Ciobotaru, directorul muzeului Banatului.
‘Primul gand pe care l-am avut legat de acest eveniment este ca, astazi, in anul 2013, eu pot trai aici si un consulat al Germaniei poate exista aici datorita acestei colonizari. De asemenea, svabii banateni si, in general, ideea de multiculturalitate va avea o importanta cruciala in cursa Timisoarei pentru titlul de Capitala culturala europeana’, a explicat si Klaus Olasz, consulul Germaniei la Timisoara.
FOTO: Virgil Simonescu