O firma din Timisoara a castigat la CEDO despagubiri pentru distrugerea ‘abuziva’ a unor baxuri de tigari de contrabanda

In plin razboi al autoritatilor statului impotriva contrabandei cu tigari, o societate comerciala din Timisoara a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) un proces indreptat impotriva Statului Roman, care a avut ca obiect solicitarea de despagubiri in urma distrugerii catorva mii de cartuse de tigari provenite din contrabanda.

Prin sentinta “istorica” pronuntata de catre magistratii de la Strasbourg, Statul Roman a fost obligat sa transfere in contul firmei reclamante din Timisoara, in decurs de trei luni, suma de 140.000 de euro reprezentand daune materiale, 2.500 de euro daune morale si 500 de euro pentru alte cheltuieli si costuri. In cazul in care autoritatile romane vor intarzia sa plateasca aceste sume, se va aplica dobanda marginala a Bancii Centrale Europene, majorata cu trei procente.

„Este pentru prima data cand Statul Roman pierde la CEDO un proces rezultat in urma distrugerii unor marfuri confiscate de la persoane fizice sau juridice. Practic, magistratii europeni le-a adus aminte judecatorilor din Romania, care se pronuntasera negativ in acest dosar, ca orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale si ca nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica”, ne-a declarat avocatul care a reprezentat firma din Timisoara la Strasbourg, Adorean Laiu-Despau.

Dupa epuizarea tuturor cailor de recurs interne, proprietarul tigarilor distruse de Statul Roman a apelat la CEDO, convins ca dreptatea este de partea sa.

Parchetul ordona distrugerea tigarilor, chiar daca au fost achizitionate legal

In data de 22 aprilie 1994, politia din Timisoara a pus sub sechestru cateva mii de cartuse de tigari „Bastos”, care fusesera cumparate de societatea comerciala din Timisoara de la o firma din portul Constanta, sub motivatia ca acestea proveneau din comiterea mai multor delicte de contrabanda si fals. In ciuda faptului ca in data de 8 iunie 1994 autoritatile de politie si cele fiscale au confirmat faptul ca firma care a achizitionat tigarile si-a indeplinit toate obligatile legale la cumpararea marfii, Parchetul a ordonat distrugerea baxurilor de tigari devenite inutilizabile si comercializarea celorlalte in favoarea bugetului statului.

Judecatorul Corneliu Barsan a facut parte din completul de judecata al CEDO

Cum era firesc, cazul a ajuns in atentia instantelor de judecata, iar dupa aproape sapte ani de procese, respectiv la 12 aprilie 2001, Curtea de Apel Timisoara a respins ca nefondat recursul formulat de Ministerul de Finante si l-a condamnat la plata a peste 2,27 miliarde de lei vechi (ROL) cu titlu de daune-interese, reprezentand pretul actualizat al tigarilor confiscate.

Aceasta decizie nu avea sa fie aplicata, intrucat, la putin timp, Procurorul General al Romaniei de la acea vreme, resiteanul Mircea Criste, care cunostea foarte bine problematica traficului de tigari din aceasta parte de tara, a promovat un recurs in anulare, care a si fost admis de Curtea Suprema de Justitie.

„Din completul de la CEDO au facut parte judecatori din tari unde fumatul este un viciu izolat si foarte costisitor!”

Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sesizata pentru solutionarea acestui dosar, a constatat, inca de la inceput, ca recursul in anulare formulat de procurorul general impotriva sentintei Curtii de Apel Timisoara a fost o „demonstratie de forta” a Guvernului, intrucat privea latura civila a unei proceduri penale, iar decizia Curtii Supreme a fost considerata un „sprijin favorabil”.

In aceste conditii, dosarul a intrat pe rolul instantei europene si, dupa aproape 15 ani de procese, firma din Timisoara a avut castig de cauza. Chiar daca reclamanta a calculat un prejudiciu de 255.700 de euro, suma indexata cu rata inflatiei indicata de Institutul National de Statistica, magistratii europeni au considerat ca paguba societatii timisorene se ridica la 142.500 de euro. La data confiscarii, valoare tigarilor a fost de 111.009 dolari.

„Din completul de judecata au facut parte nu mai putin de sapte magistrati, printre care si romanul Corneliu Barsan. Decizia de admitere a plangerii a fost luata in unanimitate si cred ca pledoaria noastra a avut succes intrucat majoritatea judecatorilor erau din tari nordice, respectiv Suedia si Norvegia, unde fumatul este un viciu izolat si foarte costisitor. Romania a fost reprezentata de un agent de la Ministerul de Externe, care nu a avut foarte multe argumente impotriva noastra, discursul sau centrandu-se doar pe diminuarea valorii prejudiciului. Speram ca sentinta CEDO din acest dosar sa constituie un izvor de drept pentru instantele din Romania, care vor trebui sa fie mult mai atente la statutul marfurilor confiscate de organele de control”, mai spune avocatul Adorean Laiu-Despau.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.