O firma din Timisoara apare pe harta locatiilor ecologice din Romania

TIMISOARA. Casele ecologice sunt acele case ”prietenoase cu mediul inconjurator”, constructii cu un impact cat mai scazut asupra mediului, asupra sanatatii oamenilor si cu un consum redus de energie. In acest sens, designul si materialele de constructie joaca un rol esential. Compania Tempini figureaza pe harta locatiilor ecologice, furnizand solutii pentru constructiile de acest fel, considerate casele viitorului. Aceasta “harta“ marcheaza toate cladirile din Romania realizate cu materiale naturale si indica totodata furnizorii si producatorii atestati care distribuie solutiile necesare noilor tipuri de locuinte.

harta modificata

Daca in Europa trendul caselor ecologice se impune tot mai pregnant, in Romania harta semnaleaza deocamdata doar 34 de case, un numar relativ mic raportat la media europeana. Iar cifrele sunt surprinzatoare, cred specialistii, care au observat ca dupa 1989, in piata romaneasca, o mare parte din produsele de constructii au un impact negativ asupra mediului si omului. „Fisele tehnice de securitate dezvaluie compusii chimici folositi in productia acestora, insa cumparatorii nu pot “traduce” informatiile de pe ambalaje, prin urmare ele sunt cumparate si astazi, fara a constietiza impactul asupra sanatatii. Pana in 1989 romanii care traiau la sate isi faceau case ecologice. De exemplu, foloseau varul. Erau casele de chirpici, vaiuga, caramida cruda – toate acestea fiind naturale. Dupa aceasta data lucrurile s-au schimbat iar acum tehnici vechi de constructie trebuie readuse la viata”, spune Mihai Caraghiaur, designer ambiental.

Potrivit specialistilor din acest sector, dupa anii ‘90 pe piata materialelor de constructii din Romania au patruns solutii si tehnici care au dus la bine-cunoscutul sindrom al cladirii bolnave –  constructii in care aerul din interior este de aproape 2-5 ori mai poluat decat cel extern. Consecinta se resimte asupra sanatatii, provocand alergii, dureri de cap, chiar si astm. Astazi, in Romania, peste un million de copii sunt bolnavi de astm.

Specialistii din domeniul constructiilor incearca sa atraga atentia asupra efectelor nocive si sustin folosirea unor alternative traditionale, imbunatatite prin tehnologia de astazi. Pe harta locatiilor ce ofera solutii pentru casele prietenoase cu mediul, apare firma Tempini din Timisoara. Reprezentantii companiei timisorene incearca sa ii faca pe romani sa constientizeze faptul ca o casa a viitorului, cu rezistenta in timp, este aceea care e construita din materiale sanatoase. „Am ales sa furnizam materiale care sustin acesta tendinta ecologica. De exemplu, distribuim ceramica Florim, care au in portofoliu colectii eco si a caror materie prima este facuta in proportie de 60% din materiale reciclabile, iar energia electrica care se consuma in fabricare este produsa cu surse solare ecologice. De asemenea parchetul distribuit in Romania, este obtinut din paduri in care taierea arborilor este strict controlata de autoritati. In ceea ce priveste materialele de constructii, distribuim produsele Kerakoll, unicul furnizor de adezivi si chituri de rosturi, solutii tehnice de placare eco-friendly. Este foarte important sa constientizam ce impact au materialele de constructii in casele noastre pentru a limita efectele asupra mediului, a sanatatii noastre si a copiilor noștri.” declara Alexandra Popescu, PR-ul firmei Tempini Solution Romania.

Totodata, in cadrul firmei care figureaza acum pe harta eco, se desfasoara pe tot parcursul acestui an o campanie prin care timisorenii afla care sunt cele mai potrivite materiale pentru constructia unei case sustenabile, cu un buget redus. Urmatorul eveniment care abordeaza tema constructiilor econome va avea loc in data de 28 martie la showroomul firmei de pe Calea Aradului nr. 115.  Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.