O investigatie de cateva minute la Spitalul CFR din Timisoara iti poate arata cat de mare este riscul de AVC sau infarct miocardic. Aparatul care masoara varsta arterelor

TIMISOARA. Arteriograful este aparatul care poate evalua varsta arteriala. Dispozitivul este non invaziv si arata cat de crescuta este starea de rigiditate a arterelor. Aceasta se accentueaza in timp, in functie de varsta, dar si de stilul de viata.
Cu cat vasele de sange sunt mai elastice, cu atat riscul de a avea o boala cardiovasculara scade.

Cu totii stim ca bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventa cauza de deces. Un cunoscut medic britanic spunea, cu aproape 400 de ani in urma, ca un om este la fel de batran precum arterele lui. Cele mai recente studii arata ca starea vaselor de sange reflecta varsta reala a corpului uman. imbatranirea arteriala poate determina producerea unui infarct miocardic acut, a unui accident vascular sau poate duce chiar la disfunctii erectile. imbatranirea este asociata cu modificari ale proprietatii mecanice si structurale si, in final, duce la pierderea elasticitatii arteriale”, spune asist. univ. dr. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog- sef Ambulatoriu Spitalul Clinic CF Timisoara.

Gradul de elasticitate arteriala reprezinta un indicator important pentru stabilirea riscului cardiovascular, dar poate fi util si in depistarea precoce a anumitor afectiuni si chiar in monitorizarea efectelor tratamentului medicamentos asupra sistemului cardiovascular.

In cadrul investigatiei pe care o realizam atunci cand folosim un arteriograf obtinem informatii despre capacitatea de dilatare a vaselor (indice de augmentatie), cat de mare este valoarea presiunii centrale si cum este afectata circulatia cerebrala si sarcina inimii (presiunea sistolica din aorta), dar si date despre elasticitatea aortei (viteza de propagare a undei de puls). Cu cat este mai mare viteza de propagare, cu atat mai rigida e aorta, si cu atat mai accentuat este procesul de arterioscleroza care, in final, duce la ateroscleroza. Mai trebuie spus ca imbatranirea vaselor mari duce si la modificari la nivelul microcirculatiei, adica a vaselor mici”, spune asist. univ. dr. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog – sef Ambulatoriu Spitalul Clinic CF Timisoara.

Pentru realizarea masuratorilor sunt necesare mai multe conditii: de la o temperatura a incaperii de 22-25 de grade pana la modul in care este pozitionat pacientul, in repaus, intins pe spate, pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 20 de minute. Se interzice consumul de alimente, fumatul, consumul de energizante sau cafea, cu trei ore inainte de investigatie. Rezultatul se obtine imediat. In cazul in care valorile se afla intr-un interval de risc, se recomanda examinari suplimentare.

Spitalul Clinic CF Timisoara are in dotare un asemenea aparat. Pentru un consult de specialitate, pacientii se pot adresa cabinetului de cardiologie din cadrul Ambulatoriului

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.