TIMISOARA. Anul 1968 a fost unul al schimbarii pentru Timisoara. Capitala Banatului si-a recapatat statutul de municipiu, Coriolan Pop a devenit primarul orasului si avea sa ramana in functie timp de 3 ani, dar a sarbatorit si 100 de ani de la inceputul transportului in comun cu tramvaiul la Timisoara.
In toamna acelui an, Nicolae Ceausescu a facut o vizita in fosta Iugoslavie, aproape de Timisoara, la Vrset, unde s-a intalnit cu liderul Iosip Broz Tito.
La aproape 6 luni distanta de la acea vizita, in 1969, presedintele iugoslav i-a intors vizita secretarului general al Partidului Comunist Roman, dar nu a mers la Bucuresti. Tito sosea in capitala Banatului in prima zi a lunii februarie si avea sa ramana 5 zile la Timisoara.
Tito a venit insotit de oameni politici importanti din tara vecina, cum ar fi Kiro Gligorov, fost ministru de Finante, Miso Pavicevic, ministrul de Externe sau secretarul de stat Vladimir Popovic.
Tito a fost primit la Gara de Nord din Timisoara de Nicolae Ceausescu, care a venit insotit de primul ministru Ion Gheorghe Maurer, de fostul prim ministru Chivu Stoica, de vicepresedintele Consiliului de Stat Emil Bodnaras, de ministrul de externe Corneliu Manescu, sau de Manea Manescu, cel care urma sa devina si el prim ministru al regimului Ceausescu.
„Tito era considerat un fel de sef al lumii a treia, al nealiniatilor, nici la vest, nici la est. Ceausescu
continua activitatea lui Dej de intarire a legaturilor cu Iugoslavia. Tito, din cate stiu, statea la Casa cu Tre Fete, acolo era resedinta. Ce s-a discutat, putini mai stiu. S-au facut niste vizite prin intreprinderi. Asta era un fel de mascare a discutiilor care se purtau. Si Ceausescu si Tito erau bine vazuti la Timisoara. Ceausescu dupa 1968, iar Tito pentru ca erau si destui sarbi si se stia rezistenta sarbilor impotriva germanilor, conflictele cu croatii, iar Tito a fost un croat care a stiut sa tina popoarele iugoslave unite… Au fost discutii. S-au strans legaturile nu numai economice, cat mai ales cele politice la nivel international si Tito a vazut in Ceausescu un posibil urmas al lui. Era in varsta, dar i-a placut de Ceausescu pentru atitudine„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro istoricul Ioan Hategan.
Pe langa vizitele facute in intreprinderi, cei doi lideri au discutat si despre situatia militara din Europa, dupa primavara de la Praga. Tito era ingrijorat de unele manevre pe care urmau sa le faca trupele tratatului de la Varsovia in Romania, insa a primit asigurari de la Ceausescu ca Iugoslavia nu mai avea de suferit.
„In cadrul aceleiasi intalniri cu Tito din februarie 1969, cooperarea romano-iugoslava a progresat mult, cei doi lideri intelegandu-se in privinta unei viitoare colaborari in productia de tehnica militara. In cadrul unei convorbiri secrete intre Tito si Ceausescu, consemnata ulterior in scris de catre translator, Tito si-a exprimat ingrijorarea cu privire la unele manevre ale Pactului de la Varsovia care urmau sa aiba loc in România si a vrut sa stie daca acestea aveau loc in preajma granitei romano-iugoslave. Ceausescu i-a oferit insa asigurari ca aceste manevre nu implicau deplasari de trupe si in niciun caz nu era vizata vreo zona din prejma granitei„, noteaza colegii de la historia.ro.
In timpul vizitei de cinci zile, Tito a discutat cu Ceausescu despre o posibila colaborare militara, una din care sa profite ambele tari si care implica achizitionarea licentei de fabricare a avionelor Mirage, se arata intr-o nota secreta, publicata de site-ul historia.ro.
„Presedintele I.B. Tito a aratat ca, daca si Romania si Iugoslavia doresc sa procure licenta avionului Mirage, ar putea fi stabilita o colaborare si cooperare in acest sens care ar fi utila si avantajoasa ambelor tari. Tovarasul Nicolae Ceausescu s-a declarat de acord in principiu cu stabilirea unei cooperari mai stranse romane-iugoslave in producerea armamentului de care au nevoie cele doua tari. In acest context, a mentionat ca poate fi examinata si problema procurarii si producerii avionului Mirage„, scrie historia.ro.
Intalnirea dintre cei doi sefi de stat a ajutat si Timisoara.
„De la acea vizita frumoasa, fructuoasa in care s-au strans legaturile intre vechiul conducator si noul conducator, sau care se voia conducator al lumii a treia, Nicolae Ceausescu, s-au pus niste baze aici la Timisoara. Cate, cum, doar vechii activisti de partid judeteni care mai traiesc si care aveau functii in acea perioada, de la ei am putea afla mai multe. Comunicatul oficial a fost ca totul era frumos, fara niciun fel de detaliu, discutiile erau informale… In anii 69-70 incepe o dezvoltare puternica a orasului, au inceput sa apara tramvaiele Timis 1 si Timis 2, depoul de tramvaie exista inca in Fabric, dar cel mare era in Iosefin spre Freidorf. S-au dezvoltat vechi structuri industriale existente prin comasare. Unele s-au comasat in timpul dictaturii proletariatului, dar dezvoltarea lor s-a produs dupa 69 – 70. A fost o perioada foarte frumoasa„, a declarat istoricul Ioan Hategan pentru opiniatimisoarei.ro.
Ecourile acelesi vizite la Timisoara aveau sa se faca simtite si cateva luni mai tarziu. In 20 septembrie 1969, un decret prezidential le conferea diferite medalii la 95 de timisoreni cu ocazia implinirii a 700 de ani de existenta documentara a municipiului Timisoara.
Printre cei care au primit medalie se afla si Coriolan Pop „prim-secretar al Comitetului municipal al P.C.R., presedintele Comitetului executiv al Consiliului popular municipal.” El a fost decorat cu „ordinul Steaua Republicii Socialiste Romania clasa a III-a”
Intalnirea dintre Tito si Ceausescu de la Timisoara a ramas ultima intre doi sefi de stat in capitala Banatului pana in zilele noastre.
Sursa foto: historia.ro, comunismulinromania.ro
Pareri
Care solisti i-au veselit?
Batranii nostri aveau o vorba:
”Vecinul apropiat e mai bun decât prietenul îndepărtat”.
tito a mai avut o vizita in timisoara in anii 1972-1973,vizitand uzina electromotor timisoara
A mai fost o vizita a unui conducator al Yugoslaviei, prin 1981, dupa moartea lui Tito, cand a venit in Timisoara, tot via Gara de Nord, urmasul acestuia, care s-a intalnit cu Ceasca.
Eram copil, i-am vazut de foarte aproape. Tin minte ca m-a surprins ce pipernicit era Ceausescu, mai ales in contrast cu Tito.