O ‘luna falsa’ urmareste Pamantul in jurul Soarelui de 2.000 de ani. Descoperirea astronomilor

Profimedia Images

Un asteroid a urmat indeaproape traseul Pamantului in jurul Soarelui in ultimele doua milenii, iar astronomii abia acum l-au observat.

Oamenii de stiinta au descoperit roca spatiala, numita 2023 FW13, in luna martie cu ajutorul observatorului Pan-STARRS din Hawaii. La o prima vedere, asteroidul pare ca se afla pe orbita Pamantului, ceea ce l-ar transforma intr-un nou satelit natural, dar acest asteroid se invarte de fapt in jurul Soarelui, potrivit Sky & Telescopes.

Doar sansa face ca acest corp ceresc sa urmeze aproape acelasi traseu si aceeasi viteza cu planeta noastra.

„Pamantul, practic, nu joaca niciun rol in miscarea sa”, a explicat Alan Harris, un cercetator de la Institutul de stiinte Spatiale specializat in obiecte care trec prin apropierea Terrei. „Nu este in niciun fel asociat cu Pamantul in afara de sansa.” In aceste conditii, 2023 FW13 este o „cvasi-luna” sau „luna falsa”.

In mod normal, cvasi-lunile raman in apropierea Pamantului doar cateva decenii, dar acest asteroid este mai special. Din datele pe are le-au colectat despre orbita sa, astronomii au calculat ca asteroidul s-a aflat in apropierea Terrei inca din jurul anului 100 i.Hr. – anul in care Iulius Cezar s-a nascut.

Si alte telescoape au confirmat existenta asteroidului, potrivit Space.com. Obiectul este lung de 20 de metri, iar, in punctul cel mai apropiat, se gaseste la aproximativ 14 milioane de kilometri de Pamant. Prin comparatie, Luna (cea adevarata) se afla la doar 384.400 de kilometri.

Mai multe detalii AICI.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asteroidul e la 14 milioane km si e mai scurt decat unele camioane de pe sosele. In 2003 Marte a fost la 56 milioane km distanta de Pamant.