O mana intinsa si vecinilor vecinului. Fostele tari din spatiul sovietic trebuie sprijinite pentru continuarea drumului spre democratie. La Bruxelles, Alin Nica, raportor al Comitetului Regiunilor, cere extinderea Parteneriatului Estic

BRUXELLES. Ucraina, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia si Belarus, toate tari din fostul spatiu ex-sovietic, trebuie sprijinite de Europa in consolidarea drumului lor spre instaurarea democratiei depline.
A fost indemnul facut de catre Alin Nica, presedinte al Consiliului Judetean Timis si raportor al Comitetului Regiunilor, in cadrul plenarei care se desfasoara in aceste zile la Bruxelles.

La aceasta sesiune, s-a vorbit despre continuarea sprijinului UE pentru aceste state si extinderea masurilor de sustinere, despre ‘Viitorul Parteneriatului Estic din perspectiva locala si regionala’, chiar prin oferirea de granturi pentru dezvoltare.

Proiectul de aviz asupra ”Viitorului Parteneriatului Estic din perspectiva locala si regionala” are pentru mine o relevanta personala deosebita. Fiind nascut in Romania, in perioada regimului comunist opresiv, am vazut si simtit ce inseamna dictatura, ne-respectarea libertatilor fundamentale, viata traita cu frica represiunilor si lipsurile materiale severe. Parcursul democratic si aderarea la Uniunea Europeana la 17 ani de la inlaturarea regimului comunist din Romania au fost raspunsul visceral al unor nevoi resimtite acut timp de decenii de catre poporul roman.

Sa nu intoarcem spatele tarilor din vecinatatea estica a Uniunii Europene, mai ales acum, cand au atata nevoie de noi! Din contra, sa intarim acest Parteneriat Estic, sa ramâna structura relevanta care sa sprijine in continuare statul de drept, democratia si resectul pentru drepturile fundamentale.

Cel mai puternic raspuns pe care il poate da Uniunea Europeana invaziei ruse va fi intocmai sprijinirea statelor libere, democratice din Europa de Est, Caucazul de Sud si dincolo de el, cu autoritati regionale si locale puternice, orase vibrante economic si cultural si societati dedicate respectarii valorile europene!„, a transmis Alin Nica la Bruxelles.

Raportor al Comitetului Regiunilor, presedintele Consiliului Judetean Timis a sustinut ca parteneriatul trebuie sa evolueze si sa se reformeze pentru a raspunde alegerilor si obiectivelor tarilor partenere fata de UE.

Alin Nica a promovat o implicare mai puternica a autoritatilor locale si regionale la conceperea prioritatilor de cooperare cu impact teritorial – inclusiv in materie de energie, conectivitate de transport, mediu, clima.

Conferinta CoR a Autoritatilor Regionale si Locale pentru Parteneriatul Estic (CORLEAP) ar trebui sa fie pregatita sa sprijine elaborarea unor astfel de prioritati acolo unde este necesar.
De asemenea, propun ca aceasta cooperare in cadrul Parteneriatului Estic sa inceapa sa se deschida si catre asa-numitii „vecini ai vecinului”. Si aici ma refer la tarile care doresc si sunt gata sa se angajeze fata de valorile fundamentale, precum tari din Asia Centrala, si, de asemenea, ma refer la identificarea unor arii de cooperare cu tarile din Balcanii de Vest. Consider ca o cooperare functionala in proiecte multilaterale va aduce apropiere in cadrul regiunii si, totodata, fata de valorile europene.
Am incredere ca deschiderea mai multor oportunitati de cooperare inter-pares la nivel regional si local va aduce beneficii partenerilor si va duce la raspandirea practicilor democratice si de buna guvernare.
Vedem in continuare o nevoie puternica de consolidare a capacitatii administrative a autoritatilor locale si regionale din Parteneriatul Estic. Din acest motiv, recomand si implementarea fara intarziere a proiectului pentru Academia de Administratie Publica Locala si Regionala in Parteneriatul Estic. Aceasta va promova transparenta si bunele practici de guvernare, va contribui la combaterea coruptiei si va ajuta partenerii in realizarea reformelor de descentralizare.
Mai mult, propun impulsionarea implementarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila prin crearea unei platforme specializate a Parteneriatului Estic pentru ODD-uri, cu contributii de la nivel regional si local la implementarea acestora„, a mai transmis Alin Nica.

In plenul Comitetului Regiunilor, prezentarea liderului CJ Timis sa a fost aprobata, iar pozitia asupra Parteneriatului Estic urmeaza sa fie transmisa Comisiei Europene.

Parteneriatul Estic reprezinta politica Uniunii Europene, printr-un format de cooperare, pentru tarile din Europa de Est si din vecinatatea acestei parti a continentului: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina.

Scopul acestei politici este acela de a promova asocierea politica si integrarea economica a acestor tari cu UE, prin intermediul unor instrumente practice care sa contribuie la adaptarea la reglementarile UE in diverse domenii, armonizarea legislatiei si edificarea institutiilor democratice.
Totodata, parteneriatul este un instrument pentru promovarea reformelor in aceste tari, care sa se bazeze pe respectarea drepturilor omului, a democratiei si a statului de drept.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. o sa-i apere americanii. ia cititi comentariile de aici: /watch?v=4ItEHJc330Q

  2. Bla bla bla bla bla bla