In fiecare an, in sambata dinaintea Infricosetoarei Judecati, ortodocsii din Banat isi pomenesc mortii.
Conform traditiei, aceasta sarbatoare este cunoscuta ca Mosii de Iarna sau Sambata Mortilor, zi in care in biserici se face pomenirea mortilor, iar de pe mese nu trebuie sa lipseasca anumite bucate.
Pe langa coliva si dulciuri de casa, gospodinele din Banat pregatesc si cotoroage. In zona, piftiile inca se prepara in mod traditional, dupa reteta pastrata din mosi-stramosi.
Reteta de racituri traditionala are ca ingrediente doar cateva componente din gospodarie: ce a mai ramas de la porcul taiat la Ignat, respectiv picioarele, capul, coada si ceva ciolane. La acestea se adauga cativa morcovi, patrunjel, ceapa si pastarnac, presarate cu un pic de sare si piper.
Bucatile de carne se spala bine, apoi se pun la fiert in apa cu sare, impreuna cu toate legumele. Se pune sare si la final, cand in fiertura se arunca si cateva boabe de piper si foi de dafin. Se lasa apoi la fiert la foc mic, spumand continuu pana cand carnea se desprinde de pe oase. Apoi, daca este cazul, se degreseaza zeama, se strecoara, se curata carnea de pe oase, in zeama ramasa se pune usturoi pisat, dupa gust, se aseaza carnea in farfurie, peste se pune zeama si se da la rece pana ce se incheaga.
In Banat, conform traditiei, cotoroagele se dau de pomana in ziua Mosilor de Iarna, impreuna cu coliva si un pahar de vin sau tuica.
In plus, se spune ca in sambata mortilor, care anul acesta va pica in 2 martie, nu se lucreaza, iar toate femeile care nu tin cont de asta sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data.
In aceasta zi, in Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe randuite la inmormantare. Pentru ca multi crestini au murit pe neasteptate si fara pregatirea sau fara pocainta necesara, Biserica face mijlocire pentru toti acestia, ca sa se bucure de fericirea vesnica.
Se zice ca sufletele mortilor vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca. Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.
Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.