O minunatie. Cum s-a colorat un sat de poveste din Banat in doar 3 zile cu ajutorul a 200 de voluntari, intr-un proiect unic in Romania – Color the Village. Foto

TIMISOARA. Au muncit pe branci, de la mic la mare, si au infaptuit minunea. Un sat de poveste din Banat si-a schimbat infatisarea in doar 3 zile.

200 de voluntari au reparat si colorat zeci de case, in cadrul proiectului unic in Romania – Color the Village, initiat de Asociatia Acasa in Banat, ce nu lasa sa piara acest patrimoniu valoros al Banatului ce-l reprezinta casele de pe aceste meleaguri.  La Eftimie Murgu, in Caras-Severin, oamenii au scris istorie.

Au fost trei zile atat de pline de emotii incat ne este greu sa exprimam in cuvinte ce moment extraordinar in viata noastra a fost prima editie a Color the Village! O asemenea desfasurare de forte ne-a coplesit efectiv si ne-a umplut de energia necesara pentru ceea ce a urmat: un adevarat festival al faptelor bune, a zugravitului cu zambetul pe buze si a prieteniilor legate din suflet.

Obiectivul nostu a fost sa zugravim 30 de case in trei zile. A fost atat de intens incat la un moment dat le-am pierdut numarul. Acum am tras linie si putem spune ca am intervenit la 29 de case, dintre care 26 refacute complet si 3 partial. A trebuit nu doar sa zugravim ci si sa reparam tencuielile, iar asta a complicat mult lucrurile. Doua case le-am retencuit complet si inca una aproape pe jumatate. In multe cazuri am mers mai departe si am facut curatenie in camerele de la drum, intr-un caz am zugravit si camera principala, peste tot am vopsit bancutele, am vopsit o fantana si chiar un pod.

Toate acestea au fost realizate si multumita sponsorilor care au facut posibil acest eveniment: compania Ursus Breweries/Timisoreana, finanator principal prin campania „Cinstim Binele”, Azur Romania care ne-a donat vopselurile necesare pentru a vopsi romaneste, Fundatia Comunitara Timisoara, Alergotura si alergatorii care au alergat pentru acest proiect la strangerea de fonduri Timotion, echipa Orange Romania pentru sponsorizare si pentru ca a zugravit trei case intr-o singura zi, Internovum Grup care ne-a pus la dispozitie un autobuz dus-intors pentru fiecare zi de festival, Safe Fleet pentru sponsorizare si echipa venita sa puna umarul la reusita proiectului, Flori Hergane din Giroc pentru minunatele ghivece de flori.

Felicitari TVR Timisoara si echipei dedicate care a renovat cu migala si dragoste o casa intreaga. Felicitari echipei de elevi ai Liceului Teoretci Vlad Tepes din Timisoara care a participat in prima zi de festival, chiar atunci cand a fost mai greu, sa incepem proiectul.

Multumiri Jandarmeriei Romane pentru colaborarea excelenta si participarea, pentru a doua oara, la o actiune organizata de Asociatia Acasa in Banat, ducand greul acolo unde paream ca nu vom izbuti sa o scoatem la capat.

Multumiri partenerului nostru, Primaria Eftimie Murgu si a intregii echipe din administratia locala care s-a implicat pentru a ne asigura ca avem toate conditiile pentru a ne desfasura activitatea, a lua masa si a ne caza in sat, precum si multe altele.

Multumiri oamenilor care ne-au deschis noua, niste necunoscuti, portile si sufletele pentru a le renova casele. Au crezut in noi si ne-au acceptat, ne-au oferit un pahar cu apa si o vorba buna.

Nu in ultimul rand, le multumim voluntarilor care au participat cu tot ce au putut mai bine la reusita proiectului! Ati fost grozavi si va iubim pe toti! Si ati fost multi si fiecare cu personalitatea si motivatia voastra personala, dar cand ne-am adunat, am fost o forta de neoprit!„, au notat reprezentantii Asociatiei Acasa in Banat.

Mai multe imagini AICI.

Ceea ce vedeti in aceste imagini sunt tineri care au profitat de weekendul lor liber, ca sa munceasca. Sa trudeasca, timp de 3 zile, de dimineata pana seara. Puteau fi la piscina, la relaxare, unii se pregatesc sa-si dea licenta, altii vin dupa o saptamana grea de munca, pentru ca sunt oameni ocupati, cu joburi prin corporatii si firme mai mici sau mai mari. Unii vin de la Timisoara, altii de la Bucuresti, Tulcea sau Constanta. Cei care au, si-au adus si copiii. Nu le-a pasat ca au fost cazati pe jos, prin scoala, prin caminul cultural sau pe la localnici. Au primit 3 mese pe zi, in singurele momente de pauza.
Muncesc dezinteresat, nu sunt platiti de nimeni sa dea cu spaclul si trafaletul, sa repare porti, garduri, ferestre si majoritatea nu au pregatirea sa faca asta, dar si-au asumat ca vor reusi.
Vor sa aduca la viata zone cu risc mare de depopulare, dar cu un potential turistic urias.
In acest weekend schimba fata localitatii Eftimie Murgu si nu le e usor. Zeci de case au deja fatade mai primitoare, intr-un loc de poveste.
Eftimie Murgu e ascuns in Carasul Montan, intr-o zona a Banatului de o frumusete coplesitoare. La doi pasi de Anina si cascada Bigar, aici gasesti ansamblul de mori din Cheile Rudariei, unice in toata Europa. Aici ai si povestea lui Eftimie Murgu dar si multe alte legende, nespeculate.
Sunt aici mori active, care macina prin puterea apei si pe care localnicii inca le folosesc cum faceau strabunii lor cu multe sute de ani in urma. Si de jur imprejur e natura virgina, e un loc in care aceste mori pare ca …macina timpul.
E un loc idela pentru turism de weekend, pe care spera sa il puna in valoare acesti voluntari. E la o ora de mers cu masina de la Baile Herculane si putini stiu de acest loc.
Cei care au reusit sa ii organizeze pe voluntari in tot acest efort nebun sunt Nicoleta si Radu Trifan, doi soti care au un vis maret – realmente sa schime fata satului romanesc, tot mai depopulat.
Asa a aparut Color the Village – un proiect care aduna tot mai multi oameni.
Au inceput cu o casa, acum au ajuns la zeci de case reparate.
E un festival de fapte bune care sper din toata inima sa creasca la nivel national, nu doar in zonele Caras- Severin si Timis.
Minunat, jos palaria pentru tot acest efort comun, jos palaria pentru dorinta voastra de a pune umarul, de a face o schimbare!
Si asta e statul paralel, acolo unde autoritatile nu fac, se mobilizeaza societatea civila.
Schimbarea pleaca de la noi toti si poate incepe chiar si cu fatada unor case in care locuiesc batrani singuri, neputinciosi. E puterea exemplului si sper ca autoritatile, la randul lor, sa faca ce sunt platite sa faca, adica sa repare si drumurile catre satele care primesc culoare.
Sustin acest proiect si cred in forta acestor oameni, uniti sa faca fapte bune!
Bravo! Bravo! Bravo! 👏”, a notat reporterul special Pro Tv Rares Nastase, care s-a aflat in acest sfarsit de saptamana la Eftimie Murgu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari voluntarilor! Romania frumosa se face pas cu pas. Pentru autorul articolului: am citit, si am citit, si undeva pe la jumatatea articolului am aflat si numele localitatii. Ca la Agatha Christie.