TIMISOARA. O singura firma, din Constanta, e interesata sa faca documentatia ce va sta la temelia unui nou PUZ pentru zona centrala a Timisoarei, dupa ce administratia Fritz a repus pe tapet idei mai vechi de reamenajare, care, candva, cuprindeau, printre altele, cel putin o noua statie CFR.
Primaria a anuntat ca este nevoie de o regandire a spatiului din zona Oituz – Popa Sapca si a lansat o licitatie pentru achizita de servicii de urbanism pentru acest perimetru in vederea intocmirii PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal, n.r.).
Municipalitatea a pus la bataie aproape 36.000 de euro, cu tot cu TVA, pentru studiile preliminare, iar la termenul limita de marti, a fost depusa doar oferta firmei constantene AGORAPOLIS SRL.
Zona de implementare a viitorului PUZ e de aproape 17 hectare, delimita fiind la nord de strada Demetriade si calea ferata, la vest de Calea Alexandru Ioan Cuza, la est de strada Popa Sapca si la sud de strada Oituz.
In acest moment, in zona se ridica un campus scolar, cel al Liceului Nikolaus Lenau, iar Universitatea de Vest are in plan o parcare cu 5 nivele.
Ar putea fi amenajata si o noua statie CFR in plin centrul orasului, care sa descarce parte din traficul Garii de Nord, iar pentru asta va fi nevoie de o decizie si o investitie a celor de la cai ferate.
O alta idee este aceea de a realiza un pasaj pietonal pe sub calea ferata, care sa asigure legatura intre Cetate si Iulius Town si noua statie de tren urban.
„Se doreste facilitarea legaturii zonei cu restul orasului prin deschiderea unor noi cai de mobilitate alternativa, restructurarea cailor de acces si de circulatie a vehiculelor, posibilitatea directionarii retelei de transport in comun pentru deservirea directa a campusului, dar si prin crearea unei legaturi cu circulatia feroviara aflata in imediata proximitate prin deschiderea unei noi statii, amplasata in zona centrala a urbei. (…) Un obiectiv foarte important al acestei teme este introducerea in areal a unei parcari publice multietajate care sa deserveasca atat studentii si personalul UVT, dar si pentru cetatenii care lucreaza in apropiere. Se doreste reliefarea unui ax central de circulatie pietonala si de mobilitate alternativa care sa faca legatura intre zona centrala, Cetate si functiunile din nord si, prin extensie, studierea posibilitatii de legatura a noului campus cu actualul Complex Universitar al UVT, cel al UPT si cu cel studentesc„, se arata in tema ce insotea anuntul de licitatie ‘Servicii de urbanism necesare pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal „Zona Oituz – Popa Sapca si concept amenajare domeniu public“ si a Regulamentului Local de Urbanism aferent P.U.Z.‘.
Proprietatile Primariei Timisoara in acest areal sunt caile de comunicatii si viitorul campus scolar al Liceului Nikolaus Lenau, majoritatea parcelelor apartinand Statului Roman, Universitatii de Vest si Ministerului Justitiei.
In prezent, pe teritoriul ce va fi reglementat este constituit din terenuri destinate functiunilor care vor forma noul campus al Universitatii de Vest. In zona de interventie se gasesc Facultatea de Arte si Design si sala de sport UVT, iar pe terenurile adiacente, ce nu vor fi afectate de proiect, se afla Penitenciarul Timisoara, Memorialul Revolutiei si doua camine ale garnizoanei militare. In ceea ce priveste cladirile din areal sunt prevazute extinderea Facultatii de Arte, sediul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie – Catedra de Teologie, sediul Facultatii de Muzica si Teatru, cladirea Institutului de Cercetari Avansate de Mediu, noul corp de cladire pentru Scoala Gimnaziala a Liceului Nikolaus Lenau si sala bazinului de inot al UVT, iar doua parcele sunt prevazute pentru noile cai de acces si circulatie din interiorul campusului.
Valoarea estimata a contractului pentru studiul care va sta a baza noului PUZ este de 151.260 lei, fara TVA, adica aproximativ 36.000 de euro cu TVA, iar documentatia trebuie sa fie gata intr-un an.
Singura oferta depusa, cea a firmei din Constanta, a intrat in evaluare la Primaria Timisoara.
Dupa ce va fi intocmit studiul, va fi elaborata o propunere prelimiara de PUZ ce va fi supusa consultarii populatiei, iar mai apoi, dupa imbunatatiri, va fi aprobata in Consiliul Local.
Pareri
De ce nu scoateți gara de nord din oraș ..ideal ar fi lângă aeroport si de acolo s-ar putea veni cu două linii de tramvai pană umt gara de est pizeria poli 700 la gara de nord și scăpăm de cfr
A-r fi posibile scoaterea infrastructurii ,gara ,depou și revizie de vagoane și și trenul de la intrare in Timișoara dinspre Arad și Reșița să circule că și metrul pina la ieșirea din oraș după Tm Est Gările actuale Tm Est și Tm Nord sa fie modernizare
Unde casa mă-tii ai văzut scris „ar” cu cratimă, imbecilule agramat?
De ce te agiti? nu se face gara in centru. se face studiu de fezabilitate. nu stii sa citesti?
nu stiam ca fritz lucreaza la ministerul transporturilor si are vreo atributie in stabilirea unor statii/halte cfr.
poate ne explica curtea de conturi daca este legala cheltuirea de bani de la primarie pentru studii de infrastructura cai ferate.
Corect. Bine punctat. Alti bani, alta disctractie. Firma care a castigat are membrii USR ?
Mare dreptate aveti. Ca doar nu CFR-ul se labarteaza cum are chef in tot orasul, cu tot felul de linii (nefolosite si nefgolosibile de zeci de ani) care distrug roti si suspensii, si cu bariere inchise cum are cate-un sepcos chef, prioritar la orele de varf! In realitate Timisoara ocupa abuziv teritoriul Statului Suveran CFR, care face ce-i vor muschii, din mareata capitala damboviteana. Care e inadmisibil sa fie deranjata cu solicitari ridicole de tot felul de „provinciali”. Mai ales c-a fost o vreme un banatean prin minister, si-a deranjat groaznic niste retele de pe acolo, pana l-au scos adevaratii romani afara.
La un tren normal de 10 vagoane locomotiva va fi in gara Popa Sapca si ultimul vagon la Gara Mica . O alta spalare de bani marca Fritz USR
Magistrala observatia! Felicitari!
E merge pe ceva mai rafinat dar la noi birocrația și multe altele nu ne lasă loc de evoluție gara simpla ar spune alți !? Eu as vedea mai degrabă ceva inedit ! Trenuri de mare viteză între marile orașe ! Și loc pt metrou ! Timișoara legata de Cluj , Brașov ,Reșița , Iași prin trenuri de mare viteză ar face mult mai rapidă trecerea că până ajungem cu autostrada la Moldova alți o să aibă Nave spațiale 😅😬 un credit la US că și așa caută să își revitalizeze Capitalul cu firme US care căpușe !!!! Că la noi sau nu știu ce idioți au construit nu știu ce autostradă !!!! Și in max 10 anii am avea ce trebuie daca nu China . Aia pot și au daca alți nu vor și nu pot si alte cele !!! Mai repede și mai ieftin ar ieși cu trenuri de mare viteză atât de marfa cât și civile ! !?!? Un studiu la nivel național și puși pe treabă
Luați dosarele de dezvoltare de acum 50 de ani si veti gasi soluțiile adaptabile, dar, de atunci Timișoara s-a extins si Gara Mare ar trebui mult reamplasata ca și o noua gara de traj.
Cum: pentru asta trebuie sa fi inteligant.
„Nu este suficient sa vrei trebuie sa si poti”
de ani buni se vorbește despre scoaterea căii ferate din centrul orașului, si vine progresistul friț ca vrea o nouă stație fix in centru. asta daca mai era nevoie de vreo dovadă că friț si compania useristă sunt complet paraleli cu realitatea
Nu, nu se vorbește despre scoaterea liniilor CFR, ci despre dublarea și reabilitarea lor de la Caransebeș până la Timișoara. De fapt nu se vorbește, are finanțare, e în fază de licitație parcă.
Scoaterea liniilor nu l-am mai apuca în ritmul în care se fac proiectele în țara asta.
Nu se poate !!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Aceste creaturi în patru ani vor face mai mult rău acestui oraș cât au făcut alții în ultima suta de ani!!
În Stuttgart spre exemplu sau invedtit peste 8 miliarde euro pentru ducerea în subteran a gării și tuturor liniile de tren prin cunoscutul proiect Stuttgart 21. În loc ca noi acum când oricum suntem în secolul XVIII față de nemți și avem șansa unică să scoatem trenul din mijlocul orașului, vine acest politruc verde ca balega de gâscă din Bündnis 90/Die Grünen Partei Deutschland, împreună cu o gașcă de parveniți și vrea să ne mai facă o haltă în mijlocul orașului ca in orășelele unde se filmau filme western!!
Bravo intelectualilor de carton din acest oraș care l-ați susținut pe acest boschet!!!
Administratia actuala,nu o mai poti numi nici macar ,,nebuna,,…E complet decerebrata…In orasul de pe Bega,de cind sunt
fritzistii la Primarie,totul functioneaza pe principiul ,,chelului ,tichie de margaritar,,.In loc sa scoata garile din oras,ei fac una chiar in buricul targului,in loc sa rezolve problema coltermului si a incalzirii orasului,ei arunca banii pe studii SF..
Ce facem noi cu astia,pina nu ne aduc la nivel de ,,halta,, ..???
Cel mai bine este ridicata liniei de tren pe piloni de la Popa Șapcă până dincolo de pădurea Verde și scăpăm astfel de bariere.
Voi tremurați de frig ca cățeii la vaccin și vă arde de gări!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Studiu preliminar:
– gara (gargara) ar trebui sa aibă minimum 500 m incluzând si macazele; trebuie amenajata pe terasament innaltat!
– numărul de linii in paralel 6 in paralel din care doua in regim „durich” . Adică inca o linie in paralel cu cea existenta între cele doua gări (inclusiv cele trei poduri cu lățimea adecvata)
– lungimea amenajării gării mi 250 m
– alte 8 detalii intro nota ulterioara.
Si totul pe gratis!
Asistenta gratuita nu se ia in considerare atata timp cat exista un Tatucu’ Radoslav trebuie sa implementeze multitudinea de mangle si hotii cu care pustii deveniti „consilieri/arh sefi de municipiu sau CJ” vor #revolutionabunaguvernare. Niste studii depasite…facute de niste mediocri…lingai, vazute „pe afara” si neintelese la nivel de principiu de functionare real…O sa avem un an de studii la studii in vederea realizarii altor studii…ce nu se vor finaliza in nimic…nu va vateti capul. Nu vor face nimic…cel mult…vor aparea favelarii de tip City of Mara…nebunia de la Solventul..care alt punct rupt de lume cu un unic acces real catre oras…de asta se fac studiile astea de mobilitate…sa justifice ce nu exista…
Inca una doua idei:
– gara sa fie denumita Gare Central de Timișoara 2022
– amenajarea cat mai rapid a unui heliport in Piața Unirii, loc exista, vor putea veni Timisoara si turisti de la …. Statuia se va muta in intersctia de la Clinicile Noi
– terminarea celor 5 -7 parcari din centru (supraetajate 5 etaje) și subterane, total 5000 locuri
– legarea noii gări cu aeroportul si cu marile orase riverane, inclusiv Beograd
– statia sa devina gara centrala pentru 4 linii de metrou radiale
– conectarea prin tunel dubteran cu Juliius Mall City Center
– idem si cu Portul Central de pe Bega din spatele Catedralei
– inceperea si finalizarea Regatei Olimpice nautice ce trebuie amenajata intre Bega si Timis. Apa se va aduce din Dunare.
Si sa nu uitati de perspectiva dezvoltarii zonei pe anii 2030 2050 … corelata cu dezvoltarea Ro , adică a CFR. Altfel totul este – din start – un KK fara acoperire. Calculati si rentabilitatea investitiei in acest studiu!?? Cum? Oamenii destepti stiu! Spor la treabă