TIMISOARA. Directia de Cultura a judetului Timis a reusit sa stranga cladirile cu valoare istorica din judet intr-o baza de date electronica. Deocamdata aceasta este disponibila doar angajatilor, insa va fi pusa si la dispozitie publicului in scurt timp.
CITESTE SI: Familie disperata in Timis. Un tanar a disparut de mai bine de o luna si este de negasit
De patru luni a fost nevoie pentru ca baza de date sa ajunga de la concept la forma finita si in sistem sa fie introduse datele din arhiva fizica a Directiei. Baza de date a fost creata de la zero impreuna cu specialistii unei firme din oras. Angajatii inca introduc date in sistem pentru ca acesta sa fie cat mai complet.
„Partea de avize si comunicate speram ca in 2-3 luni sa fie gata. Ceea ce inseamna plansele de arhitectura, vom avea nevoie de niste scanere speciale pentru ca dosarele sunt ample si e nevoie de o aparatura ceva mai sofisticata pentru scanarea acestor planse. Noi de cativa ani cerem documentele si in format digital, si acelea vor intra. Noi ne-am propus sa coboram in arhiva pana cand avem informatiile asa incat acele informatii nu vor putea fi puse in format electronic decat prin scanare. Speram sa ne potrivim si cu proiectul E-Cultura al Ministerului. Ministerul ne-a propus sa fim unul din centrele de digitizare a patrimoniului mobil si imobil din tara si pentru acest centru noi vom disponibiliza un spatiu si atunci vom avea si aparatura necesara. Pana atunci avem multe de pus in baza de date, tocmai pentru a avea o informatie cat mai eficienta… Arhiva fizica va ramane, dar e deja prea mare pentru a putea fi operata in conditii de urgenta si suntem una din directiile cu cel mai mare volum de activitate„, a declarat Sorin Predescu, directorul executiv al Directiei de Cultura a judetului Timis.
CITESTE SI: Panica in Complexul Studentesc din Timisoara. Locatarii unui bloc, evacuati. Ce s-a intamplat?
Baza de date pusa la punct de Directia de Cultura este una care va fi foarte utila angajatilor, dar in viitor va fi accesibila si timisorenilor.
„In primul rand pentru ca forteaza intr-un fel sau altul proceduralizarea activitatii directiei. Sigur ca proceduri scrise exista intotdeauna, dar intr-o institutie exista destul de multe cutume, care nu intotdeauna sunt cele mai bune, si un astfel de program face ca tot ceea ce inseamna activitate de avizare si control sa fie extrem de clara si sa urmeze obligatoriu anumiti pasi, pe de-o parte. Pe de alta parte pentru activitatea de control, o eficientizeaza intr-un procent extrem de mare, pentru ca atunci cand mergi pe teren ai arhiva cu tine si poti sa consulti arhiva cu ceea ce exista pe teren…O parte din baza de date va fi deschisa catre public pe viitor si chiar vom incuraja publicul sa aduca informatii pe care nu le avem noi. E deja functionala pe sistem intern„, a completat Sorin Predescu.
Directia de Cultura a judetului Timis a platit aproximativ 16.000 de lei pentru crearea acestei baze de date.
Pareri
Si individul din poza e vreo „chestie” istorica? (Bietul Narcis n-o sa aiba liniste in veci…)