TIMISOARA. A trecut un an de cand au fost reluate operatiile pe inima la copii, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, iar in tot acest timp, aproape 100 de copii au fost tratati de echipele de medici de aici.
In martie 2022, o echipa tanara si entuziasta, condusa de profesorul Tammam Youssef, printr-un acord intre Policlinica San Donato Italia si Ministerul Sanatatii din Romania, vindecau cinci inimi mici si fragile si marcau un eveniment de foarte mare importanta – dupa aproape 15 de ani de inactivitate in sfera chirurgiei pediatrice cardiace, Timisoara redevenea un punct important pe harta.
De atunci, 95 de copii cu varsta cuprinse intre 5 luni si 16 ani au primit sansa de a duce o viata normala. Dintre acestia, 48 au fost operati, iar altor 12 li s-au corectat defectele cardiace prin proceduri interventionale.
„Rezultatele acestui an ne arata cat de departe putem ajunge atunci cand dorinta reala de dezvoltare a conducerii Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara este sprijinita atat de Ministerul Sanatatii cat si de actori nonguvernamentali. Ne dorim sa continuam pe acest drum„, transmit reprezentantii Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara.
Va reamintim, la Timisoara s-au reluat operatiile pe cord la copii, incepand din luna martie a anului 2022, dupa o pauza de 15 ani. La Institutul de Boli Cardiovasculare au fost amenajate sali de operatii speciale pentru interventiile la copii, dotate cu cea mai noua tehnologie, cu lampi moderne si camere video care transmit interventiile live pe monitoare, cu aparate de anestezie si 4 pompe de circulatie extracorporala.
Pregatirile pentru reinceperea operatiilor de chirurgie cardiaca pediatrica au durat aproape 3 ani, timp in care au fost realizate amenajarile, iar medicii au fost pregatiti in clinici din Italia, dar si din Romania, la Targu Mures si Bucuresti.
Pareri
vaaai..s-au putut face operatii fara prezenta lu’ „dom präfesär” marinicä? nu creeed…pai nu urlau tooate comentariile de aici ca gatam fara el, nu se va mai face nici o operatie la inimioara veci in timisoara si sa i se dea deindata drumul „de pe arest”. cred ca e o greseala…domnu redactoru’ mai verificati…
Dle să știți că nu tot ce zboară se mănâncă!🤣🙏🤦 Adică nu tot ce se scrie este și adevărul. Înainte să aruncați cu pietre aflați că exact dl profesor Gașpar este mentorul acelei secții ba îi aparține exclusiv reluarea operațiilor pe acea secție pe donații făcute ptr notorietatea dumnealui (pe obrazul dumnealui) și tot așa au fost și medicii trimiși să se specializeze. Dar cum sa se scrie acest lucru bine știut de presă!? Mai repede scriu mizerii. Sunt consilier medical și știu mai multe lucruri din interior decât știți dvstra din presa. Și ,da,dl profesor Gașpar este unic pe partea de Vest și nu numai și pierderea este a oamenilor nu a dumnealui. Sa va ferească Dumnezeu de probleme serioase sa simțiti lipsa domnului profesor Gașpar. Sigur că sunt și alți medici buni dar nu de talia dumnealui. Un astfel de medic nu se formează peste noapte 😭Dar a avut grija totuși dl profesor sa formeze medici buni care duc desigur mai departe munca dumnealui.
Sa va dau eu niste informatii din interior daca va prefaceti ca nu stiti ce se intampla.Gaspar nu a lasat nimic in urma.din 10 chirurgi angajati de el doar vreo 3 opereaza.Altii care puteau functiona independent au parasit corabia semifortat.Din aia 3 doi sunt copii de fosti profesori universitari(abilitatea de a opera si de a promova in UMF se transmite genetic probabil).Din aia doi unul a fost deja condamnat cu suspendare pentru fapte similare cu a lui gaspar,celalalt actual sef de sectie a reusit sa scape pana acum(nimeni nu stie pentru cat timp,zvonurile sunt ca e lacom ca gaspar).asa bine a format colectivul de copii ca vin chirurgi din afara sa opereze.La angajat asistente si infirmiere se pricepea mai bine.Probabil stiti si asta.De altfle multe din plangerile Dr.Hodorogea sunt despre aceste fapte.