TIMISOARA. Desi nimeni nu a intrat, pana acum, in noul program de sprijin al Primariei pentru proprietarii de imobile istorice care vor sa isi renoveze fatadele, autoritatile locale continua sa intocmeasca planuri.
De data aceasta, a fost intocmita o strategie pentru mansardarea podurilor din cladirile localizate in zonele protejate din oras.
Mansardarea cladirilor istorice ar presupune, practic, modificari doar in podurile deja existente, si doar la cladirile care nu sunt imobile sau opere de arta declarate monumente istorice singulare si inscrise ca atare in Lista Monumentelor Istorice.
Autorizarea lucrarilor de mansardare a cladirilor existente in zone protejate este admisibila doar in situatia in care starea structurii de rezistenta si a finisajelor este conforma legislatiei in vigoare. Mai exact, doar proprietarii care si-au renovat fatadele cladirilor vor putea amenaja podurile pe post de mansarda, fara sa modifice regimul de inaltime al cladirii sau aspectul acestora.
Noua strategie ar urma sa vina in completarea programului de sprijin pentru reabilitarea cladirilor istorice pe care primaria l-a lansat anul trecut si care inca nu are niciun beneficiar.
Cu toate acestea, Dominic Fritz anunta ca, programul va primi, in bugetul local, un fond de 6 milioane de lei, la care se adauga o suma care sa acopere cota primariei pentru reabilitarea cladirilor in care detine spatii.
Strategia a fost publicata pe site-ul primariei si urmeaza sa fie votata in Consiliul Local.
Va reamintim, Primaria Timisoara va acorda finantare pentru imobilele din zonele Piata Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric. Aceste zone au fost extinse putin fata de vechiul program. Proprietarii vor putea verifica in anexele Regulamentului, daca imobilul in care locuiesc se incadreaza in programul de sprijin financiar.
Toate imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse intr-un ansamblu de monumente vor beneficia de:
– 20% din valoarea lucrarilor eligibile,– sub forma de „grant”– finanţare nerambursabila acordata de autoritatea administraţiei publice finanţatoare in cadrul prezentului Program.
– 80% din valoarea lucrarilor eligibile– sub forma de contribuţie financiara – finanţare rambursabila acordata de autoritatea public finanţatoare in cadrul prezentului Program. Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de ipoteca imobiliara.
Imobilele situate in situri istorice, vor beneficia de :
– 50% din valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contribuţie financiara rambursabila.Sumele vor putea fi restituite in termen de 10 ani, in baza unui contract de finantare.
– 50% valoarea lucrarilor eligibile, sub forma de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din cladirea ce urmeaza a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Sunt eligibile lucrarile de reabilitare a fatadei (inclusiv schimbarea tamplariei) si reabilitare a acoperisului (inclusiv sistemul pluvial).
Conform Listei Monumentelor Istorice 2015, Timisoara dispune de 944 de cladiri istorice protejate prin lege, respectiv 97 de monumente istorice, dintre care 71 de monumente istorice individuale, 22 de ansambluri si 4 situri, iar zonele protejate ale orasului sunt zone cu identitate culturala si caracter bine definit, rezervatii de arhitectura, urbanism si zone de protectie a monumentelor declarate astfel conform legilor in vigoare.
Pareri
E bine și cu mansardarea clădirile istorice, asta aduce rapid bani autorităților dar de reabilitarea termică a blocurilor se mai aude ceva? A murit de tot programul de pe vremea fostei adm. sau e la criogenare?
S-ar reduce pierderile de energie, ar scădea consumul de gaz, crt., amestec pământ/cărbune (în cazul colterm), subventie mai mică, etc. Cerințe UE, alea, alea…
Interesează pe cineva?
Un răspuns competent?
Votati petitia de demitere a primarului USR incompetent fritz! Sau mergeti in piata operei si semnat pt demitere!
Kroko, pe mine nu conta. E prea frig afară. Stau în casă că e cald.
Să iasă coltermiștii că sunt obișnuiți cu frigul.
Nu stiu de ce nu inteleg unii ca nu exista interes sa se faca reabilitari, la cladirile istorice. Pana nu se dau amenzi pentru starea deplorabila in care se afla nu misca nimeni nimic (insa la noi legile cladirilor istorice nu prea exista pentru aceste cazuri…).