defenseromania.ro
Statul Major al armatei ucrainene a anuntat vineri dimineata ca doua rachete Kalibr trase de rusi au traversat spatiul aerian al Republicii Moldova si al Romanei. Ministerul Apararii Nationale vorbeste insa doar de o racheta si a transmis ca proiectilul s-a apropiat doar de granita tarii noastre.
„Astazi, 10 februarie, ora 10.18 AM, doua rachete de croaziera rusesti Kalibr au traversat granita de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. la aproximativ 10:33 AM, aceste rachete au intrat în spatiul aerian al Romaniei. Dupa aceea, rachetele au reintrat în spatiul aerian al Ucrainei prin punctul comun de granita al celor trei tari”, a anuntat Statul Major al Ucrainei într-o postare pe Facebook.
Pe de alta parte, Romania neaga ca spatiul sau aerian ar fi fost traversat de rachete rusesti. Ministerul Apararii de la Bucuresti arata într-un comunicat ca radarele armatei au detectat o „tinta aeriana” ruseasca lansata din Marea Neagra, care a traversat Ucraina si Republica Moldova, „fara sa intersecteze, în niciun moment, spatiul aerian al Romaniei”, scrie digi24.ro.
„Sistemul de supraveghere aeriana al Fortelor Aeriene Romane a detectat vineri, 10 februarie, o tinta aeriana lansata din Marea Neagra de pe o nava a Federatiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o racheta de croaziera, care a evoluat în spatiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova si a reintrat în spatiul aerian ucrainean fara sa intersecteze, în niciun moment, spatiul aerian al Romaniei. Cel mai apropiat punct al traiectoriei tintei de spatiul aerian al Romaniei a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de granita.
Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, se precizează în comunicatul MApN.
Pareri
Păcat de tineretul nostru, absolut needucat… Se pricep toți tâmpiții la război, la război cu orcii – spun ei – ca la fotbal. N-au habar de istorie, n-au habar de militărie sau de politică globală. O tot dau cu orcii, că niște retardați în fața unor jocuri pe calculator. Păcat.