O sala de spectacole moderna, una de repetitii, ecran curbat pentru proiectii de filme, schimbari si in gradina de vara. Pas important spre transformarea unui alt cinematograf din Timisoara. Foto si video

TIMISOARA. Programul de reabilitare a cinematografelor din Timisoara continua cu unul aflat in zona Iosefin. Deocamdata, s-a incheiat faza documentatiilor si a fost prezentat planul ambitios care sa readuca la viata un imobil extrem de degradat, ce implineste un secol de existenta.

La finele anului 2017, Primaria Timisoara prelua de la RADEF sapte cinematografe din oras, care ani de zile au fost lasate in paragina si pe care municipalitatea a promis ca le va reabilita, le va transforma si le va reda comunitatii.

Printre cinematografe se afla si Arta, din zona Iosefin, pe care Primaria l-a incredintat Teatrului maghiar de stat Csiky Gergely. Conducerea teatrului a pornit inca de la acea vreme demersurile pentru a schimba acest spatiu.

In 2019, teatrul maghiar a semnat si un parteneriat cu Fundatia Bethlen Gabor, prin intermediul careia sa atraga fonduri pe care Guvernul din Ungaria le pune la dispozitie teatrelor maghiare din Transilvania si Banat. Prin aceasta fundatie, teatrul a obtinut 450.000 de euro.

Teatrul Maghiar, impreuna cu Primaria, au demarat procesul de realizare a documentatiei topografice, a studiului geo si a cartii functiare. Acum aceste acte urmeaza sa fie depuse la Primarie pentru intocmirea documentelor necesare licitatiei pentru proiectul tehnic. Municipalitatea a alocat in acest an pentru cinematograful Arta suma de 118.000 de lei.

Fondurile deocamdata sunt limitate. Noi am investit in fiecare cinematograf, fiecare proiect, si nu vrem sa facem diferentiere. Eu cred ca se redeschid axe pentru fondurile europene, stim ca la inceput si guvernul maghiar a ajutat, acum din pacate se sisteaza acest ajutor, speram sa gasim alte posibilitati. In interior depinde de bani, adica cat de repede se misca. Un an si jumatate au tinut hartiile. Noi speram ca in doi ani, cu tot cu anexa, pentru ca pentru a fi full functional se mai construieste o anexa, si aceea o sa ia timp. Eu sper ca in 2-3 ani sa terminam proiectul, dar depinde de multi factori, sa fim ajutati si financiar si sa nu se mai intample lucruri grave, cum s-a intamplat din martie incoace„, a declarat viceprimarul Timisoarei, Imre Farkas.

In paralel cu documentatia, conducerea Teatrului Maghiar a demarat unele lucrari de consolidare a cladirii ridicate in 1926 si a angajat o firma care a facut curatenie in incinta si in gradina de vara. Primaria a ajutat prin demolarea unui garaj de pe strada Intrarea Lunga, unde s-a si amenajat o intrare.

Reprezentantii Teatrului Maghiar au dezvaluit si planurile pentru viitorul cinematograf Arta. Sala in care odata se proiectau filme va fi complet refacuta. Scena va ramane in aceeasi zona in care se afla amplasata, iar la etaj vor fi amenajate birouri. Viitoarea cladire va fi recompartimentata si, conform planului, va aparea si o sala de repetitii, dar si o magazie in care vor fi depozitate decorurile. In afara salii, catre strada Iancu Vacarescu, urmeaza sa fie amenajata si o terasa.

Din punct de vedere arhitectural, a trebuit sa conciliem cartierul istoric, zona aceasta cu o bogata mostenire si adanc ancorata in constiinta orasului, cu o functiune de tip vechi imbracata intr-o camasa noua. Teatrul maghiar are un pic alt fel de a face teatru si doreste un altfel de reprezentare in exterior. Din punct de vedere structural, a trebuit sa luam o cladire construita in anii ’20, care in momentul de fata nu mai corespunde niciunei norme de proiectare antiseismica, si sa o reabilitam de la fundatii. A trebuit sa introducem un nivel tehnic dedesubt si unul deasupra pentru a corespunde exigentelor tipului de teatru care se va petrece aici, si sa adosam in spate o parte utilitara de depozitare si de spatii conexe pentru toate functiunile necesare„, a declarat Dan Stoian, arhitectul responsabil cu proiectul viitorului cinematograf Arta.

Acestea nu sunt singurele modificari. Langa cladirea existenta in prezent urmeaza sa fie construita o alta, in care se vor amenaja spatii de depozitare, cabine de machiaj, cabine pentru actori si un spatiu tehnic. O alta schimbare importanta va aparea in gradina de vara, unde peretele folosit candva drept ecran va fi demolat, urmand sa fie construit un altul curbat.

Reprezentantii teatrului maghiar estimeaza ca reabilitarea completa a cinematografului Arta ar putea ajunge pana la 6 milioane de euro.

Cinematograf si sala de spectacole in viitor, ruina in prezent

In acest moment fosta sala Arta arata deplorabil. Tencuiala a cazut partial si usile sunt sigilate pe exterior, iar deasupra intrarii troneaza o firma care ii anunta pe trecatori ca aici a fost candva si o sala de bingo. In partea din spate a cladirii vegetatia a pus partial stapanire pe ziduri si acoperis.

In interior situatia este mult mai grava. Acoperisul era oricum plin de gauri si a fost doborat de muncitori.

https://www.facebook.com/teatrul.maghiar.timisoara/videos/258073442273235/

Tencuiala a cazut de pe pereti, podeaua in multe zone s-a degradat complet, tavanul, pe unde a mai ramas, este plin de sparturi, iar cabinele de proiectie sunt si ele aproape distruse.

Cu toate ca licitatia pentru gasirea unui constructor este inca departe, reprezentantii Teatrului Maghiar spera ca sala sa fie functionala in cel mai scurt timp posibil.

Noi speram ca in 3 ani sa avem spectacole aici, dar eu sunt un om de cultura, nu politician, deci promisiunile din partea mea trebuie sa fie certitudini. Noi lucram pentru asta si incercam sa facem cat mai repede, totul depinde de trei lucruri: bani, bani si iarasi bani…Nu va fi doar de teatru, va fi un fel de hub cultural. Suntem si obligati sa pastram functia de cinematograf, vom gasi si alte destinatii, nu mai vorbim de spatiul deschis pe care il avem aici. Primul spectacol aici? Cred ca va fi un spectacol special scris pentru acest eveniment de catre un autor contemporan„, a declarat Balazs Attila, directorul teatrului magiar de stat Csiky Gergely

Nu este singurul cinematograf al Timisoarei care va intra in reabilitare.

Pentru Cinematograful Dacia au fost depuse deja 5 oferte pentru reabilitarea sa: AUDIOTECH MULTIMEDIA GROUP, HANTIG ELECTRICSERVICE, PORR CONSTRUCT, CONSTRUCTIM S.A. (lider) cu AVITECH CO S.R.L si T.T. & Co SOLARIA GRUP (lider) EURAS

Ofertele doritorilor sunt acum in evaluare, iar lucrarile au fost estimate la aproape 3 milioane de euro si ar trebui sa nu tina mai mult de 1 an.

La Cinema Timis a fost aprobata documentatia, iar valoarea estimata pentru lucrari este de 24.157.000 de lei cu TVA. Durata in care cinematograful ar trebui sa fie modernizat este de aproape 2 ani, insa proiectantii estimeaza ca in 13 luni acesta ar putea fi gata.

Actuala sala va suferi modificari importante. Interiorul urmeaza sa fie recompartimentat, scena existenta in interior va fi marita si vor fi montate dotari de ultima ora.

Pentru Cinema Studio planurile au fost prezentate inca de acum un an. Investitia la sala Studio se va face cu ajutorul Ambasadei Frantei, a Institutului Cultural Francez si a companiei Groupama. Finantarea este de 150.000 de euro pentru studiile necesare si va fi asigurata de partenerii francezi, iar dupa ce documentatia va fi completa, aceasta va fi predata Primariei Timisoara, care va demara licitatia pentru executie.

La inceputul anului a fost lansata si licitatia pentru cinematograful Victoria, aflat in zona Balcescu, care se va transforma intr-un spatiu cultural cu 200 de locuri, va avea o scena extensibila, dar si un spatiu expozitional si o cafenea.

Documentatia necesara pentru cinema Fratelia a ajuns la Primarie la inceputul anului. Valoarea totala a investitiei conform devizului general ar fi de 7.741.700 lei cu TVA inclus, din care lucrari de constructii-montaj reprezinta 5.445.697 lei inclusiv TVA

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Lunea cand eram la Liceu – pe vremea lu’ Ceausila – era ziua cand chiuleam de la scoala si vedeam toate filmele noi.Era bataie pe bilete la filmele bune.La cinema Arta mi-a pus o tipa guma in par cand o mozoleam.Vraja cinema-ului mi-a ramas in memorie.