TIMISOARA. Judetul Timis va avea o sarbatoare a lui, iar data aniversarii a fost deja stabilita de reprezentantii Consiliului Judetean Timis. Ramane doar ca alesii judetului sa voteze acest proiect in cadrul unei sedinte de plen care va avea loc la sfarsitul acestei luni.
Potrivit proiectului de hotarare al Consiliului Judetean Timis, data de 28 iulie a fost aleasa ca Zi a Judetului Timis, deoarece atunci a fost numit primul prefect al judetului, acesta preluand administratia in numele statului roman.
” In 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat in functia de prefect, preluand administratia in numele statului roman in judetul Timis, Timisoara si in zona din fostul comitat Torontal, care a revenit Romaniei prin hotararile Conferintei de Pace de la Paris.
Pentru punerea in aplicare a administratiei judetene romanesti au venit 400 de jandarmi romani din judetul Arad si 500 de jandarmi de la Lugoj, resedinta comitatului Caras-Severin, unde administratia romaneasca a fost instaurata cu cateva luni inainte.
A doua zi, 3 august 1919, si-au facut intrarea in Timisoara unitati ale armatei romane, comandate de colonelul Virgil Economu, fiind primite de o multime de romani si de reprezentanti ai minoritatilor nationale. La intrarea in orasul Timisoara, armata romana a fost salutata de catre prefectul Aurel Cosma, care a exprimat entuziasmul multimii participante. Pentru a sarbatori evenimentul au sosit, in aceeasi zi, in orasul Timisoara Ion I.C. Bratianu, prim-ministrul guvernului roman, impreuna cu alti ministri din guvern, si dr. stefan C. Pop, sef de resort in Consiliul Dirigent, acestia fiind salutati de prefectul judetului Timis, instalat in 28 iulie 1919, deci cu cateva zile inainte, si de primarul orasului Timisoara, Iosif Gemml.
Astfel se instalase, in data de 28 iulie, administratia civila romaneasca, iar in 3 august a sosit, in Timisoara, armata romana, ziua de 3 august 1919 fiind proclamata ziua Timisoarei, prin Hotararea Consiliului local Timisoara nr.217/1999. Judetul Timis este reinfiintat in anul 1968, prin Legea nr.2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, republicata, actualizata, in structura si pe teritoriul pe care-l ocupa si in prezent„, se arata in proiectul de hotarare al Consiliului Judetean Timis.
Presedintele CJ Timis, Titu Bojin a declarat ca dupa ce va fi adoptata aceasta data ca Ziua Judetului Timis, Consiliul Judetean va face o rectificare de buget pentru a stabili o suma necesara organizarii unor evenimente in intreg judetul Timis. Cel mai probabil, nu vor lipsi muzica populara si bucatele traditionale, de la aceste manifestari.
„Nu ne-am gandit exact ce manifestari vom organiza in aceasta zi, dar cu siguranta ca vom sarbatori Ziua Judetului Timis asa cum se cuvine. Vom face o rectificare de buget si vom aloca banii necesari organizarii unor manifestari„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin.
Este pentru prima data cand administratia judeteana lanseaza un proiect prin care se stabileste o Zi a Judetului Timis.
UPDATE: La plenul din 25 februarie, CJT a decis Ziua Judetului Timis
Cu 27 de voturi pentru si 7 abtineri, consilierii judeteni au votat ca data de 28 iulie sa fie Ziua Judetului Timis. Inainte de vot au fost doua propuneri, care insa au cazut la vot. Consilierul judetean Traian Stancu a propus ca Ziua judetului Timis sa se sarbatoreasca in ultimul week-end din august, atunci cand poate fi sarbatorit Traian Vuia. De asemenea, istoricul Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara a propus ca Ziua judetului Timis sa fie sarbatorita in 3 august, odata cu Ziua Timisoarei.
Pareri
@Autor: Liliana Iedu Multumesc pentru articol, nu am stiut istoria asta
Dar care este legatura dintre Ide si purcelusul din imagine?
Trecand la treburi serioase; Mare greseala, Republica Banat trebuia sa ramana!
cu scuze, in loc de „Ide” va rog sa cititi „Ied”
cat mai intarzie restaurarea bisericii de la topla aflata de ani de zile in custodia cjtimis?
s-au facut si anumite donatii, colecte, etc. dar nu se intampla nimic concret.
se aude si la cancelaria dlui Bojin, cel care il urmeaza pe ips ioan peste tot prin banat?