O scoala din Timisoara pe lista scolilor din Romania care risca sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic. Elevii ar trebui mutati

Aproape 40 de scoli, laboratoare sau sali de sport din intreaga tara sunt incadrate in clasa de risc seismic crescut de prabusire in caz de cutremur.

CITESTE SI: Dominic Fritz anunta ca se sterg o parte dintre datoriile Societatii de Transport Timisoara, iar de acum inainte vor fi monitorizate mai atent cheltuielile si consumul de motorina 

Aceste cladiri vor avea prioritate intr-un proces de reabilitare sau consolidare.

Urmare a actualizarii în Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din România, de catre unitaţile de invatamant, a situatiei cladirilor aflate in risc seismic I, a rezultat faptul ca 39 de cladiri apartinand unitatilor de invatamant sunt incadrate in categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt cladiri in care se desfasoara, in prezent, activitati scolare, 15 avand destinatia sali de clasa sau laboratoare, restul avand alte destinatii (camin, sala de sport). Scolile si institutiile de invatamant care prezinta risc crescut in caz de cutremur, potrivit expertizarilor realizate, vor intra cu prioritate intr-un proces de consolidare si reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern„, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Pe lista data publicitatii de Guvern se afla si Scoala Gimnaziala nr.1 Timisoara.

Scoala Gimnaziala 1 de pe strada Comanesti, din cartierul Fabric, este in planurile primariei de consolidare si reabilitare energetica, iar mai apoi de transformare in scoala verde inteligenta.

Unitatea scolara este a patra infiintata in Timisoara, fiind atestata inca din 1762 si functioneaza in cladirea proprie inaugurata in 1849. Imobilul este inscris in lista monumentelor istorice, situl urban Fabric.

Iata lista completa a scolilor si gradinitelor din tara cu risc seismic ridicat:

Scoala Gimnaziala Filipeni, judetul Bacau
Gradinita cu Program Normal Ferestrau (Oituz), judetul Bacau
Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, judetul Braila
Scoala Gimnaziala Nr. 1 Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu
Scoala Gimnaziala Nr. 3 Voluntari, judetul Ilfov
Colegiul National Pedagogic Vasile Lupu, judetul Iasi
Gradinita cu Program Normal „Al.I. Cuza”, judetul Iasi
Gradinita cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, judetul Maramureș
Scoala Gimnaziala, comuna Dulcesti, judetul Neamt
Liceul Teoretic „Ionita Asan” Caracal, judetul Olt
Gradinita cu Program Normal Broșteni, judetul Olt
Scoala Primara Dimbu (Baicoi), judetul Prahova
Gradinita cu program normal Deleni, judetul Suceava
Scoala Gimnaziala Nr. 1 Timisoara
Scoala Gimnaziala „Angela Gheorghiu” Adjud, judetul Vrancea.

Cladiri cu alta destinatie:
Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sala de sport
Clubul Sportiv scolar Ilfov – 2 cladiri (un spatiu profesori Si un spatiu gradinita)
Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” BraneSti, judetul Ilfov – camin
Colegiul National Pedagogic „Vasile Lupu” Iasi – anexa
Casa Corpului Didactic judetul Ilfov – camin.

In cadrul intalnirii, ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca se cauta solutii pentru mutarea elevilor care invata in astfel de cladiri.

O parte din inspectorii scolari din judetele in care se afla cladiri incadrate in clasa de risc seismic I si in care se desfasoara activitati didactice au anuntat ministerul, in cursul zilei de azi, ca deja au fost identificate solutii pentru relocarea elevilor. Inspectoratele scolare au termen pana miercuri, 22 februarie, pentru a identifica, impreuna cu autoritaţile locale, solutii de relocare„, a declarat Deca.

Inspectoratul Scolar Judetean Timis a trimis o adresa Primariei Timisoara si va avea loc o intalnire joi pentru a se gasi o varianta potrivita pentru elevii de la Gimnaziala 1. Este foarte complicat insa spre imposibil, intrucat e cunoscuta situatia spatiilor de invatamant din Timisoara, iar varianta cursurilor de dupa-amiaza prea putin agreata.

Pe de alta parte, situatia intocmita de guvern este facuta in baza evidentelor cu scoli ce au fost expertizate pentru ca intra in diferite programe de renovare, de aceea si Gimnaziala 1 s-a regasit pe lista. Cu certitudine sunt multe alte cladiri ce adapostesc scoli in Timisoara sau in judet in aceeasi situatie de vulnerabilitate, insa nu au fost evaluate de experti pentru ca nu sunt propuse deocamdata pentru reabilitari.

UPDATE: Primaria Timisoara sustine ca la mijloc este o eroare si ca Scoala Gimnaziala 1 nu s-ar afla in clasa de risc seismic 1

La scoala Generala nr. 1 un expert atestat a facut chiar anul trecut, la cererea Primariei Timisoara, o expertiza de rezistenta, din care a rezultat ca scoala nu se afla in grad 1 de risc seismic, ci in gradul 2, interventiile care trebuie facute la rezistenta fiind minimale. Primaria Timisoara a cerut aceasta expertiza tocmai pentru ca aceasta scoala va fi reabilitata total cu ajutorul fondurilor din PNRR si transformata in scoala verde. Suma pe care o vom investi in aceasta unitate de invatamant se ridica la peste 12 milioane de lei (fara TVA).
Expertiza semnata de inginerul de rezistenta contractat de Primaria Timisoara a stat mai apoi la elaborarea HCL 476 din 30.09.2022, unde e specificat foarte clar ca atat corpul C1, cat si corpul C2 sunt incadrate in clasa seismica Rs II, necesitand aplicarea solutiei minimale de consolidare. Vom contacta si Ministerul Educatiei pentru corectarea situatiei pe care a primit-o„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Scoala respectiva e la intersectia str.Comanesti si str. Scolii, langa Fabrica de Bere, nu are legatura cu imaginea postata unde putem vedea un pic din Liceul Shakespeare, obturat de dom. Altfel frumoasa imagine, ma bucur sa o vad.

    • Multumesc ca ati adaugat si o imagine cu scoala respectiva. N-am fost elev acolo, dar drumurile facute in copilarie ma duceau des pe strada respectiva.

  2. Dan. A sigur cândva ai fost elev al acelei școli…. Și eu privesc cu placere această poză.

  3. Vai de steaua nostra ,noroc ca D-zeu nea ferit de cutremure dar nu si de hotii si incompetenti de la guvernare .

  4. Am facut școala la pipos , ani minunați profesori minunați , am fost un elev mediu familie modesta .sârguincios, am ajuns un medic ATI si chiar director medical, dar nu am uitat de unde am plecat, si pe primi mei profesori care au sădit si îngrijit omul de maine.

  5. Profesorul era un model, o enciclopedie, care merita doar stima si respect, asa era in 1983

  6. Ar trebui verificate scolile si gradinitele si in satele alaturate.

  7. Ar trebui verificate scolile si gradinitele si in satele alaturate.sunt de toata jena

  8. Numa ce au lansat licitația pt firma care va executa lucrările de renovare așa că mai durează