TIMISOARA. La doi ani de la aprobarea Studiului de Fezabilitate, administratia Fritz a lansat si licitatia pentru gasirea unei firme care sa amenajeze inca 21 de statii de incarcare pentru masinile electrice si hibrid pe strazile din Timisoara. Acestea pe langa cele 16 instalate inca din 2022
Si de asta data tot pe banii Administratiei Fondului de Mediu, care le-a finantat si pe primele la Timisoara.
La termenul limita pentru depunerea ofertelor, o singura firma s-a inscris in cursa pentru castigarea contractului estimat la 3.329.770 lei fara TVA, adica aproape 800.000 de euro cu TVA. Este vorba despre Electroechipament Industrial, a carei oferta a intrat in evaluare tehnica.
Documentatia intocmita si donata de Aquatim inca de acum doi ani a stat la baza noii proceduri de licitatie prin care sa fie desemnata firma care sa faca proiectul tehnic si sa instaleze statiile pe:
– Strada Arhitect Ion Mincu (parcarea existentă Punct termic nr 39)
– Aleea Balcic / Intrarea Iasomiei (parcarea existentă Punct Termic nr 29)
– Strada Dej (parcarea existenta Punct Termic nr 35)
– Strada Brandusei nr 9 (parcarea existenta Punct Termic nr 49)
– Strada Traian Novac (parcarea existenta Punct Termic nr 48A)
– Strada Dinu Lipatti (parcarea existenta Punct Termic nr 44)
– Strada Gavril Musicescu (parcarea existenta Punct Termic nr 83)
– Strada Pepinierei (parcarea existenta Punct Termic nr 54)
– Strada Astrilor /Strada Sirius (parcarea existenta Punct Termic nr 91)
– Aleea Poienitei (parcarea existenta Punct Termic nr 86)
– Strada Bacovia nr 5 (parcarea existenta Punct Termic nr 75)
– Intrarea Petalelor (parcarea existenta Punct Termic nr 88)
– Intrarea Meseriasilor (parcarea existenta CET Buzias)
– Strada Eugen Cuteanu (parcarea existenta Punct Termic CT Freidorf)
– Strada Macin (parcarea existenta CET UMT)
– Intrarea Zanelor nr.3A (parcarea existenta Punct Termic nr 49A)
– Strada Martir Marius Ciopec (parcarea existenta Punct Termic nr 53)
– Strada Alexandru Vaida – Voievod (parcarea existenta Punct Termic nr 13A)
– Aleea Amicitiei (parcarea existenta Punct Termic nr 27)
– Strada Invatatorului (parcarea existenta Punct Termic nr 45)
– Strada Nicolae Ilieşu (parcarea existenta Punct Termic nr 55)
Statiile de incarcare deja instalate in prima etapa la Timisoara sunt situate pe bd. I.C. Bratianu, Calea Aradului – str. Cugir, Piata Iancu Huniade, Acad. Alexandru Borza – str. Michelangelo, str. Martin Luther, str. Gheorghe Dima, bd. Take Ionescu, Piața 700, bd. Republicii, bd. Revoluției din 1989, splaiul Nicolae Titulescu, bd. Mihai Viteazul-2 statii, str. Plauțius Andronescu, str. Astrilor (Al. Martir Eugen Nagy), bd. 16 Decembrie 1989 / Calea Sagului.
Tarifele de incarcare sunt 25-30 de lei, in functie de capacitatea bateriei.
La Timisoara sunt inregistrate aproape 3.000 de masini electrice.
Pareri
si curentul de unde provine? carbune?
Benzina/motorina/uleiul cum se produc? Din petrol extras in tarile araba, apoi bagat in rafinarii si transportat pana in vest? Apoi mai scufunda cate un vapor, mai un dezastru ecologic, aia e. Prostia e mare la toti sarakii care nu au bani de electrice si se fac ca le pasa de mediu in timp ce conduc un TDI care da cancer populatiei din oras.
Că bateriile a alea tare ecologice sunt când sunt fabricate pentru că tonele de minereu necesare se extrag cu utilaje electrice. Asta ca să nu mai vorbim dacă ia foc una arde o lună până se termină combustibilul și dacă este într-o parcare mai arde și aia cu tot ce are în ea. Că de reciclare nici nu mai are rost să amintim,
Bateria aia cu litiu pe care o ai în mașina electrică are un proces de producție extrem de poluant și consumator de resurse. Litiul se extrage din țări de mâna a 3-a, din mine unde sunt exploatați inclusiv copii în condiții oribile. Se estimează că procesul de producție al unei elctrice echivalează cu 9 ani de utilizare al unei mașini clasice. Plus apar probleme de autonomie, costuri mari și timp pierdut cu electrica în priză. Ipocrizia e mare la voi, „bocotanii” proști și fuduli ajunși peste noapte cu averi și mașini electrice (deși nu pare că ați muncit vreodată), pentru că întrețineți o industrie criminală și poluantă, dar vă luați de oamenii obișnuiți, cinstiți care se descurcă cu ce au și fac economii la maximum datorită veniturilor sub orice critică din România.
Trecând peste asta… Dacă vă doriți atât automobile electrice, ca să își permită oamenii, aia „sarakii” (care „saraki” sunt în România de fapt clasa medie că ăia rupți de tot undeva nu au bani nici de mașină second-hand), de ce nu militați, voi usr-istilor/ progresiștilor, pentru salarii echitabile pentru români, pentru că e o discrepanță imensă față de Europa? Sau voi aveți bani că vă plătește Soroș, iar restul trebuie să fie sclavi pe plantație într-un sistem neocomunist, iar ca pe vremea lui Ceaușescu (sau mai rău) să aibă mașini doar clasa conducătoare?