A fost intocmit un TOP al celor mai frumoase sosele din Romania, de catre colegii de la Yahoo News, iar in acest clasament se regaseste si unul dintre drumurile din vestul tarii, mai exact din Banat. Soselele alese sunt spectaculoase atat ca peisaj, cat si pentru soferii care le parcurg.
Va invitam, asadar, intr-o calatorie printre muntii Carpati, pe soselele care serpuiesc printre peisajele de vis:
Pasul Turnu Rosu, aflat la o altitudine de numai 352 de metri, face legatura dintre judetele Sibiu si Valcea, de-a lungul Vaii Oltului. Drumul european 81, care traverseaza pasul, este una dintre cele mai importante cai de comunicatii intre Bucuresti si orasele din nordul si vestul Romaniei.
Trans-Semenicul este un drum lung de 36 de kilometri care leaga localitatile Valiug si Slatina-Timis, ambele din judetul Caras Severin. Lucrarile ar fi trebuit sa fie finalizate la inceputului acestui an, insa o mica portiune de drum a ramas nemodernizata. Totusi, drumul poate fi parcurs, iar cei care l-au testat il numesc deja „Transalpina Banatului„. Pentru a intra pe “Trans-Semenic” se poate merge fie pe varianta veche, de la Resita la Valiug, fie pe varianta noua, pornind de la drumul national 6. Venind dinspre Caransebes, in localitatea Slatina Timis virati la dreapta catre centrul localitatii si de acolo continuati drept inainte, pe langa caminul cultural. Fiti atenti la faptul ca nu exista inca indicatoare care sa arate ca acest drum duce pe Semenic, asa ca, pentru a fi siguri ca nu va rataciti, cereti indicatii de la localnici.
Opiniatimisoarei.ro v-a prezentat in exclusivitate in urma cu cateva saptamani acest drum de poveste al Banatului!
Defileul Jiului asigura legatura rutiera dintre orasele Targu Jiu si Petrosani, din Gorj, respectiv Hunedoara. DN 66, care insoteste raul Jiu, este extrem de periculos, cu multe serpentine si cu un carosabil mai mereu umed. De asemenea, caderile de stanci si grohotis sunt destul de dese, iar sofatul pe timpul noptii este o adevarata aventura.
Defileul, care desparte Muntii Parang de Muntii Valcan, face parte dintr-un mare parc natural, intins pe peste 11.000 de hectare. Zona protejata este acoperita in proportie de 80% de superbe paduri de fag si gorun.
Spectaculoasa cale rutiera (DN12C) de pe Cheile Bicazului este si plina de pericole, deoarece stanca margineste drumul pe o parte, iar prapastia se „deschide” deseori la cealalta margine de drum. Drumul face legatura dintre zona Moldovei si Transilvania, iar pe traseul sau se poate vizita si Lacul Rosu, format in urma unei alunecari de teren produse in prima parte a secolului al XIX-lea.
Transalpina este cea mai inalta sosea montana din Romania, atingand 2.145 de metri in Pasul Urdele. Drumul din Parang, inaugurat in urma cu cativa ani, nu este si unul extrem de sigur, versantii nefiind consolidati, iar parapetii lipsind pe mari portiuni de drum. Transalpina (DN 67C), ruta lunga de 148 de kilometri, leaga localitatile Novaci (Gorj) si Sebes (Alba).
Transfagarasanul. Desi asfaltul de pe partea argeseana a drumului nu se prezinta in cele mai bune conditii, Transfagarasanul este o experienta extraordinara pentru soferi. Drumul lung de 151 de kilometri se intinde intre comunele Bascov, din Arges, si Cartisoara, din Sibiu. Drumul atinge altitudinea sa maxima, 2042 de metri, la Lacul Balea. De-a lungul drumului pot fi vizitate cateva importante obiective turistice, cum ar fi Barajul Vidraru, Cetatea Poenari, Complexul „Capra”, Lacul Balea sau Cascada Balea.
Pasul Tihuta, din muntii Bargau, leaga Bistrita de Vatra Dornei. Pe traseul sinuos al drumului european 58 (DN 17) se gaseste si statiunea turistica Piatra Fantanele, situata la o altitudine de aproximativ 1200 de metri. Aici se gaseste vestitul Complex Dracula. Drumul ajunge la o altitudine maxima de 1.227 metri.
Pasul Valcan, din estul muntilor cu acelasi nume, se intinde la o altitudine de 1.621 de metri si este traversat de drumul judetean DJ664 Vulcan-Schela. Drumul strabate partea vestica a Parcului National „Defileul Jiului”.
Pasul Buzau. Drumul insoteste raul Buzau si leaga orasul cu acelasi nume de Brasov. DN10 trece prin orasele Patarlagele, Nehoiu si intorsura Buzaului, pentru ca apoi sa intre in Depresiunea Brasovului. Drumul, cu o lungime totala de 146 km, ajunge pana in localitatea Harman, unde se uneste cu DN11. Pe traseu poate fi vizitat si lacul Siriu, dar si superba cetate Prejmer.
Pasul Prislop, din nordul Romaniei, leaga Maramuresul de Bucovina, prin Muntii Rodnei. Drumul este DN18, care atinge o altitudine de 1.413 metri. Pe portiuni intinse, drumul este extrem de ingust, iar parapetii lipsesc. Adeseori, linia dintre sensuri si cele de pe margine lipsesc, lasand soferii sa se orienteze de unii singuri in privinta pozitiei ideale pe sosea.
Pareri
pt trans-semenic, la slatina faceti dreapta peste pod si imediat stanga si mergeti tot drept.
nu e nimic spectaculos la drumul asta. chiar am fost pe acolo ca asa l-ati prezentat de parca era zidul chinezesc. e doar un drum prin padure la fel ca multe alte drumuri din tara.
Salut! Ai ceva inregistrari video de acolo sa le postezi? Ideea e ca, daca drumul este NUMAI prin padure, atunci nu are cine stie ce farmec (eu fiind un om de munte). si daca nu are macar niste portiuni de gol montan cu perspective gen Transalpina, cu mare drag as renunta la planul de a merge pe acolo. Multumesc
bine m, te pricepi la frumusetile naturale, stai jos 4. e mirific trans-semenic-ul .multumim pt postare
cum nu e nimik fain cand sunt paduri, munti precum Semenicul, lacuri gen 3 Ape, barajul Valiug, Garana Jazz, Garana Folk…..