TIMISOARA. Dupa cativa ani in care si-a revendicat in zadar proprietatile imobiliare aflate in administrarea unui composesorat (un grup de persoane care gestioneaza, in comun, o avere, terenuri, etc) din judetul Caras-Severin, o timisoreanca a decis sa se adreseze instantelor de judecata pentru a-i obliga pe „custozii” averii sale din judetul vecin sa-i restituie cele peste 20 de hectare de padure si de pasune detinute legal in acea zona.
Hotararea femeii de a iesi din asociatie si de a-si administra in regim privat bunurile imobiliare a fost declansata de sumele derizorii primite, anual, de la composesoratul din Caras-Severin, sume care arareori au depasit 3 milioane de lei vechi. Mai mult, cele 13 hectare de padure de fag si 7 hectare de pasune au devenit „tinta” unora dintre locuitorii din Bucova, membri de frunte ai „Composesoratului Bautarul Superior”, care s-au oferit insistent sa „accepte” preluarea celor 20 de hectare de teren cu titlu de donatie.
„La ultima sedinta, pe Iacob (reprezentantul proprietarului din Timisoara n.n.) l-au dat afara si casierul a spus ca nu se mai complica cu banii matale si ca nu mai are treaba cu Timisoara. Ei trec dreptul matale de padure la composesorat si sa nu le mai trimiti hartii cu domnul ala ca ei nu mai iau in considerare nimic. M-am gandit ca, daca este asa, sa-mi faci mie o donatie ca eu, cand se dau banii, iti trimit si lemnu, daca se capata, sau il vand, ca fagul este 175.000 metru cub, acolo pe loc in padure. Poate te hotarasti sa o dai de tot, ca imi pare rau sa fie cum zic ei, ca tare mult am umblat pana am castigat mostenirea matale. Daca te hotarasti, sa-mi spui sa vin la Timisoara, ca daca nu esti in sat sa iei lemnul ei asteapta momentul ca sa-l poata lua”, a fost instiintata, anul trecut, Marioara Vasiloni, proprietara celor 20 de hectare de teren, de catre una dintre „colegele” carasene de composesorat. De fapt, indirect, femeia a fost avertizata ca averea sa ar putea fi confiscata in beneficiul administratorilor „Composesoratului Bautarul Superior”…
Castigul anual din exploatarea a 13 hectare de padure, 200 de lei?
Infiintat in 30 martie 2000, la initiativa a noua membri fondatori din comuna Bautar, judetul Caras-Severin, printre care si Ioan Dionisie Vasiloni, bunicul Marioarei Vasiloni, „Composesoratului Bautarul Superior” are o avere de peste 3.600 de hectare de paduri si pasuni, detinute in devalmasie. Adica, terenurile au devenit un bun exploatat in comun, proprietarii renuntand la ideea iesirii din indiviziune, adica la identificarea si separarea topografica a parcelelor personale. in statutul composesoratului, format din cetatenii din Bucova care detin parcele de padure sau pasune sau urmasii legali ai acestora, s-a stipulat la loc de cinste ca „instrainarile in favoarea persoanelor din afara composesoratului sunt interzise!” (art. 9, aliniatul 11), ca si cum proprietatea privata poate fi conditionata in vreun fel, si ca instiintarea composesorilor (devalmasilor) despre data adunarile generale anuale sau extraordinare se va face „prin padurari sau prin orice alt personal administrativ al Composesoratului, prin parohii bisericilor, care vor citi anuntul in biserica in prima duminica dupa primire, prin invatatori sau prin orice alt mijloc obisnuit din localitate” (art. 9, aliniatul 8).
Cu alte cuvinte, daca nu te intalnesti cu padurarul sau invatatorul, sau daca nu mergi la biserica, risti sa ratezi prezenta la marea adunare in care se discuta soarta financiara a proprietatilor tale. Exact cum s-a intamplat si cu Marioara Vasiloni, din Timisoara, care a decis sa sparga unitatea locala a composesoratului si sa-si recapete folosinta deplina a celor 13 hectare de padure de fag si a celor 7 hectare de pasuni mostenite de la bunici. „Am decis sa solicit iesirea din composesorat, dupa ce – ani de zile – proprietatile mostenite de la bunicul meu au fost exploatate in beneficiul celor din Caras-Severin. O cota de 200-300 de lei anual pentru folosinta a 13 hectare de padure si 7 hectare de pasune mi se pare o bataie de joc si am hotarat sa rezolv aceasta problema!”, spune Marioara Vasiloni, care inca asteapta raspunsul la scrisoarea prin care a anuntat conducerea composesoratului ca-si vrea proprietatile inapoi.
„Doresc ca in cel mai scurt timp sa-mi comunicati modul legal in care pot sa-mi scot din acest composesorat suprafetele de teren aflate in proprietatea mea, pentru a le gestiona asa cum cred de cuviinta, fapt pentru care va rog sa gasiti modalitatea legala de dezmembrare a acestei suprafete de teren (padure si pasune). Nu sunt de acord cu aceasta gestionare dezastruoasa deoarece proprietarii de drept a caror paduri se taie de la o zi la alta primesc cate 3 – 4 milioane de lei pe an, in timp ce angajatii composesoratelor primesc, in total, sute de milioane de lei anual. Un alt aspect neclar este acela ca de suprafetele proprietarilor dispuneti aleatoriu, respectiv parchetele pe care le dati in exploatare nu le scoateti la licitatie publica, iar sumele obtinute sunt departe de a fi reale, comparativ cu preturile de pe piata. Pentru a nu intra in alte amanunte de natura penala, va rog sa procedati la dezmembrarea suprafetei totale de 20 de hectare de padure si pasune, in functie de pozitionarea stricta din Registrul Agricol al localitatii”, se precizeaza, printre altele, in cererea adresata conducerii composesoratului din Bucova. Deocamdata, stapanii averii forestiere devalmase din Bautar inca nu au catadicsit sa raspunda acestei cereri, motiv pentru care a fost sesizata instanta de judecata.
Padurea de fag, evaluata la peste un milion de euro
in incercarea de a afla motivul pentru care proprietatile Composesoratului Bautar nu pot fi scoase din indiviziune si, mai mult, nu pot fi vandute altcuiva decat membrilor devalmasi ai organizatiei, am stat de vorba cu un reprezentant al Primariei Bautar. „Nu cunosc problema doamnei Marioarei Vasiloni, insa va pot asigura ca proprietatile sale aflate in composesorat sunt evaluate la valoarea reala, iar beneficiile reprezinta cota legala de profit. in cazul in care doreste sa-si instraineze proprietatea, conform statutului, are obligatia legala de a-i notifica pe membrii composesoratului, care au drept de preemptiune! Dar pentru a discuta toate aceste amanunte, domnia sa va trebui sa se deplaseze la Bautar”, a precizat secretarul Primariei Bautar, Ioan Maran. Sa mai spunem ca, potrivit preturilor de pe piata lemnului de fag, cele 13 hectare de padure apartinand Marioarei Vasiloni sunt evaluate la peste un milion de euro…
Pareri
Carasenii sunt tare nesimtiti si magari, te fura pe fata, iar rahatii aia din Bautar sunt cei mai rai dintre ei, cred ca au diplome oficiale de hoti.
Când începi o afacere românească înainte de orice te gândeşti care sunt variantele posibile de a fi furat(legal şi ilegal),după care vei vedea că realitatea depăşeşte ficţiunea în acest domeniu şi vei vedea că ţi-au mai rămas două variante.Fie îţi tragi un glonte în cap,fie le duci hoţilor banii din casă(că oricum rămâi fără bani).
300 de lei pe an pentru o padure de fag? bataie de joc! cunosc pe cineva care are o padure la Bucovina si ia peste 100.000 de euro pe an… acolo se taie frate nu gluma! la bautar e hotie pe fata
Povesti de adormit copiii, este ilegala iesirea din composesorat, poate vinde doar la alti membrii. Tot felul de nebuni scriu bazaconii: daca 13 hectare sunt 1 milion de euro, inseamna ca 1m2 este 80 de euro. Nu sunteti normali. Sunt resedinte de judet unde terenul e mult mai ieftin…, nu comune si paduri la cuca macaii.