TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis vine, din nou, in sprijinul oamenilor de afaceri din judet. De data aceasta, CCIAT organizeaza un seminar cu o paleta larga de adresabilitate, in cadrul caruia vor fi dezbatute cele mai recente reglementari din domeniul sanatatii publice, sanatatii sanitar veterinare, dar si legate de protectia consumatorului.
Astfel, cei interesati vor putea sta fata in fata cu reprezentantii institutiilor din domeniu si vor putea primi raspunsuri la toate intrebarile pe care le au.
Pe de o parte, seminarul se adreseaza fermierilor, care vor fi pusi la curent cu ultimele modificari legislative, dar si celor care vor sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltare rurala.
„Este o problematica pe un domeniu foarte ingust, dar la ora actuala cred ca este de un interes destul de mare pentru mediul crescatorilor de animale din judet si nu numai. In decembrie 2016, in legislatia privitoare la sacrificarea animalelor a aparut un nou act normativ, care il completeaza pe cel existent, este vorba despre ordinul presedintelui ANSVSA, ordinul 140/2016, care completeaza vechiul ordin 35/2011, cu privire la cerintele sanitar veterinare. Este vorba despre sacrificarea animalelor in abatoare de mica capacitate”, a declarat Adrian Popa, directorul DSVSA Timis.
„Vor fi discutate prevederile ordinului 119/2014 si aspectele prevazute de Ordinul Ministerului Sanatatii 1030 din 2009, vor fi cuprinse si cateva aspecte legate de comertul ocazional, fiindca este si perioada Pastelui. De asemenea vom avea si o prezentare legata de cadrul legislativ, administrativ si operațional, in vederea verificarii proiectelor finantate prin masurile Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, avand in vedere faptul ca in continuare solicita aceste reglementari numerosi agenti economici sau persoane fizice care acceseaza aceste fonduri”, a spus Liana Tripsa, inspector superior DSP Timis.
De asemenea, un subiect deosebit de important ce va fi dezbatut in cadrul seminarului se refera la protectia consumatorului, drepturile si obligatiile acestuia.
„Pe directia protectiei consumatorilor nu as putea spune ca este o legislatie foarte noua, insa spectrul de aplicare al institutiei este foarte larg. Din activitatea noastra pe piata constatam ca este mereu nevoie, atat pentru operatorii economici, cat si pentru diverse societati care incearca sa isi dezvolte domeniul de activitate si este nevoie sa cunoasca legislatia. Astfel, ne vom referi, in primul rand, la cadrul general, OG 21/1992 privitor la protectia consumatorului”, spune Dan Pervescu, purtatorul de cuvant al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului, Regiunea Vest.
Seminarul organizat de CCIAT va avea loc luni, 10 aprilie, de la ora 10, in sala CEDO a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura, din Piata Victoriei.