Obiecte crestine si pagane intr-o expozitie de exceptie in Bastionul Theresia din Timisoara

TIMISOARA. Artefacte descoperite in Banat dar si in alte colturi din tara sunt prezentate intr-o expozitie eveniment in Bastionul Theresia din Timisoara.

CITESTE SI: Start la editia a sasea a JAZZ TM. Patru scene si trei zile de muzica de calitate la Timisoara 

„Interferente Spirituale. De la zeii pagani la crestinism” aduce in fata timisorenilor o colectie impresionanta de artefacte atat pagane, cat si crestine, unele dintre acestea mai fiind folosite chiar si astazi. In dreptul fiecaruia dintre ele este explicata povestea acestora si la ce se foloseau in acele timpuri.

Tematica religioasa a unei expozitii are ‘obligatia’ nu doar de a explica complexele fenomene ce o definesc, ci si de a oferi o experienta senzoriala vizitatorilor, pentru a putea o parte din atmosfera mistica a acelor vremuri de mult apuse. In expozitia de fata, am dorit sa subliniem o realitate istorica: crestinismul s-a impus treptat in zona Dunarii de Jos, devenind mai popular decat celelalte credinte practicate in zona. El a avut inca de la aparitia sa o serie de elemente comune cu alte credinte antice(de exemplu mithraismul si credinta in zeii egipteni) sau a ‘imprumutat’ de la ceilalti zei imagini, simboluri sau practici. Crestinismul nu a aparut dintr-o data complet separat de celelalte credinte, ci este parte a unui proces religios care a durat sute de ani„, se arata in catalogul de prezentare al expozitiei de la Muzeul Banatului.

In cadrul expozitiei se poate vedea o placa de caramida cu o inscriptie scrisa in limba latina si descoperita in fortificatia de la Gornea, din judetul Caras-Severin. Printre elementele pagane se pot vedea statui ale zeitei Isis in miniatura, o acvila din secolul al doilea, diferite opaite sau un relief din marmura descoperit la Ulpia Traiana.

Printre elementele crestine se distinge patera de la Pietroasele, ce dateaza din secolul al IV-lea, ce a fost descoperita in 1837. In centru se presupune ca este zeita Cybelle, cu o cupa in mana, iar la picioarele sale este un barbat alaturi de un caine, doi magari, un manz, un leu surprins in fuga, un leopard si alte 16 personaje.

Un alt exponat valoros din perioada crestinismului este situla cu cruce, care a fost descoperita la Periam, si care dateaza din secolul al VI-lea, dupa Hristos.

Sunt obiecte crestine, dar si pagane. Este vorba despre trecerea de la paganism, de la zeii pagani, la crestinism. Este o expozitie deosebita, interesanta, care aduce ceva foarte nou pentru Muzeul National al Banatului. Panourile sunt dotate cu coduri QR, care automat descriu mai mult fiecare obiect, iar obiectele sunt scanate in 3D si arata altfel, se pot vedea din toate unghiurile. Este ceva deosebit si ii asteptam pe vizitatori care sper ca vor fi incantati de introducerea unor tehnologii mai moderne in cadrul expozitiei. Se lucreaza de anul trecut. Colaborarile s-au facut anul acesta. Am reusit sa aducem toate piesele pe care le-am cerut, mai putin una de la Cluj, care este in tezaur si ar fi insemnat sa amanam vernisajul prea mult, dar anul viitor sunt convins ca vom aduce si piesa de la Cluj„, a declarat Claudiu Ilas, managerul Muzeului National de Istorie al Banatului.

Expozitia „Interferente Spirituale. De la zeii pagani la crestinism”poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii iulie, insa Muzeul Banatului ar putea prelungi aceasta perioada, in cazul in care numarul de vizitatori va fi unul mare.

Inaintea vernisajului expozitiei, Muzeul Banatului a acordat o diploma de excelenta profesorului universitar Doina Benea, cea care a fost muzograf principal al institutiei timp de 18 ani, si care a scris in cartile sale despre multe dintre artefactele expuse in Bastionul Theresia.

La realizarea expozitie participa cu exponate muzee si institute de cercetare partenere: Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul Regiunii Portile de Fier Drobeta Turnu-Severin, Muzeul de Istorie si Arta Zalau si Muzeul Judetean Buzau, si Centrul de Studii de Istorie si Arheologie „Constantin Daicoviciu” de pe langa Universitatea de Vest din Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.