Simplul act de a citi o carte este deosebit de benefic pentru flexibilitatea creierului. Specialiștii sunt de părere că lectura și plăcerea de a ne scufunda într-o poveste sunt la fel de eficiente pentru creier precum rezolvarea unui puzzle de cuvinte încrucișate. De asemenea, au observat că persoanele care obișnuiesc să citească sunt mai relaxate, mai fericite, au o gândire mai obiectivă și mai critică și se confruntă cu episoade mai rare de anxietate. A citi este așadar unul dintre cele mai bune exerciții pentru creier pe care le puteți face pentru propria stare de bine, pentru sănătatea mintală, dar și pentru un viitor mai frumos.
Iată câteva motive cheie pentru care este recomandată lectura zilnică:
Chiar și atunci când nu lucrați, poate fi dificil să vă concentrați la momentul prezent și la ceea ce faceți în fiecare clipă. Chiar dacă pregătiți masa sau spălați vasele, mintea nu vă stă la mâncarea sau la vase, ci mai degrabă este împărțită între mesajele pe care le primiți pe telefon, apeluri, e-mailuri și toate celelalte notificări. Lumea în care trăim este caracterizată de agitație și de distrageri perpetue, așa că devine din ce în ce mai dificil să fim ancorați în momentul prezent. Iată că lectura poate fi antidotul perfect. În urma mai multor studii, cercetătorii au constatat că lectura este mai eficientă în combaterea stresului decât ascultarea muzicii sau plimbările, reușind să reducă stresul cu 68%. Nu contează ce tipuri de cărți preferați, ci important este să vă scufundați într-o poveste complet captivantă, pentru a scăpa astfel de grijile și stresul de zi cu zi și pentru a explora domeniul imaginației autorului. Scufundarea într-o poveste înseamnă mai mult decât o simplă distragere a atenție. Înseamnă o implicare activă a imaginației, deoarece cuvintele de pe pagina tipărită vă stimulează creativitatea și vă fac să intrați în ceea ce s-ar numi o stare alterată de conștiință. Foarte multe persoane încearcă să adopte o practică foarte populară, și anume mindfulness, care înseamnă a fi în momentul prezent. Pe lângă respirația conștientă, lectura este o altă practică excelentă de mindfulness, care elimină factorii declanșatori ai stresului modern. Începeți să citiți câte 15-20 de minute pe zi, fie înainte de culcare, fie în metrou sau în altă parte a zilei și veți observa că în scurt timp vă veți bucura de o mai bună putere de concentrare.
Potrivit studiilor realizate de specialiștii în neurologie, lectura poate încetini considerabil declinul memoriei. Studiile au implicat aproape 300 de participanți care au trăit până la o vârstă medie de 89 de ani. Cei care au fost implicați mental în mod activ prin lectură au prezentat o rată de declin mental cu 32% mai mică, în comparație cu cei care au fost implicați în alte activități de stimulare mentală. În schimb, persoanele care s-au angajat mai rar în activități mentale au prezentat o scădere a funcțiilor lor cognitive cu 48% mai rapidă. Acesta este un motiv în plus pentru a accesa un anticariat de cărți online și pentru a vă aproviziona cu toate cărțile pe care doriți să le citiți.
S-a demonstrat că lectura are un mare efect asupra reducerii riscului de apariție a bolii Alzheimer, în special în cazul cititorilor pasionați, care obișnuiesc să citească cel puțin o oră pe zi. Totuși, trebuie menționat că cititul ziarului sau al unui articol dintr-o revistă nu are același efect precum scufundarea într-o poveste. Puteți accesa PrintreCarti.ro pentru a vă îmbogăți biblioteca personală cu titluri captivante și autori renumiți. Atunci când citim, ne amintim în mod constant intriga, descrierile personajelor, istoria, personalitățile și chiar imaginile pe care le-am creat în mintea noastră. Fără să ne dăm seama, reținem foarte multe lucruri, așa că lectura se dovedește a fi un exercițiu mental grozav, forțând creierul să creeze noi sinapase și să își amintească.
Iar dacă vă chinuiți cu episoade ocazionale sau mai frecvente de insomnie, lectura este o modalitate foarte bună prin care puteți să obțineți un somn mai odihnitor. Totuși, pentru a dormi mai bine, este recomandat să citiți o carte tipărită, nu să utilizați un e-reader. Lectura vă poate ajuta să facilitați trecerea creierului de la o stare complet trează și alertă la o stare calmă și odihnitoare.