Trei tineri si-au pus in cap sa schimbe sistemul sanitar romanesc si au pus bazele unei noi organizatii: Observatorul Roman de Sanatate. ORS este o organizatie non-guvernamentala ce vrea sa imbunatateasca serviciile de sanatate din tara noastra.
Ei isi propun sa efectueze studii de cercetare in ceea ce priveste activitatea si performanta acetora. Tinerii au lansat deja primul raport, despre Legea Sanatatii, numit „Reforma spitalelor publice – evidente din spatiul european”, care prezinta o privire detaliata asupra reformelor care au vizat statutul juridic al spitalelor publice in statele europene. Acestia ofera si recomandari pentru reforma din Romania pe baza experientei altor tari mult mai dezvoltate.
„Am urmarit cu atentie elaborarea primului proiect de lege din decembrie 2011, dezbaterea publica din ianuarie 2012 si consultarile publice care au condus la proiectul aflat inca in lucru. Prin materialele pe care le lansam acum, aducem doua prime argumente in favoarea unei reforme reale si coerente”, explica Adrian Gheorghe, presedintele ORS, doctorand in economia sanatatii la University of Birmingham din Marea Britanie.
Cei de la ORS pregatesc deja si un al doilea raport, referitor la privatizarea asigurarilor de sanatate, documentat tot din experienta internationala.
„Rezultatele noastre indica doua puncte cheie. In primul rand, transformarea spitalelor in societati non-profit poate fi benefica, dar numai daca este implementata cu grija si acompaniata de un plan national de organizare a capacitatii spitalelor si de standarde clare si ferme de calitate a serviciilor spitalicesti. Pe de alta parte, privatizarea asigurarilor sociale de sanatate ar fi o politica gresita, care ar duce cel mai probabil la escalarea continua a costurilor din sistem si a inechitatilor existente, fara sa rezolve principalele probleme ale actualului sistem”, a completat vicepresedintele organizatiei, Nicolae Done, doctorand in ecoomia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Healts, SUA.
Printre fondatorii Observatorului Roman de Sanatate se numara si Claudia Spridon, secretar al organizatiei si jurnalist in presa medicala, fosta studenta a Universitatii de Vest din Timisoara. Ea ne asigura ca activitatea ORS nu se opreste la rapoarte si ca rezultatele acestora, dar si recomandarile facute vor ajunge la cine trebuie.