TIMISOARA. Incet, dar sigur, Centura Mica a Timisoarei sau centura alternativa la cea promisa de guvernanti prinde tot mai mult contur si nu e departe ziua in care vom ocoli intreg orasul pe un inel complet.
CITESTE SI: Porneste o noua linie de transport metropolitan intre Timisoara si doua comune invecinate
Opiniatimisoarei.ro a scris in exclusivitate, in urma cu mai bine de doi ani, despre oportunitatea construirii unei centuri alternative a Timisoarei, care sa ocoleasca orasul prin comunele invecinate. De atunci, s-au facut deja investitii importante si s-au pus in miscare mecanismele care ar permite ca in urmatorii 2-3 ani, in jurul Timisoarei sa existe un inel aproape complet dedicat traficului usor.
Mai mult, in ultimii ani, edilii au constientizat ca o centura de viteza a Timisoarei, chiar daca ar fi construita in cel mai scurt timp, nu poate fi solutia tuturor problemelor comunitatilor de la periferii si ca oricum vor avea nevoie de drumuri de legatura cu localitatile invecinate, care sa permita nu doar accesul mai rapid, ci si o dezvoltare teritoriala mai armonioasa.
Asta pentru ca, daca inainte fluxurile de trafic se desfasurau aproape exclusiv dinspre comune spre Timisoara si invers, acum este in crestere puternica traficul intre comunele din periferii, generat pe de-o parte de congestionarea arterelor mari din oras si pe de alta parte de amplasarea de zone rezidentiale si industriale noi la marginea Timisoarei.
Astfel, un IT-ist care si-a construit o casa la Mosnita Noua, dar lucreaza la o multinationala cu sediul in Giarmata, are acum posibilitatea sa ocoleasca traficul infernal la orele de varf din Timisoara si sa mearga prin Bucovat, economisind astfel timp pretios (si nervi).
Dar nu acelasi lucru se poate spune despre un muncitor din Sacalaz care pentru a ajunge la o fabrica de mobila din Dudestii Noi, trebuie sa intre in Timisoara, sa traverseze Mehala si sa iasa in Calea Torontalului, de unde mai are de mers inca 5-10 minute pana la lucru. Un drum drept intre cele doua comune l-ar scuti de un ocol de 10 km si 15 minute petrecute in trafic.
Unda verde de la Consiliul Judetean
In 2016, ideea unei centuri alternative a prins – in sfarsit – radacini si la Consiliul Judetean, institutia care are atat fondurile necesare, cat si posibilitatea legala de a investi in teritoriu, acolo unde exista drumuri care traverseaza mai multe comune, a caror competenta este limitata strict in zona dintre granitele lor administrative.
Solutia cea mai rapida a constituit-o preluarea de catre Consiliul Judetean a drumurilor intra-comunale si introducerea lor pe lista de investitii anuale a Directiei Judetene de Drumuri.
Astfel, dupa ce in 2015 s-a dat drumul la circulatie pe soselele Bucovat – Mosnita Veche si Dudestii Noi – Sanandrei, in 2016 fost dat in folosinta inca un segment intre Sacalaz si Sanmihaiu Roman si s-au pus bazele pentru modernizarea altor portiuni in anii urmatori, tot sub bagheta Consiliului Judetean.
CITESTE SI: CENTURA MICA a Timisoarei, completata cu inca o bucatica! Unde s-a dat drumul traficului? FOTO!
Consiliul Judetean Timis a aprobat prin vot miercuri, 20 septembrie, trecerea in subordinea sa a segmentului de drum intre Dudestii Noi si Sacalaz. Acesta trece, de la statutul de drum comunal la cel de drum judetean, iar CJT il va asfata pe fondurile primite prin programul PNDL 2.
Odata modernizat, tronsonul va completa partea de vest a Centurii Mici.
„Majoritatea proiectelor pe care le-am avut pe ordinea de zi au fost pe clarificarea situatiei din punct de vedere patrimonial a drumurilor judetene si comunale pe care le-am preluat de la nivel de comuna la nivel de judet si care sunt prinse ca si finantare pe Programul National de Dezvoltare Locala II. Cred ca acum, cu acest vot in Consiliu, documentatia este completa si se va transmite Ministerului pentru semnarea contractului de finantare„, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.
Pareri
OK dar nu asta este solutia.
Cate sate trebuie strabatute?
O centura s-ar putea face si ocolind toata Europa
Prea puțin. Pentru traficul greu ar fi trebuit o centură ocolitoare. Se amână la infinit o necesitate pe care multe orașe mai mici au rezolvat-o de mult!
O alta chestiune care stagneaza, pe langa centura Timisoarei, este legatura cu centura prin Dumbravita si Giarmata. Can se va trece la ceva concret acolo pentru ca pana acum am auzit doar vorbe? Drumul de legatura actual e depasit din toate punctele de vedere!
cretini. sau romani ca tot aia e. cum plm sa faci centura prin localitati? sa treaca tirurile pe langa casele oamenilor. platiti voi pagubele? ati prevazut soseaua cu fundatie sa nu vibreze casele. ati prevazut o p**.
Nu trebuie sa generalizam si nici sa exageram nu toți românii sunt cretini. Desii…:)) Majoritatea satelor bănățene si transilvănene sunt străbătute în prezent de drumuri naționale, de tiruri si expuse la poluare chimica, sonora si vibrații. Se aplica metoda cea mai simpla: folosirea infrastructurii existente pentru modificarea categoriei drumului prin adăugarea de straturi suplimentare. Metoda normala ar fi scoaterea DN din localități prin alegerea altui traseu, traversând terenuri private care trebuiesc cumpărate sau expropriate. Cred ca e păcat pentru riverani- personal nu sunt de acord cu acest mod de construire de drumuri pentru traficul greu si ca, până în final, vor trebui sa se obișnuiască cu circulația grea si cu poluarea. Se pot mobiliza pentru a se opune decizie politice, e mai greu dar nu imposibil.
Ce facem cu zonele de „drum-centura” care nu sunt marginite de trotuare (parca si in foto prezentat avem aceeasi situatie), copii cu biciclete, s.a.m.d.. Solutia: reducerea vitezei la 20 km/h ? sau ?