Ocolim toata Timisoara pe CENTURA MICA! Ce bucati de sosea mai trebuie facute?

TIMISOARA. Centura Mica a Timisoarei sau centura alternativa la cea promisa de guvernanti nu mai este doar un plan pe hartie, ci o realitate al carei contur se dezvolta tot mai tare.

CITESTE SI: Cinste lor! Respect! Momentul in care s-a strigat asta la protestul de la Timisoara! Ce s-a intamplat in Piata Operei? FOTO si VIDEO! 

Opiniatimisoarei.ro a scris in exclusivitate, in urma cu aproape doi ani, despre oportunitatea construirii unei centuri alternative a Timisoarei, care sa ocoleasca orasul prin comunele invecinate. De atunci, s-au facut deja investitii importante si s-au pus in miscare mecanismele care ar permite ca in urmatorii 2-3 ani, in jurul Timisoarei sa existe un inel aproape complet dedicat traficului usor.

EXCLUSIV! Avem solutia! Cum ar putea Timisoara sa aiba o centura ocolitoare fara bani de la Bucuresti. HARTA si FOTO!

Mai mult, in ultimii ani, edilii au constientizat ca o centura de viteza a Timisoarei, chiar daca ar fi construita in cel mai scurt timp, nu poate fi solutia tuturor problemelor comunitatilor de la periferii si ca oricum vor avea nevoie de drumuri de legatura cu localitatile invecinate, care sa permita nu doar accesul mai rapid, ci si o dezvoltare teritoriala mai armonioasa.

Asta pentru ca, daca inainte fluxurile de trafic se desfasurau aproape exclusiv dinspre comune spre Timisoara si invers, acum este in crestere puternica traficul intre comunele din periferii, generat pe de-o parte de congestionarea arterelor mari din oras si pe de alta parte de amplasarea de zone rezidentiale si industriale noi la marginea Timisoarei.

Astfel, un IT-ist care si-a construit o casa la Mosnita Noua, dar lucreaza la o multinationala cu sediul in Giarmata, are acum posibilitatea sa ocoleasca traficul infernal la orele de varf din Timisoara si sa mearga prin Bucovat, economisind astfel timp pretios (si nervi).

Dar nu acelasi lucru se poate spune despre un muncitor din Sacalaz care pentru a ajunge la o fabrica de mobila din Dudestii Noi, trebuie sa intre in Timisoara, sa traverseze Mehala si sa iasa in Calea Torontalului, de unde mai are de mers inca 5-10 minute pana la lucru. Un drum drept intre cele doua comune l-ar scuti de un ocol de 10 km si 15 minute petrecute in trafic.

Unda verde de la Consiliul Judetean

In 2016, ideea unei centuri alternative a prins – in sfarsit – radacini si la Consiliul Judetean, institutia care are atat fondurile necesare, cat si posibilitatea legala de a investi in teritoriu, acolo unde exista drumuri care traverseaza mai multe comune, a caror competenta este limitata strict in zona dintre granitele lor administrative.

Solutia cea mai rapida a constituit-o preluarea de catre Consiliul Judetean a drumurilor intra-comunale si introducerea lor pe lista de investitii anuale a Directiei Judetene de Drumuri.

Astfel, dupa ce in 2015 s-a dat drumul la circulatie pe soselele Bucovat – Mosnita Veche si Dudestii Noi – Sanandrei, in 2016 fost dat in folosinta inca un segment intre Sacalaz si Sanmihaiu Roman si s-au pus bazele pentru modernizarea altor portiuni in anii urmatori, tot sub bagheta Consiliului Judetean.

CITESTE SI: CENTURA MICA a Timisoarei, completata cu inca o bucatica! Unde s-a dat drumul traficului? FOTO!

De la Sanmihai la Parta s-au dat deja Hotarari de Consiliu Local. De la Sacalaz se va iesi in Drumul Nattonal, langa Becicherecu Mic, pe drumul de Cenad, pentru a se lega de Calea Aradului. Trebuie sa preluam drumul Sacalaz – Becicherec. De la acel DN 6 de Cenad, de la Dudestii Noi este legatura. Si mai avem de preluat de la Sanadrei la drumul de Arad„, spunea fostul presedinte al CJT Sorin Grindeanu, acum prim-ministru. El a avertizat primarii ca nu va prelua orice drum doar pentru a fi facut pe bani judeteni si ca trebuie sa existe o fundamentare clara pentru aceste demersuri.

CITESTE SI: ‘Nu preluam de dragul de a prelua un drum care nu duce nicaieri!’ Atentionare catre primarii din Timis!

Dudestii Noi – Sacalaz, trecut la drumurile judetene

Urmatorul segment din centura alternativa, cu sanse mari de a fi modernizat in 2017, este drumul de la Dudestii Noi (mai exact de la intersectia cu drumul national Timisoara – Cenad) pana la Sacalaz. In prezent, este doar un drum de pamant, dar, daca ar fi asfaltat, acesta ar inchide partea de vest a centurii.

Am predat catre Consiliul Judetean portiunea de la intersectia cu drumul national pana la Sacalaz. Portiunea dintre centrul comunei si drumul national nu am putut sa o predam pentru ca a fost reabilitata prin fonduri europene”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul comunei Dudestii Noi, Alin Nica.

De la Sanmihaiu Roman la Sag

Un alt segment foarte avansat este cel dintre Sag si Sanmihaiu Roman. Edilii celor doua comune s-au pus de acord si in 2016 au urgentat procedurile de intabulare, dupa care Consiliile Locale au emis hotarari prin care isi exprima acordul de cedare a drumului catre Consiliul Judetean Timis.

Urmatorul pas este ca alesii judeteni sa-si dea acordul pentru preluarea drumului, cel mai probabil intr-una dintre urmatoarele sedinte de plen, creandu-se astfel premisele pentru inceperea lucrarilor.

Asa arata arata ACUM CENTURA MICA a Timisoarei!

A doua centura in zona de nord

Nici in zona de nord a orasului, unde exista deja centura orasului si, teoretic, n-ar mai fi nevoie de alte investitii in acest sens, dezvoltarea infrastructurii de drumuri dintre comune nu sta pe loc. Motivul principal este ca intreaga zona este in plina dezvoltare, atat din punct de vedere rezidential, cat si industrial, iar locuitorii si investitorii deopotriva au nevoie de mai multe optiuni de transport, cat mai scurte si mai rapide.

Pentru noi este o problema accesul in Timisoara prin Dumbravita. Am avea nevoie in primul rand de asfaltarea portiunii de la Cerneteaz la drumul national DN69, cu o ramificatie spre Covaci, pentru a degreva traficul local prin Dumbravita, mai ales ca, viitoarea sosea de legatura dintre Timisoara si autostrada va avea o descarcare pe acest drum”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro primarul din Giarmata, Virgil Bunescu.

Obiectivul nostru este sa modernizam drumul DC 58 care merge de la drumul national Timisoara – Arad, traverseaza Cerneteazul si Giarmata, si se termina in est, la Ianova. Speram sa fie preluat si modernizat de Consiliul Judetean. Daca nu se poate, incercam sa intervenim noi, din bugetul local, cu speranta ca si comunele vecine vor face la fel”, a mai spus edilul.

Intre Giarmata si Ianova drumul comunal 54 este de pamant, impracticabil pentru autoturisme. Renovarea acestuia ar lega rapid de Timisoara o zona cu potential de dezvoltare foarte ridicat, mai ales ca se intersecteaza si cu autostrada, iar in viitor ar putea aparea o noua descarcare, daca in zona s-ar dezvolta industria.

Se circula intens pe noile segmente

Dovada ca noile drumuri sunt utile sta traficul inregistrat de la deschiderea segmentelor noi: atat pe Bucovat – Mosnita Veche, cat si pe Sacalaz – Sanmihaiu Roman, cel mai recent inaugurat, se circula deja mai intens decat pe multe drumuri judetene cu state vechi.

Si drumul de la Dudestii Noi la Sanandrei s-a dovedit pana acum a fi foarte util soferilor.

Se circula foarte bine pe toata partea de nord, de la est la vest, se poate merge ocolind Timisoara pana la autostrada si Aeroport”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, primarul de la Dudestii Noi.

Sensurile giratorii, tot mai necesare

Nu toate lucrurile sunt roz. Traficul intens de pe centura alternativa aduce dupa sine si riscul de accidente, iar cele mai periculoase locuri sunt intersectiile cu axele mari de intrare in Timisoara.

Una din cele mai periculoase intersectii este pe DN6, la intrarea in Dudestii Noi. La orele de varf, soferii care vin dinspre Dudestii asteapta minute in sir pentru a se incadra pe drumul national, iar atunci cand o fac, pericolele sunt mari pentru ca in zona se circula cu viteza. Un sens giratoriu aici este mai mult decat necesar.

Intersectia a fost locul mai multor accidente, noi initial voiam sa prevedem intr-un proiect cateva benzi de preselectie, dar solutia cea mai buna este un sens giratoriu. Pentru asta trebuie facute exproprieri, iar bugetul comunei nu ne permitea acest lucru”, a mai spus primarul din Dudestii Noi.

O alta intersectie in care se impune constructia unui sens giratoriu (sau montarea unui semafor) este cea dintre centura alternativa si drumul judetean Timisoara – Buzias, in Mosnita Noua. Aici, in luna septembrie a anului trecut, a avut loc un grav accident de circulatie in care au fost ranite 6 persoane.

Fara trafic greu

Un argument impotriva constructiei de drumuri care ar putea avea rol de centura alternativa a orasului este legat de traficul greu.

Trebuie reglementat serios (accesul pe aceste drumuri, n.r.) pentru ca nu este pentru trafic greu si impreuna cu Politia trebuie luate masuri”, este de parere primarul din Dudestii Noi.

Nici localnicii nu sunt foarte entuziasmati de ideea ca pe drumurile din comunele lor sa circule tir-uri si camioane.

Asta ne mai trebuie, sa ne zguduie tir-urile casele. Nu avem nevoie de asa ceva, pentru asta trebuie construita centura de sud a Timisoarei, nu tot felul de improvizatii”, ne-a spus nemultumit un localnic din Sag.

Si acum intra pe aici camioane, desi au restrictie, pentru ca nu sunt sanctionati de Politie. Merg si cu viteza mare. Daca va fi centura pe aici, oare vor respecta mai mult? Eu nu cred”, a adaugat barbatul.

Pregatiri pentru modernizarea drumului Sag – Chisoda

Pentru ca au sesizat cat este de importanta infrastructura de drumuri periferice orasului, dar si pentru ca bugetele locale le permit sa vada dincolo de interesul imediat al comunei, edilii din jurul Timisoarei au luat initiativa si au inceput sa pregateasca proiecte noi prin care sa transforme foste drumuri de pamant uitate de lume in drumuri moderne care sa asigure legaturi rapide cu localitatile vecine.

Un exemplu vine din sudul orasului, unde la finele anului 2016, primarii din Sag si Giroc s-au pus de acord sa refaca drumul care leaga Manastirea Sag de Chisoda, mai intai prin pietruire, iar in a doua faza prin asfaltare, preferabil de catre Consiliul Judetean Timis.

Acolo avem un drum de exploatare pe care noi vrem sa-l transformam in prima etapa in drum comunal. Problema este ca are doar 4 metri latime si ar fi necesare exproprieri suplimentare pentru a fi latit. Noi am vrea sa fie preluat de Consiliul Judetean, dar, daca nu se va intampla, vom incerca sa obtinem fonduri si sa-l modernizam, fiecare cu portiunea care-i revine”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Sagului, Flavius Rosu.

Legatura rapida intre Giarmata si Bencecu de Sus

Si edilii din Giarmata au proiect similar si vor sa reabiliteze drumul comunal care leaga comuna de localitatea Bencecu de Sus.

Acest drum vrem sa-l facem comunal, din fonduri proprii. Este util celor din Bencecu de Sus, pentru ca scurteaza drumul spre Timisoara, iar pentru noi din Giarmata este util pentru ca pe aceasta axa avem un proiect pe fonduri europene de modernizare a drumurilor agricole”, ne-a mai spus primarul Virgil Bunescu.

Conexiune intre Mosnita si Timisoara

Un alt drum care ar putea intra in lucrari face legatura intre Timisoara si Mosnita. Este vorba de un segment de 1,5 km, care porneste din cartierul Plopi, de la intersectia cu strada Albastrelelor, si care va intra direct pe Drumul Comunal 149, cunoscut ca si Drumul Boilor. Lucrarile vor cuprinde amenajarea carosabilului cu 2 benzi de circulatie, amenajare trotuare, amenajare piste de biciclete, amenajare spatii verzi.

Deocamdata, la ultimul plen, consilierii locali de la Timisoara au aprobat actualizarea studiului de fezabilitate si au reglementat conditiile in care proprietarii de terenuri pot face donatie catre primarie.

Traseul ar asigura o legatura mai rapida intre Timisoara si zona rezidentiala construita in nordul comunei Mosnita Noua.

Iata, mai jos, cum a evoluat Centura Mica a Timisoarei, in hartile intocmite de opiniatimisoarei.ro in ultimii ani!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cred ca ar trebui CJT sa mai faca ceva ca sa completeze aceasta centura. Cred ca sunt necesare doua strapungeri la sud de Timisoara, fiecare sa se realizeze si cu pod nou si apoi prin preluare de drumuri agricole. Strapungerile de la Sag si Albina sunt prea indepartate una de alta. Ne trebuie conexiuni mai bune in sud asa cum avem si in nord. Ar trebui cate o strapungere la Urseni si una la Giroc si ambele sa iasa in drumul Jebel -Liebling – Otvesti. Se pot face pe fonduri europene si lucra simultan la ele. Evident ca toata zona de sud a Timisoarei s-ar dezvolta foarte mult. Si ar trebui facute inainte de relizarea centurii CNADIR.

  2. Alte drumuri importante in sud, care ar duce la scurtarea distantei Timisoara – Resita si ar descongestiona drumul prin Voiteni (si ar facilita accesul la zona Valiug- Semenic pt cei din zona Mosnita – Remetea) ar fi:
    – Tormac – Sosdea (aprox 6 km)
    – Duboz – Izgar (aprox 4 km)
    Lipsa acestor drumuri scurte duce la mari ocoluri, si pierdere de timp. Drumurile se impart cam egal cu CJ Caras Severin si nu cred ca ar fi o cheltuiala foarte mare pentru cele doua judete.

    • @Timisorean Pentru scopul pe care l-ai mentionat ar fi suficienta si reabilitarea drumului Buzias – Berzovia, care e sub orice critica… Nici nu trebuie asfaltate portiuni noi, numai sa existe vointa politica…

  3. Praf in ochi, ca sa nu vedem ca nu s-a aprobat mai nimic pentru Timis din partea guvernului condus de Grindeanu!

  4. Mai exact 4 km este intre tormac si sosdea.so ar mai merge si drumul gataia-tormac sau gataia-sosdea-gataia-sosdea-tormac

  5. Articol bun, pentru că e documentat, inclusiv la nivel de comună. De astfel de articole are nevoie presa timișoreană, pentru că sunt utile populației, mediului economic, dar și administrației din Timișoara și din comunele învecinate.

  6. De la Sinmihaiul Roman spre Sag drumul predat la CJT se opreste la drumul judetean DJ 593 deci circulatia nu se va face prin comuna si apoi stinga spre Timisoara, ci de la intersectia DC 202-DJ 593 stinga spre Timisoara pe linga fosta groapa de gunoi

  7. pentru segmentul sanmihaiul roman-sacalaz se poate face inca o iesire pe strada garii in continuare pe drumuri de camp si astfel s-ar reduce considerabil traficul de la pasajul jiul,,,…